BANCI | Interviu

Volksbank a vandut un portofoliu de credite neperformante de 490 milioane euro, o tranzactie record pe piata bancara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-18 12:04

Volksbank Romania a vandut unui consortiu de fonduri de investitii un pachet de credite neperformante, majoritatea credite ipotecare, cu o valoare netă de 490 de milioane de euro, cea mai mare tranzacţie de acest fel de pe piata bancara de pana acum.

Banca avea, inaintea tranzactiei, un portofoliu total de credite neperformante in valoare de 600 de milioane de euro. Tranzactia a cauzat bancii un efect negativ de 91,1 milioane euro, astfel ca la finalul lu 2013, Volksbank a raportat o pierdere neta totala de 103,6 milioane euro, mai mici insa fata de cele din 2012, de 168,5 milioane euro.

„Tranzactia inca nu este finalizată complet, suntem în faza de verificare a tuturor documentelor, urmand a fi semnata pana la finalul acestei luni, de aceea nu va pot spune deocamdata numele cumparatorului si nici valoarea tranzactiei”, a declarat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Volksbank Romania, Benoit Catel.

El a precizat ca principalul scop al incheierii tranzactiei este de a curata portofoliul bancii si de a-i permite sa devina competitiva si profitabila, in perpectiva preconizatei vanzari a Volksbank România pana la finalul lui 2015 sau chiar in 2016.

„Cu un portofoliu de credite neperformante de 600 de milioane de euro, banca nu poate fi atractivă pentru un potenţial cumpărător. Un investitor nu vrea să cumpere credite neperformante, ci o bancă într-o situaţie bună de a creşte pe piaţă”, a precizat Catel.

El a mai spus ca tranzacţia va permite bancii, pe de altă parte, să se concentreze asupra investiţiilor necesare pentru dezvoltarea noii Volksbank pe piata locala.

Catel a mai precizat ca tranzactia nu va afecta solvabilitatea bancii, care este de 18,5% calculata dupa vanzarea portofoliului de neperformante. Anul trecut, capitalul bancii a fost majorat cu 120 de milioane de euro.

Rata creditelor neperformante va scadea la 7%

De asemenea, curatarea portofoliului de credite al bancii va duce la scaderea ratei creditelor neperformante (NPL) la aproape 7%, fata de o medie a pieţei de 22%.

Veniturile Volksbank au scăzut în 2013 la 119,9 milioane euro, faţă de 130,3 milioane euro în 2012. Veniturile din dobânzi au scăzut cu 13,3% la 105,4 milioane euro, însă veniturile din taxe, comisioane şi tranzacţionare au urcat cu 64,9%, la 14,5 milioane euro.

Cheltuielile administrative au urcat la 68,5 milioane euro, faţă de 67,1 în 2012.

Volksbank România a ajuns, în 2013, la 135 de sucursale, din care 116 unităţi modernizate şi 6 sucursale noi.

La finele anului 2013, Volksbank România avea active de 3,09 miliarde de euro, de la 4,704 miliarde de euro în 2012.

Volksbank vrea sa acorde credite de 200 milioane euro in 2014

Volkbank a acordat in 2012 credite in valoare de 144 milioane de euro, cu 130% mai mult faţă de 2012, din care 41 milioane de euro către persoane fizice şi 102 milioane de euro către companii.

"In acest an estimam ca vom acorda credite in valoare de aproximativ 200 de milioane de euro", a spus Catel.

El a mai precizat ca Volksbank are o rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante de 84%, cu mult peste media sistemului bancar, in jur de 65%, ceea ce demonstreaza o aburdare prudenta a bancii.

In acelasi timp, banca si-a imbunatatit rata de colectare a creditelor neperformante, reusind sa-si majoreze cu 60% volumul sumelor recuperate, care s-au ridicat la un total de 87 milioane de euro.

Depozitele atrase de la populatie, in crestere cu 61%

In privinta depozitelor atrase de la clienti, Volksbank a reusit anul trecut o majorare a acestora la suma totala de 319 milioane euro, fata de 191 milioane in anul precedent.

Depozitele populaţiei au crescut cu 61%, la 134 milioane de euro, in timp ce la companii avansul a fost de 72%, la 186 milioane de euro.

De asemenea, Volkbank a reusit sa atraga in jur de 30.000 de noi clienti anul trecut, de la un numar de 161.714 de clienti in 2012 la 191.301 de clienti la finalul lui 2013.

60% din depozite sunt constituite prin internet banking

O pondere de 34% dintre clienţii Volksbank utilizează serviciul de internet banking iar 60% din depozitele noi sunt constituite prin internet banking.

Numarul tranzactiilor prin internet banking au crescut in 2013 cu 33%, in timp ce valoarea platilor a avansat cu 108%.

Volksbank a investit in sistemele IT suma de 9,9 milioane euro in 2013, valoarea investitiilor urmand a se ridica la 20 de milioane de euro pana in 2015.

Comentarii

popescu
volksbank
santaj fara precedent...,dupa ce au procedat unilateral in a modifica regulile conventiilor de credit, fara a gasi solutii de colaborare si sprijin cu clientii, dupa ce le-au luat fel si fel de comisioane, acum le-au vandut practic conventiile. Cred ca JUSTITIA ii vor pune la punct pe acesti camatari,

EXARI
in legatura cu credit bancar ipoteca
de ce banca VOLKSBANK NU A INCERCAT CA NEGOCIEZE CU CREDITORI SI A FOLOSIT FARA VOINTA ACESTORA SA PLASEZE CREDITELE NEPERFORMANTE LA SPCIETATI DE RECUPERARE CARE NICI NU AU AVUT ACTIVITATE DIN ANUL 2010 DE LA INFIINTARE-CUM SE POATE ASA CEVA?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

Rata la credite nu trebuie sa depaseasca 25% din venituri

• Acum, mai mult ca niciodată, clienții se așteaptă la practici responsabile din partea băncilor. Oamenii vor rate corecte, transparență, empatie • Sfătuim clienții să nu se îndatoreze până la limita maximă de 40% detalii

Bancile nu trimit clientilor linkuri si nu le cer date personale

În vremuri nesigure, cu un război la graniță, inflație și dobânzi încă destul de ridicate, băncile trebuie să arate simplitate în comunicare și înțelegere pentru consumatori, se arata intr-un comunicat al CSALB, in care se adauga: Pe de altă detalii

 



 

Ultimele Comentarii