BANCI | Ultima Ora

Sondaj: Romanii nu prea le dau copiilor bani de buzunar si nu-i invata sa economiseasca

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-14 11:50

Spre deosebire de vecinii lor din Polonia, Cehia sau Slovacia, romanii le dau copiilor mult mai putini bani de buzunar, preferand sa constituie depozite pentru a le asigura resurse financiare in viitor, pentru scoala sau alte proiecte, rezulta dintr-un sondaj realizat de firma de recuperare creante Kruk.

Acest obicei, considera reprezentantii Kruk, nu incurajeaza educatia financiara. „Recomand romanilor sa le dea bani de buzunar copiilor, dar nu doar pentru cheltuieli, ci si cu scopul de a-i invata sa economiseasca de mici, o modalitate practica de educatie financiara”, spune Iwona Słomska, Membru al Consiliului de Administratie al Kruk.

Cum faci asta? De exemplu, spune ea, poti sa-i dai copilului 10 lei si sa-i spui ca daca economiseste zilnic 1 leu si cheltuie doar 9 lei, primeste drept dobanda inca 1 leu. In acest fel, el va fi stimulat sa faca si economii, nu doar cheltuieli. De ce? Stim foarte bine ca economiile ne protejeaza in vremuri dificile, cand veniturile ne scad sau avem nevoie de bani mai multi pentru diverse ocazii speciale.

Potrivit Kruk, comportamentul financiar al fiecăruia dintre noi este influențat cel mai mult de bagajul de cunoștințe financiare pe care putem conta. În acest sens, rezultatele unui studiu multicultural realizat în perioada august-noiembrie de Grupul Kruk în România, Polonia, Cehia și Slovacia arată că 57% dintre români consideră că în perioada lor de formare ca adulți nu au beneficiat de o educație financiară corespunzătoare.

Numărul slovacilor care recunosc acest lucru este considerabil mai mare: 66% dintre respondenți consideră că nu au primit suficiente informații menite să-i ajute să-și organizeze bugetul personal, la fel ca și al polonezilor (63%) sau al cehilor (59%).

Într-un număr foarte mare, 77% dintre românii chestionaţi consideră că lipsa cunoștințelor financiare poate avea ca efect intrarea unei persoane în datorii, în timp ce 70% consideră că aceeași cauză stă la baza efectuării unor cheltuieli iraționale. La studiu au participat aproape 4.000 de persoane din cele patru țări în care Grupul Kruk îşi desfăşoară activitatea.

„Solutia pentru a scapa de datorii nu este sa astepti pana apar problemele, sperand ca intr-un fel sau altul vei scapa de ele, ci sa incerci sa schimbi situatia cat mai rapid, astfel incat sa-ti poti reduce treptat datoria pana la anularea acesteia”, adauga  Iwona Słomska.

Vezi sondajul in Fisiere

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii