BANCI | Profil

Sevelda, seful Raiffeisen, spune ca nu are probleme la subsidiara din Romania: nu exista fond comercial iar creditele neperformante sunt de 3 ori mai mici decat la BCR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-04 21:01

Karl Sevelda (foto), seful Raiffeisen Bank International (RBI), declara, intr-un comunicat al bancii austriece, ca aceasta nu are la subsidiara din Romania probleme de genul celor anuntate aseara de rivala sa Erste Bank la BCR. Bancherul face aceasta declaratie dupa ce aseara Erste Bank a anuntat ca asteapta pierderi de cel putin 1,2 miliarde euro in acest an, in principal din cauza devalorizarii fondului comercial (goodwill) al BCR, dar si din cresterea provizioanelor aferente creditelor neperformante.

Erste a precizat ca ar putea reduce cu 800 de milioane de euro valoarea fondului comercial al BCR, adica tot ceea ce a mai ramas din valoarea de piata a bancii romanesti, de nu mai putin de 3 miliarde de euro, inregistrata in contabilitatea Erste la sfarsitul lui 2006, in momentul preluarii BCR, pentru a reflecta pretul platit pentru aceasta banca, de peste 6 ori valoarea sa contabila.

Erste Bank, nu BCR, va fi cea care va inregistra pierderile rezultate din amortizarea fondului comercial al BCR, intrucat acesta a fost inregistrat in contabilitatea Erste in momentul preluarii bancii romanesti (vezi aici detalii).

Seful Raiffeisen precizeaza ca, spre deosebire de Erste Bank, Raiffeisen nu a preluat subsidara din Romania, in 1998, ci a construit-o, astfel ca nu exista costuri aferente fondului comercial. De fapt, Raiffeisen a preluat licenta fostei Banci Agricole, detinute de stat, pe scheletul careia a dezvoltat actuala banca.

Spre comparatie, BCR-ul cumparat de Erste la sfarsitul lui 2006 era deja o banca de retail dezvoltata, astfel ca austriecii au fost nevoiti sa deruleze, mai intai, un program de integrare in grup iar ulterior, dupa criza, un program de restructurare finalizat abia la inceputul acestui an.

Managementul subsidiarei romanesti se bucura de o excelenta reputatie de mai multi ani, inclusiv datorita unei politici de risc foarte prudenta. In 2013, banca a avut un profit net de 100 milioane euro si ne asteptam ca si in acest an sa obtina profit”, a precizat Sevelda.

Acesta nu spune nimic despre provizioanele pentru creditele neperformante, pe care BCR ar urma sa le majoreze cu 400 de milioane de euro in acest an, dupa cum a precizat Erste Bank. Dar spre deosebire de BCR, Raiffeisen Bank are o rata a creditelor neperformante de doar 11%, cam de trei ori mai mica decat a BCR, care este in jur de 30%.

Rata de acoperire cu provizioane a neperformantelor este de 72,8% la Raiffeisen, mai ridicata decat la BCR, unde este de 61,1%. (Vezi aici detalii despre ultimele date ale BCR)

Problemele Raiffeisen sunt in Rusia si Ucraina

Raiffeisen are insa alte probleme, legate de subsidiarele din Rusia, tara supusa sanctiunilor internationale din cauza invaziei in Ucraina, tara care este confruntata, la randul sau, cu o criza puternica care afecteaza clientii bancii, inclusiv in urma devalorizarii monedei nationale, hrivna. In privinta valorii fondului comercial inregistrat pentru subsidiara din Rusia, acesta se ridica la 237 milioane de euro, la care se adauga cel din Polonia, de 198 milioane euro, in total 544 milioane euro.

Sevelda nu aminteste nimic de Ucraina, insa intr-o conferinta cu analistii de luna mai el spunea ca banca se asteapta la pierderi de 250 de milioane de euro din cauza subsidiarei din aceasta tara.

Si Ungaria va produce piederi pentru Raiffeisen, ca si pentru Erste, din cauza masurilor luate de guvern in vederea reducerii costurilor creditelor in valuta, pierderi care nu au fost contabilizate deocamdata.

Comunicatul Raiffeisen se incheie cu precizarea ca "banca are o pozitie robusta, datorita structurii de risc diversificate pe grupuri de clienti, pe tari si produse. Raiffeisen este una dintre primele grupuri din cele 15 tari din Europa Centrala si de Est, precum si din Austria. Activele subsidiarei din Ungaria se ridicau la 6,230 miliarde euro la finalul lui 2013, reprezentand doar 4,8% din totalul activelor grupului Raiffeisen Bank International.” (Vezi aici comunicatul Raiffeisen Bank International)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Patria Bank a preluat creditele Alior Bank

Patria Bank S.A., în calitate de cesionar, și Alior Bank S.A., prin sucursala sa din România, Alior Bank S.A. Varșovia – Sucursala București, în calitate de cedent, anunță că în data de 7 septembrie 2024 a fost finalizată implementarea contractului de cesiune detalii

Garanti BBVA a trimis 500.000 de euro in proiecte de mediu

Garanti BBVA, una dintre cele mai dinamice bănci din România, sărbătorește anul acesta 14 ani de parteneriat cu WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), perioadă în care a direcționat peste 500.000 de euro pentru susținerea diverselor proiecte de protecție a detalii

Plata in rate prin BT Direct pe iStoma

BT Direct și iStoma anunță un parteneriat prin care și-au propus să faciliteze accesul populației la servicii medicale, așa încât clienții pot plăti în rate la peste 1.500 de clinici stomatologice din țară, conform unui comunicat de presa, in care se detalii

Banca Transilvania a atras 300.000 de noi clienti in acest an

Banca Transilvania a continuat și în al doilea trimestru performanța primelor trei luni ale anului, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Evoluția pozitivă a fost susținută de creșterea portofoliului de credite și creanțe din leasing nete, la nivel consolidat, detalii

 



 

Ultimele Comentarii