BANCI | Stirea Zilei

Erste Bank estimeaza pierderi de minim 1,2 miliarde euro in 2014, la care contributia BCR va fi covarsitoare: 1,4 miliarde euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-03 23:14

Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a anuntat astazi ca ar putea suferi in acest an pierderi de minim 1,2 miliarde lei, prognoza pesimista publicata fiind intre 1,4 si 1,6 miliarde euro, fata de asteptarile initiale pentru un profit de 500 milioane euro. Cauza principala: creditele neperformante si deprecierea fondului comercial (goodwill) la BCR, care in total vor contribui cu 1,4 miliarde la rezultatul negativ al bancii-mama din Viena.

Sa vedem despre ce este vorba. In primul rand, Erste precizeaza ca la BCR s-a initiat un proces de reducere accelerata a creditelor neperformante, a caror volum a fost diminuat deja in acest an cu 800 de milioane de euro, consecinta fiind o scadere a ratei creditelor neperformante (NPL) de la 30% la 25%.

Pentru aceste noi credite neperformante scoase din bilant, BCR a facut provizioane de 400 milioane euro.

Cresterea provizioanelor de risc de la BCR, precizeaza Erste Bank, reflecta recentele eforturi ale BNR de a reduce intr-un ritm accelerat rata creditelor neperformante din sistemul bancar, inaintea procesului de evaluare a activelor bancare (Asset Quality Review – AQR) initiat de Banca Centrala Europeana. BCR va fi nevoita sa-si majoreze provizioanele si din cauza scaderii pretului preconizat a fi incasat din vanzarea unor pachete de credite neperformante.

Erste Bank a mai precizat ca din cauza cresterii provizioanelor de la BCR va initia un nou test de depreciere asupra tuturor activelor intangibile ale BCR (fondul comercial – goodwill, valoarea marcii si a clientilor), in suma totala de 800 de milioane de euro, care ar putea fi anulate in intregime. Aceasta acțiune ar putea duce si la plata unui impozit amanat de aproximativ 200 de milioane de euro.

In total, asadar, vorbim de pierderi potentiale asumate de Erste din activitatea BCR de nu mai putin de 1,4 miliarde euro: 400 de milioane provizioane pentru credite neperformante si 1 miliard reducerea valorii fondului comercial si plata impozitului amanat.

Trebuie precizat aici ca aceste pierderi din activitatea BCR vor impacta in principal rezultatele bancii-mama, Erste Bank, si nu pe cele ale bancii romanesti, intrucat Erte a inclus in propria contabilitate valoarea fondului comercial al BCR, in momentul preluarii bancii, si implicit ea este cea care contabilizeaza si pierderile rezultate in urma procesului de amortizare (write-off) a fondui comercial, dupa cum explica purtatorul de cuvant al bancii austriece, Carmen Staicu.

Fondul comercial la BCR era initial de 3 miliarde euro

Fondul comercial al BCR a fost evaluat la sfarsitul lui 2006, dupa preluarea de catre Erste Bank, la peste 3 miliarde de euro, pentru a reflecta pretul platit de grupul austriac, de peste 6 ori valoarea contabila a bancii romanesti.

Erste a achitat atunci 3,75 miliarde de euro pentru 61,88% dintre actiunile BCR, dar intre timp si-a majorat participatia la aproape 100%. Diferenţa dintre preţul plătit şi capitalurile proprii ale BCR a fost înregistrată în bilanţul Erste ca "goodwill" sau fond comercial, in limba romana. (Vezi aici detalii)

Erste prevede cresterea provizioanelor aferente creditelor neperformante de la 1,7 la 2,4 miliarde euro in acest an, pentru toate bancile din cadrul grupului, prezent in tarile din Centrul si Estul Europei.

Acestea sunt afectate si de pierderile ce urmeaza sa le adune subsidiara Erste Bank din Ungaria, ca urmare a deciziei guvernului de a reduce veniturile bancilor din creditele in valuta.

O alta cauza importanta pentru rezultatul negativ estimat de Erste Bank in acest an sunt si problemele din Ungaria, unde Parlamentul urmeaza sa adopte maine o lege care sa permita guvernului sa impuna bancilor reducerea costurilor aferente creditelor in valuta. Este vorba de celebra decizie a Curtii Europene de Justitie in cazul Kasler vs. OTP Bank, care a decis ca bancile din Ungaria castiga nemeritat din diferenta dintre cursul de vanzare si cel de cumparare la rambursarea creditelor in valuta.

In consecinta, Erste se asteapta ca subsidiara din Ungaria, a doua ca marime dupa OTP Bank, sa acumuleze in acest an provizioane de 300 de milioane de euro.

Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG: “Suntem convinși că aceste măsuri ne vor ajuta, de asemenea, sa trecem confortabil de testele de stres si de evaluare a activelor. Dar mult mai important este ca prin adoptarea acestor măsuri am făcut tot ce a stat în puterea noastră pentru a evita aparitia unor efectele negative începând din 2015. Acestea se vor reflecta de asemenea într-un profit net mai stabil și în creștere al Erste Group
Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG: “Suntem convinși că aceste măsuri ne vor ajuta, de asemenea, sa trecem confortabil de testele de stres si de evaluare a activelor. Dar mult mai important este ca prin adoptarea acestor măsuri am făcut tot ce a stat în puterea noastră pentru a evita aparitia unor efectele negative începând din 2015. Acestea se vor reflecta de asemenea într-un profit net mai stabil și în creștere al Erste Group".

Nu este nevoie de capital suplimentar

In total, asadar, Romania si Ungaria ar putea aduce Erste pierderi de 1,7 miliarde euro. Daca tinem cont ca intial banca austriaca astepta un profit de 500 de milioane de euro in acest an, atunci diferenta rezultata este o pierdere de 1,2 miliarde euro. Dar, din motive prudentiale, Erste a avansat public o estimare mai pesimista, respectiv 1,4-1,6 miliarde euro.

Erste mai precizeaza ca, in ciuda pierderilor estimate pentru acest an, nu va avea nevoie de o noua majorare de capital si va trece fara probleme testul de stres si evaluarea activelor realizate de Banca Centrala Europeana.

Banca austriaca estimeaza ca la finalul lui 2014 va avea o rata de adecvare a capitalului (CET-1 ratio) de 10%, conform noii definitii a Autoritatii Bancare Europene (EBA), fara a fi nevoie de o majorare de capital.

Suntem convinși că aceste măsuri ne vor ajuta, de asemenea, sa trecem confortabil de testele de stres si de evaluare a activelor. Dar mult mai important este ca prin adoptarea acestor măsuri am făcut tot ce a stat în puterea noastră pentru a evita aparitia unor efectele negative începând din 2015. Acestea se vor reflecta de asemenea într-un profit net mai stabil și în creștere al Erste Group", a comentat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG.

Perspective la BCR

Erste a mai precizat ca din 2015 se asteapta la o normalizare completă a costurilor de risc la BCR, care sa se situeze la 100-150 puncte de baza din media împrumuturilor brute acordate clientilor, însoțită de o reducere accelerată a creditelor neperformante.

Profitul operational la BCR va fi mai mic, dar se va stabiliza odata cu incheierea procesului de reducere a veniturilor din dobanzi, care au ajuns deja la niveluri mici.

Si in Ungaria banca preconizeaza normalizarea costurilor cu riscul pana la 150-200 puncte de baza până în 2016 din media împrumuturilor brute, dupa finalizarea tuturor masurilor guvernamentale impotriva bancilor.

Grupul Erste mai precizeaza ca se asteapta la imbunatatirea profitului net (ROTE: 8-10%) în 2015, în ciuda taxelor bancare încă disproporționate. (Vezi aici comunicatul Erste Bank)

Comentarii

Anti Erste, Anti BCR
Asta nu este banking, este camatarie !!!
Oare de unde provin pierderile astea la marea BCR, banca cu cele mai mari active din Romania, cea care tipa excitata de placeri nebanuite zilele astea ca are o crestere uriasa la acrodarea de noi credite (de la 10 la 20 intre noi fie vorba)? De la creditele cu clauze abuzive doamnelor si domnilor, creditele date dupa ce Erste a pus mana pe BCR, Erste cappo di tutti cappi in Clubul Lombard unde a facut cartel si pentru care a fost amendata cu 39 milioane euro, Erste care in Romania are 2 SRL-uri tampon cu BCR. Clauzele abuzive sunt acum constatate de instante precum Dobanda de Referinta Variabila care n-are formula (Euribor 5.6 Drv 8.9, Euribor 0.8 Drv 8.9, Euribor 1.74 Drv 9.54 - sfideaza matematica si fizica cuantica), comisioane de risc si administrare calculate la creditul acordat, comision de acordare (adica banca iti da mai putin dar percepe pe suma data dobanda si comisioane, suma de care n-ai dispus), clauza de declarare scadenta anticipata a creditului daca nu mai aduci garanti solicitate de banca, scadenta anticipata daca banca doreste. Oameni de buna credinta au luat credite si s-au bucurat ca nu mai platesc chirie, dar contractul toxic a fost o bomba financiara care i-a explodat dupa perioada de "gratie". De la rate de 250 Euro, dupa 1 an in cazul meu BCR a facut rata 490 Euro, apoi in 2011 530 Euro. Cand am cerut explicatii nu mi-au raspuns, am sesizat ANPC nu au facut nimic. I-am dat in judecata si mai avem o runda finala, am castigat tot ceea ce este mentionat mai sus. Sumele platite nedatorat le voi recupera. Voi deschide un proces separat pe daune morale caci in 7 ani de abuzuri aceasta banca, un camatar nenorocit, mi-a furat si amenintat familia sa platesc. Sunt un caz care s-a prins de hotie, dar ce facem cu zecile de mii de familii aruncate in strada, oameni care nu s-au prins de abuzuri? Adevarate drame sociale, oamenii au fost mintiti, inselati, furati. Cine face reparatia morala si financiara pentru falimentul lor? Erste este cancerul sistemul bancar din Romania, banca dupa care s-au luat si celelalte banci, capetenia. Rusine BNR ca aveti atata legislatie bancara si va faceti ca nu stiti, rusine bancilor comerciale corecte care privesc la competitia lor neloiala fara sa ia atitudine. D-asta nu mai au oamenii incredere in banci, golania Erste i-a linisitit definitiv. Erste este vinovata pentru genocidul financiar al oamenilor care nu s-au prins de hotie. Rusine Guvernului ca nu pune capat acestui atentat la siguranta nationala a Romania, a cetatenilor sai furati de o banca din Austria. Cred ca am platit destul integrarea in UE domnule Isarescu, informati Billderberg sa mai slabeasca latul.

Vasile
Asa le trebuie
Romanii sunt prea prosti sa isi ceara drepturile! Sa-i jupoaie bancile de sa le iasa ochii! Toata viata lor sa lucreze pentru a plati rate si dobanzi abuzive!! In ce alta tara se intampla ceea ce se intampla la noi?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii