BANCI | Interviu

Radu Ghetea, ARB, despre efectele regulamentului BNR: Creditele vor fi accesibile pentru mai putini romani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-09-09 16:47

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a declarat că odată cu noul regulament BNR privind restrictiile de creditare va avea ca efect scaderea accesibilitatii cetăţenilor la credite.

"Nu putem spune că va scădea cererea de credit, ci accesibilitatea la credit, pentru că oamenii vor dori să ia credite, dar se vor califica mai puţini. Putem lega acest subiect de lansarea programului Mihail Kogălniceanu pentru IMM-uri şi de programul Prima Casă. Creditul va deveni mult mai interesant atât pentru bănci cât şi pentru clienţi", a spus Ghetea..

Pe de alta parte, băncile consideră că unele principii ar trebui să fie menţionate mai clar în noul regulament BNR privind restrictiile la credite.

"Noile măsuri sunt prudenţiale. Comunitatea bancară a avut ieri o discuţie asupra unor principii care credem că ar trebui să fie mai clar menţionate în noul regulament", a declarat Gheţea, citat de presa.

"Din regulamentul BNR nu reiese clar dacă o persoană care are venituri în valută poate accesa un credit în valută. Banca Naţională a spus ca nu vrea să limiteze o astfel de acţiune. Totodată, nu este bine să lăsăm ca românii care nu câştigă în valută să se împrumute în valută. Au fost duşuri reci pe care persoanele care au făcut-o le-au simţit. Instabilitatea mediului economic la nivel mondial trebuie să ne dea de gândit şi să luăm măsurile necesare preventive pentru a nu expune gratuit clienţii noştri", a spus Gheţea.

Preşedintele ARB a adăugat că ofertele băncilor pentru credite vor fi lansate pe piaţă imediat după emiterea noului regulament de către BNR. "Imediat cum Banca va emite regulamentul, vor apărea reclame la televizor cu oferte. De la finalul acestui an, cu siguranţă le vom vedea", a spus acesta.

BNR a lansat, recent, spre consultare publică, un nou regulament privind creditele destinate persoanelor fizice. Potrivit documentului, pentru creditele de consum este prevăzută limitarea perioadei de acordare la cinci ani. De asemenea, solicitanţii de astfel de credite ar trebui să dispună de garanţii reale sau personale care să acopere în proporţie de 133% valoarea creditului.

În ceea ce priveşte creditele pentru achiziţia de locuinţe, avansul minimum prevăzut în regulamentul BNR este de 30%, în cazul în care clienţii optează pentru euro, şi minimum 40% pentru celelalte monede exceptând moneda naţională, unde avansul este de minimum 15%.

BNR propune băncilor ca în calculul venitului eligibil să ţină cont de aplicarea unor procente de ponderare, în funcţie de valuta în care clientul doreşte să se împrumute. Astfel, pentru euro, băncile vor trebui să ajusteze veniturile cu 35,5%, pentru francul elveţian cu 52,6%, pentru dolar cu 40,9%, iar pentru celelalte valute se va utiliza valoarea aferentă francului elveţian.

Regulamentul mai prevede aplicarea unui procent de ponderare a veniturilor de 0,6%, pentru a acoperi riscul fluctuaţiilor de dobândă şi 6% pentru fluctuaţiile de dobândă, indiferent de moneda creditului.

Regulamentul va fi supus dezbaterii publice până la 20 septembrie, dată de la care băncile vor avea la dispoziţie 90 de zile pentru a-şi alinia produsele cu cerinţele BNR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare

Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare, dupa ultima actualizare de saptamana trecuta, conform reclamatiilor primite de la cititori. Acestia se plang ca nu mai pot deschide aplicatia si sunt nevoiti sa o reactiveze. Insa in momentul cand incearca detalii

Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie

• Observăm creșterea fraudelor cibernetice în care oamenii care fac plăți sunt păcăliți și pierd mulți bani • Mă surprinde naivitatea celor care cred că pot câștiga bani mulți și detalii

Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor

Perioada de incertitudine din prezent a dus la stagnarea cererii pentru creditele ipotecare și la creșterea economisirii. Bancherii observă chiar o tendință de economisire reflectată în produsele de investiții pe termen lung, conform unui comunicat al CSALB, in care se detalii

Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate

• În perioadele de criză pot apărea și foarte multe oportunități pe care trebuie să știi cum să le tratezi din punct de vedere financiar • Educația financiară ne poate feri de perioada prin care am trecut, timp de cinci ani, detalii

 



 

Ultimele Comentarii