BANCI | Interviu

Prognoza Raiffeisen asupra cursului valutar, mult mai optimista decat altele: 3,8 lei/euro la finalul lui 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-20 20:15

Moneda nationala va intra pe o tendinta de apreciere in lunile urmatoare, cursul urmand sa ajunga la 4,2 lei/euro in martie si la 3,8 lei/euro la finalul acestui an, desi presiunile asupra leului se vor mentine, bugetul pe 2009 fiind un factor cheie, arata un studiu publicat marti de Raiffeisen.

Previziunile bancii austriece sunt in contradictie cu alte banci, precum ING, care prognozeaza un curs de 4,70 lei/euro in trimestrul al treilea din acest an.

Totusi, opinia Raiffeisen Bank este coincide cu declaratia de astazi a lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, potrivit careia cursul valutar va urma o tendinta de apreciere in urmatoarea perioada.

"In perioada urmatoare, presiunile pentru deprecierea leului se vor mentine, mai ales daca si monedele din regiune se vor incadra in aceeasi tendinta de scadere fata de euro", arata analistul Martin Stelzeneder, in studiul publicat de Raiffeisen Bank.

Acesta estimeaza, totodata, ca in iunie un euro va fi tranzactionat cu 4 lei, in timp ce in septembrie, moneda unica ar putea fi cotata cu 3,95 lei.

"Guvernul nu a finalizat proiectul de buget pentru 2009 si cauta inca masuri pentru reducerea deficitului bugetului consolidat care a ajuns la circa 5% din produsul intern brut in 2008. In fapt, toata lumea asteapta sa vada cum va reusi guvernul sa reduca deficitul bugetar. Prin urmare, proiectul bugetului pentru acest an ar putea fi un factor cheie in ce priveste evolutia cursului de schimb in perioada urmatoare", se precizeaza in studiul Raiffeisen.

Leul s-a depreciat puternic de la inceputul anului, de la un nivel calculat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) de 4,0296 lei/euro in prima sedinta a anului, la o valoare record de 4,3025 lei/euro inregistrata in sedinta de marti.

Estimarea Raiffesen este total diferita de cea publicata recent de analistii de la ING Bank, care se asteapta ca leul sa se deprecieze la 4,50 lei/euro la sfarsitul lunii martie, cursul urmand sa ajunga la un nivel maxim de 4,70 lei/euro in trimestrul al treilea din acest an.

Analistii ING isi argumenteaza prognoza prin adancirea recesiunii din economiile dezvoltate, mizand si pe o interventie limitata a BNR, din cauza cheltuielilor mari presupuse de franarea deprecierii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare

Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare, dupa ultima actualizare de saptamana trecuta, conform reclamatiilor primite de la cititori. Acestia se plang ca nu mai pot deschide aplicatia si sunt nevoiti sa o reactiveze. Insa in momentul cand incearca detalii

Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie

• Observăm creșterea fraudelor cibernetice în care oamenii care fac plăți sunt păcăliți și pierd mulți bani • Mă surprinde naivitatea celor care cred că pot câștiga bani mulți și detalii

Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor

Perioada de incertitudine din prezent a dus la stagnarea cererii pentru creditele ipotecare și la creșterea economisirii. Bancherii observă chiar o tendință de economisire reflectată în produsele de investiții pe termen lung, conform unui comunicat al CSALB, in care se detalii

Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate

• În perioadele de criză pot apărea și foarte multe oportunități pe care trebuie să știi cum să le tratezi din punct de vedere financiar • Educația financiară ne poate feri de perioada prin care am trecut, timp de cinci ani, detalii

 



 

Ultimele Comentarii