BANCI | Opinie

Nu cumva BNR este cam in urma cu legislatia privind restructurarea datoriilor companiilor la banci (debt for equity swap)?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-06-27 19:43

Intr-un interviu foarte comod, adica fara nicio intrebare prin care ziaristul sa incerce sa fie obiectiv, multumindu-se sa accepte fara rezerve opiniile intervievatului, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu (foto) spsune ca "unul dintre cele mai importante proiecte ale BNR în acest moment este crearea, alături de Consiliul Concurenţei, a unor norme şi în final a unui ghid privind restructurarea companiilor de către bănci în urma deţinerii temporare de acţiuni de către bancheri".

Dar nu cumva problema restructurarii creditelor acordate de banci companiilor (debt for equity swap) este deja una de domeniul trecutului? Au trecut peste doi ani de la izbucnirea crizei, mii de firme mari cu credite bancare au intrat in insolventa sau au dat faliment, bancherii spun ca deja si-au curatat o buna parte diin portofolii, in timp ce BNR vorbeste abia acum de o lege privind restructurarea datoriilor?

Iata ce mai spune Olteanu:

Scopul acestei prevederi legale este restructurarea unui debitor care pare să nu mai aibă posibilitatea de a rambursa creditul. "Practic banca are de ales între a lichida, iar piaţa nu este foarte prietenoasă în ceea ce priveşte lichidările, şi a viabiliza compania respectivă, ceea ce îi va permite pe termen lung să îşi recupereze creditul", explică Olteanu.

În ceea ce priveşte rolul BNR în procesul de restructurare a companiilor de către bancheri, viceguvernatorul băncii centrale spune că Banca are două mari obiective.

Primul este "de natură prudenţială", respectiv BNR vrea să se asigure că băncile nu se expun unor riscuri exagerate prin preluarea acestor active. Mai mult decât atât, banca centrală vrea să stabilească şi anumite elemente de natură tehnică, precum neimpozitarea veniturilor, virtuale, rezultate din eliberarea provizioanelor, fapt care ar fi "absurd, abuziv chiar".

Al doilea mare obiect ţine de interesul public. "Nu suntem pe o piaţă ideală. Pe o piaţă ideală resursele se alocă perfect, în mod natural. Noi nu avem însă o piaţă ideală. Nimeni nu are o astfel de piaţă", explică Olteanu. Diferenţa, măsurată în costuri sociale şi economice, între lichidarea unei companii şi viabilizarea ei este foarte mare, atât în ceea ce priveşte taxele care ar putea fi încasate şi locurile de muncă ce ar putea fi salvate cât şi protejarea nivelului exporturilor, de exemplu, a subliniat oficial BNR.

Pentru că băncile din România nu au experienţă în "managementul de restructurare" (turnaround management), este de preferat ca bancherii să importe know-how, inclusiv experţi de peste graniţă.

"Sistemul bancar nu are experienţa necesară şi nici nu are cum să o aibă. Este prima criză ciclică a capitalismului românesc din ultimii 80 de ani. Nu avem nicio bancă în acest moment, cu excepţia CEC-ului, care să fi apucat criza din '29-'33. Deci nu avem experienţă. Dar putem prelua, putem învăţa şi putem avea rezultate bune", spune Olteanu.

În acest regulament se va specifica faptul că băncile trebuie să notifice BNR când preiau astfel de active, banca centrală având astfel drept de "veto", însă numai în ceea ce priveşte datele care au legătură cu prudenţialitatea, după cum explică el.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii