BANCI | Interviu

Mugur Isarescu avertizeaza bancile: calitatea creditarii e mai importanta decat cantitatea; concentrati-va pe finantarea investitiilor productive, nu pe consum

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-06-16 23:58

In ciuda faptului ca volumul de credite din bilantul bancilor continua sa scada, chiar daca volumele de noi imprumuturi in lei au accelerat in ultima perioada, stimulate de reducerea dobanzilor si de programul Prima Casa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, retransmite bancilor mesajul ca este mai importanta calitatea creditarii decat cantitatea, dar nu doar in privinta riscurilor reduse, cat si a destinatiei imprumuturilor.

“Atat oferta cat si cererea de credite vor avea in continuare de suferit in urmatoarea perioada, din cauza prelungirii crizei care a afectat bilanturile bancilor si bugetele consumatorilor. In aceste conditii, calitatea creditelor acordate pare sa fie mai importanta decat cantitatea, desi aceasta din urma nu este lipsita de importanta, dat fiind gradul redus de intermediere financiara, de doar 31,7% din PIB, care nu a depasit 40% nici in perioada de boom a economiei”, spune Isarescu, intr-un discurs.

Guvernatorul subliniaza ca bancile ar trebui sa se concentreze pe finantarea afacerilor productive, in defavoarea creditelor de consum.

“Pentru a aseza economia pe o traiectorie de crestere auto-sustinuta, cred ca bancile trebuie sa se concentreze pe finantarea investitiilor productive si sa evite supraindatorarea debitorilor de calitate cu costurile alocarilor gresite de credite din trecut. O astfel de abordare ar genera cresteri de productivitate care sunt necesare pentru sustinerea reciproca a creditarii, investitiilor si productivitatii in vederea mentinerii economiei pe o tendinta sustenabila”, a adaugat Isarescu.

Creditarea, in continuare pe teritoriu negativ, desi creditele noi sunt in crestere

Soldul imprumuturilor a scazut in aprilie la 210 miliarde lei, cu 11,6 miliarde mai putin fata de finalul anului trecut si cu 18,3 miliarde in minus fata de aprilie 2014.

Ritmul anual al creditarii a ajuns la - 3,8% in aprilie 2015, in crestere de la -3,4% in martie si - 0,8% in aprilie 2014.

Pe de alta parte, volumul de credite noi in lei acordate de banci a accelarat in martie si aprilie, la valori de 3,9 miliarde lei in martie 2015, fata de 3,1 miliarde lei in aceeasi luna din 2014, respectiv 3,2 miliarde lei in aprilie, fata de 3,1 miliarde lei in aceeasi luna a anului trecut (vezi aici detalii despre volumul de credite noi acordate de banci).

Principala cauza a mentinerii creditarii pe teritoriu negativ este “continuarea procesului de curatare a bilanturilor bancilor, fara de care cresterea anuala in termeni reali ar fi fost pozitiva si in usoara crestere”, a adaugat guvernatorul.

Comentarii

Alex
Isarescu ganditorul
Pai stimate domn Isarescu unde a fost BNR-ul cand s-au dat toate creditele neperformante? ce a pazit atunci? Nu cumva trebuia sa se asigure de atunci de calitatea creditelor nu de cantitatea lor? Atunci consumul era motorul economiei acum ce sa vezi cica vrem productie, eu vin si va intreb cine o sa absorba productia (Romania e piata de desfacere pt UE USA Turcia China etc nicidecum un exportator competitiv) sau facem ca in comunism depasim planul de 5 ori si dupa aia constatam ca de fapt solutia e totusi consumul. Articolul asta mai bine il fluierati si mai filozofati un pic.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare

Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare, dupa ultima actualizare de saptamana trecuta, conform reclamatiilor primite de la cititori. Acestia se plang ca nu mai pot deschide aplicatia si sunt nevoiti sa o reactiveze. Insa in momentul cand incearca detalii

Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie

• Observăm creșterea fraudelor cibernetice în care oamenii care fac plăți sunt păcăliți și pierd mulți bani • Mă surprinde naivitatea celor care cred că pot câștiga bani mulți și detalii

Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor

Perioada de incertitudine din prezent a dus la stagnarea cererii pentru creditele ipotecare și la creșterea economisirii. Bancherii observă chiar o tendință de economisire reflectată în produsele de investiții pe termen lung, conform unui comunicat al CSALB, in care se detalii

Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate

• În perioadele de criză pot apărea și foarte multe oportunități pe care trebuie să știi cum să le tratezi din punct de vedere financiar • Educația financiară ne poate feri de perioada prin care am trecut, timp de cinci ani, detalii

 



 

Ultimele Comentarii