BANCI | Interviu

Mesajul lui Mugur Isarescu catre bancheri: Profitul nu se mai face din marje mari de dobanda! Atentie, e un bumerang!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-07-02 00:05

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a retransmis astazi un mesaj catre bancheri, pe care a precizat ca l-a facut cunoscut si cu ocazia recentei intalniri trimestriale cu reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si care sunt astfel: mai bine sa ai in bilanturi credite cu dobanzi mai mici, dar care se ramburseaza, decat imprumuturi cu dobanzi mari, dar pe care nu le mai primesti inapoi.

"Eu cred că este în interesul bancherilor să aibă în bilanţuri dobânzi relativ mai mici, dar care sunt încasabile, decât să ţină în bilanţuri dobânzi mai mari, unde au probleme în ceea ce priveşte încasarea acestor sume", a spus Isărescu.

El a arătat că asigurarea profitabilităţii băncilor nu provine doar dintr-un ecart mare de dobândă ci dimpotriva, dintr-unul mai mic.

"Să fie atenţi (bancherii - n.r.), că un negustor bun trebuie să-şi facă calculele sub toate formele! Ideea că dacă ai un ecart mare, dobânzi mari la credite şi dobânzi mici la depozite, şi asta îţi asigură profitabilitate şi îţi acoperă cheltuielile, atenţie mare, e un bumerang!", a adăugat guvernatorul BNR.

"Banca Naţională a dat semnalul pentru reducerea dobânzilor la credite. Cred că este şi o chestiune de încredere, adică băncile trebuie să vadă că această tendinţă este de durată, nu este una accidentală. Şi prin faptul că, pe de o parte, de mai multe luni dobânzile pe piaţa monetară sunt sub 5,25%, iar pe de altă parte, acum coborând şi dobânda de politică monetară, inclusiv acest comunicat (comunicatul detaliat după şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR - n,.r.), care are un accent pe mesajul pozitiv pe care-l dăm sistemului bancar, mediului de afaceri şi publicului din România, eu cred că transmisia ar trebui să se facă destul de repede", a declarat luni Isărescu într-un briefing de presă după şedinţa CA.

El a arătat că BNR nu poate impune băncilor să reducă dobânzile la credite, iar fiecare bancă are o autonomie, o gestiune, fiecare îşi face calculele de armonizare necesare.

"Pe de altă parte nici nu este bine să impui un trend dacă acesta nu este validat de către piaţă. Eu cred că băncile au început deja să-şi facă socotelile şi fiecare va adopta o strategie, care va pune la socoteală şi pe unde are dobânzile la depozitele bancare, ratele de dobândă la diversele categorii de credite", a spus Isărescu.

Guvernatorul a menţionat că există cel puţin patru-şase categorii de credite, iar la unele ratele dobânzilor sunt sub 10%.

"Eu cred că în vara asta, în ciuda concediului, se va vedea destul de concret. Din datele pe care le am eu, la câteva bănci deja s-a observat reducerea ratelor de dobândă la unele credite", a afirmat şeful băncii centrale.

Consiliul de Administraţie (CA) al BNR a decis luni să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,25% la 5%, prima scădere din martie 2012, precum şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) de la 8,25% la 8% pe an.

La şedinţa din luna mai, CA al BNR a păstrat dobânda cheie la 5,25% şi ratele RMO pentru lei şi valută, la 15%, respectiv 20%.

Isărescu a anunţat atunci că banca centrală intenţionează să înceapă un ciclu de reducere a ratelor dobânzii de politică monetară chiar de la următoarea reunire a CA (1 iulie), sperând ca acest ciclu să nu fie întrerupt de ştirile din economie.

Isărescu a spus atunci că scăderea inflaţiei se realizează mai repede decât s-a anticipat la începutul anului, cu minime istorice în februarie şi martie, şi cu o evoluţie similară chiar şi în aprilie, ceea ce va determina devansarea reducerii de dobândă, programată iniţial pentru a doua parte a anului.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare

Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare, dupa ultima actualizare de saptamana trecuta, conform reclamatiilor primite de la cititori. Acestia se plang ca nu mai pot deschide aplicatia si sunt nevoiti sa o reactiveze. Insa in momentul cand incearca detalii

Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie

• Observăm creșterea fraudelor cibernetice în care oamenii care fac plăți sunt păcăliți și pierd mulți bani • Mă surprinde naivitatea celor care cred că pot câștiga bani mulți și detalii

Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor

Perioada de incertitudine din prezent a dus la stagnarea cererii pentru creditele ipotecare și la creșterea economisirii. Bancherii observă chiar o tendință de economisire reflectată în produsele de investiții pe termen lung, conform unui comunicat al CSALB, in care se detalii

Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate

• În perioadele de criză pot apărea și foarte multe oportunități pe care trebuie să știi cum să le tratezi din punct de vedere financiar • Educația financiară ne poate feri de perioada prin care am trecut, timp de cinci ani, detalii

 



 

Ultimele Comentarii