BANCI | Interviu

Lazea, BNR: Romania ar putea avea nevoie de un credit extern in a doua jumatate a acestui an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-12 14:02

România ar putea avea nevoie de un împrumut extern mai ales în a doua jumătate a acestui an, valoarea acestuia depinzând de gradul de ajustare a deficitului balanţei de plăţi, a spus joi economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

"În momentul de faţă nu avem nevoie urgentă de finanţare externă, însă în a doua jumătate a anului s-ar putea să fie nevoie", a declarat Lazea.

El a menţionat că datoria externă pe termen scurt a României este de 24 miliarde euro, în mare parte scadentă în a doua jumătate a anului, în timp de datoria externă pe termen mediu şi lung a ajuns la 49,7 miliarde euro.

Însă economistul-şef al BNR a atras atenţia că, pentru facilitarea obţinerii unui astfel de împrumut, bugetul pe 2009 trebuie să treacă de parlament în aceeaşi formă în care a fost aprobat de guvern, inclusiv în ce priveşte politica salarială.

"Dacă bugetul nu trece la fel, va fi mult mai greu să obţinem împrumutul", a spus el.

Lazea a enumerat paşii pe care România trebuie să îi urmeze în actualul context economic, primul dintre aceştia fiind aprobarea bugetului, apoi execuţia bugetară şi a politicii salariale, iar ulterior relaxarea graduală a politicii monetare. Ultimul pas ar consta în contractarea unui împrumut de la o instituţie internaţională, după discuţii cu Comisia Europeană.

"Este şi o formă birocratică: discuţia iniţială cu Comisia Europeană pentru un împrumut şi apoi să vedem ce alte alternative mai sunt", a adăugat Lazea, explicând că regulamentul Comisiei Europene prevede că statele membre trebuie să poarte întâi discuţii cu Bruxelles-ul.

Suma pe care România o va împrumuta depinde de modul în care deficitul extern va fi ajustat. "Depinde dacă deficitul de cont curent va fi redus ordodnat. Am putea face asta de la 12,5% din PIB în 2008 la 7-8% din PIB în acest an şi apoi, ipotetic vorbind, o mare parte din finanţare am putea-o obţine de la instituţiile financiare internaţionale", a mai spus Lazea.

Banca centrală a publicat joi dimineaţă datele privind balanţa de plăţi a României din 2008, deficitul extern avansând uşor (cu 1,2%) faţă de 2007, la 16,9 miliarde euro. Raportat la ultima estimare a valorii produsului intern brut (PIB) de anul trecut, de 513,2 miliarde lei (139,35 miliarde euro), deficitul extern din 2008 echivalează cu 12,1% din PIB.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare

Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare, dupa ultima actualizare de saptamana trecuta, conform reclamatiilor primite de la cititori. Acestia se plang ca nu mai pot deschide aplicatia si sunt nevoiti sa o reactiveze. Insa in momentul cand incearca detalii

Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie

• Observăm creÈ™terea fraudelor cibernetice în care oamenii care fac plăți sunt păcăliÈ›i È™i pierd mulÈ›i bani • Mă surprinde naivitatea celor care cred că pot câÈ™tiga bani mulÈ›i È™i detalii

Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor

Perioada de incertitudine din prezent a dus la stagnarea cererii pentru creditele ipotecare È™i la creÈ™terea economisirii. Bancherii observă chiar o tendință de economisire reflectată în produsele de investiÈ›ii pe termen lung, conform unui comunicat al CSALB, in care se detalii

Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate

• În perioadele de criză pot apărea È™i foarte multe oportunități pe care trebuie să È™tii cum să le tratezi din punct de vedere financiar • EducaÈ›ia financiară ne poate feri de perioada prin care am trecut, timp de cinci ani, detalii

 



 

Ultimele Comentarii