BANCI | Profil

La ce banca e mai avantajos sa am cont pe firma: BT sau ING?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-01-13 00:34

Doua banci destul de active pe piata seviciilor financiare pentru IMM-uri, si anume Banca Transilvania (BT) si ING Bank, au inceput anul cu un duel pentru atragerea start-up-urilor, adica firmele nou infiintate, mai exact cu o vechime de maxim un an de la inregistrarea la Registrul Comertului.

Un numar de peste 106.545 de firme noi au aparut in Romania in primele 11 luni ale anului trecut, in crestere cu 11,44% fata de aceeasi perioada a anului precedent, conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC)

Oferta ambelor banci este de acelasi tip: atat BT cat si ING le promit start-up-urilor comisioane gratuite pentru administrarea contului si a serviciilor de internet si mobile banking, precum si pentru diverse operatiuni, precum plati si incasari de bani, dar numai cateva luni, maxim un an.

Ce se intampla insa dupa expirarea ofertei? Care sunt tarifele uzuale pentru operatiunile destinate persoanelor juridice ale celor doua banci sau ce pachete de servicii bancare sunt disponibile?

Am facut, de aceea, o comparatie atat a celor doua oferte, cat si a pachetelor si tarifelor standard pentru firme practicate de cele doua banci.

Primul an de viata a firmei sau primul an de servicii bancare?

In privinta promotiei pentru atragerea start-up-urilor nou infiintate, ambele oferte au plusuri si minusuri.

Trebuie precizat mai intai ca oferta BT, denumita “Contul primul an gratuit”, nu se aplica pe o perioada de un an de la deschiderea contului bancar, ci in primul an de functionare a unei firme, de la inregistrarea la Registul Comertului. Mai exact, daca o firma isi deschide astazi cont la BT, dar ea s-a infiintat in urma cu 6 luni, mai poate beneficia de oferta bancii doar 6 luni, adica pana implineste 1 an.

Oferta BT cuprinde urmatoarele:

- Comision 0 pentru deschiderea si gestiunea contului curent
- Abonament 0 lei pentru BT24 (Internet Banking si Mobile Banking)
- Comision 0 la platile intrabancare si interbancare prin BT24 (Internet Banking si Mobile Banking) in lei (platile in valuta se taxeaza)
- Comision 0 la platile si incasarile intrabancare si interbancare cu cec si bilet la ordin (in lei, nu si in valuta)
- Comision 0 la incasarile intrabancare si interbancare cu ordin de plata (in lei, nu si in valuta)

BT precizeaza ca din pachetul cu beneficii nu fac parte operatiunile in valuta, operatiunile de ridicare numerar (lei sau valuta), platile cu ordin de plata efectuate in unul dintre sediile Bancii Transilvania sau alte operatiuni care nu se regasesc in lista de mai sus.

Oferta ING, denumita ING Profesional pentru Start-up, se adreseaza tot firmelor infiintate de cel mult 1 an, dar spre deosebire de oferta BT, aceasta chiar se intinde pe perioada unui an, adica primul an de la deschiderea contului in banca, nu pana la implinirea unui an de activitate a firmei.

Asadar, daca firma e infiintata in urma cu sase luni si isi deschide astazi cont la ING, oferta ramane valabila timp de un an, adica pana cand firma va avea o vechime de un an si jumatate de la infiintare.

Oferta ING cuprinde urmatoarele:

- costuri 0 pentru deschiderea si administrarea contului
- costuri 0 pentru emiterea si administrarea unui card 
- costuri 0 pentru serviciile de internet si mobile banking
- costuri 0 pentru incasari in lei si valuta

Asadar, ING are in plus un card gratis si incasarile gratuite in valuta, pe cand BT are suplimentar plati gratuite in lei. Cum platile sunt operatiuni frecvente in activitatea unui firme, oferta BT pare a avea un avantaj in plus, care insa ar putea fi anulat de faptul este valabila mai putin decat cea a ING.

Ce se intampla dupa primul an?

Sa vedem acum ce se intampla dupa expirarea ofertelor, mai exact care sunt comisioanele standard pentru produsele din oferta care in primul an sunt gratuite.

La BT avem:

- 5 lei/lunar pentru gestiunea fiecarui contului curent

- Abonament 20 lei pe luna pentru persoane juridice (1 leu pentru PFA) pentru BT24 Internet Banking

- 5 lei pe luna pentru Mobile Banking

- Plati intrabancare in lei prin internet: 1 leu (ptr sume de pana la 50 lei); 2,5 lei (sume intre 50.01 si 1.000 lei); 3,5 lei (sume intre 1.000,1 si 49.999,99 lei); 6 lei (sume de peste sau egale cu 50.000 lei)

- Plati interbancare in lei prin internet: 2,4 lei (ptr sume de pana la 50 lei); 3,6 lei (sume intre 50.01 si 1.000 lei); 5,3 lei (sume intre 1.000,1 si 49.999,99 lei); 16 lei (sume de peste sau egale u 50.000 lei) 

- Plati si incasari intrabancare si interbancare in lei cu cec si bilet la ordin: intre 2,7 si 18 lei 

- Incasari intrabancare si interbancare in lei cu ordin de plata: intre 1,5 si 8 lei

Insumate aceste comisioane sunt: 30 de lei gestiunea lunara a contului si a serviciilor de internet si mobile banking, 2,5 lei plus 3,6 lei pentru cate o plata intra si inter bancara in valoare de 1000 de lei, 6 lei plus 8,4 lei pentru cate o plata si o incasare intra si interbancare cu OP, CEC sau bilet la ordin.

Totalul pe luna pentru aceste operatiuni minime: 50,5 lei

Sa trecem acum la ING si sa vedem costurile standard dupa primul an de oferta ale produselor si serviciilor oferite gratuit initial.

- Administrare cont: 0 daca se efectueaza cel putin de 10 plati pe luna, altfel 10 lei lunar

- Utilizare internet banking: 0 lei

-Incasari de bani: 0 lei

Avantajos la ING este ca oferta din primul an se mentine in continuare, cu aceleasi gratuitati, dar cu conditia sa se efectueze minim 10 plati pe luna, de orice tip (plati salariale, plati la comercianti, plati la benzinarie, inclusiv platile cu CEC-uri si Bilete la Ordin), mai putin transferurile intre conturile proprii. Daca vor fi mai putin de 10 plati, taxa lunara pentru pachetul de servicii (ING Profesional) va fi de 25 de lei, adica pentru administrarea contului si internet si mobile banking si pentru incasari si depuneri la ATM-urile ING. 

Si BT ofera un pachet de servicii standard, pentru IMM-urile mai vechi de 1 an, denumit IZI, in trei variante. Primul pachet costa 19 lei si include cont, card, internet banking si serviciul SMS alert cu 40 de SMS-uri.

Sa vedem insa cat costa la ING si restul serviciilor din pachetul BT, respectiv platile intra si interbancare.

- plati intrabancare prin internet: 2 lei, indiferent de suma (0 intre conturile proprii)
- plati interbancare prin internet: 4 lei, indiferent de suma, plus 0,51 lei comision Transfond pentru plati in lei de pana la 50.000 lei, iar comisionul BNR -Regis de 6 lei se aplica platilor in lei cu valori egale sau mai mari de 50.000 de lei.
- incasari in lei prin CEC si bilete la ordin: intre 5,38 lei si 15,88 lei
Plati in lei prin CEC si bilete la ordin: intre 6 lei si 16 lei

Concluzia este ca cele doua oferte sunt destul de asemanatoare, astfel ca e greu de facut o diferentiere strict intre costurile produselor si serviciilor, capitol la care totusi ING pare a avea un avantaj minor.

Calitatea serviciilor si mai ales a celor online, de internet si mobile banking, s-ar putea sa faca cu adevarat diferenta printre clientii celor doua banci.

Comentarii

ssss
sss
Bun. Dar care este comisionul cand retragi de la bancomat? Mi se pare cea mai importanta informatie ;)



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Garanti BBVA urmareste ca majoritatea cererilor de credit sa fie facute prin aplicatia bancii

Garanti BBVA raportează rezultate semnificative, la patru luni de la introducerea noilor funcționalități în aplicația de Mobile Banking, care permit clienților să solicite rapid și ușor credite de nevoi personale și Bonus Card, fără a se deplasa în agenții, anunta banca detalii

Schimburi valutare non-stop in timp real, pentru clientii firme ai Libra

Libra Internet Bank oferă clienților business posibilitatea de a efectua schimburi multi-valutare în timp real, prin intermediul platformei Live FX, implementată printr-un parteneriat cu Visa, unul dintre liderii globali în plăți digitale, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Credite pentru firme cu garantii InvestEU de la Garanti BBVA

Garanti BBVA și Fondul European de Investiții (FEI) au semnat un acord strategic, prin care oferă garanții de minim 30 milioane de euro, pentru a crește competitivitatea și sustenabilitatea companiilor românești, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Garanția detalii

Aplicatie noua pe iPhone pentru acceptarea platilor contactless in magazine

Global Payments s.r.o., joint-venture între Global Payments (NYSE: GPN) și Erste Bank, anunță că începând de astăzi permite comercianților din România, Cehia și Austria să accepte plăți contactless prin Tap to Pay pe iPhone, într-un mod simplu și rapid, detalii

 



 

Ultimele Comentarii