CEC Bank isi majoreaza substantial activele, cu 35%
Autor: Bancherul.ro
2024-09-28 09:04
• CEC Bank continuă să susțină activ economia: credite nou acordate de circa 5,8 miliarde de lei în primul semestru din 2024
• Banca își continuă procesul de transformare și digitalizare și prioritizează integrarea valorilor și principiilor ESG în activitatea curentă
Grupul CEC Bank raportează un profit net de 279,8 milioane de lei în prima jumătate a anului 2024. Banca a continuat să-și consolideze poziția pe piață și a înregistrat o creștere a activelor nete până la 93,23 miliarde de lei – plus 35% față de perioada similară a anului trecut, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga:
Performanța financiară a Băncii
La nivelul Grupului s-a înregistrat în semestrul I din 2024 un profit net de 279,8 mil. lei, din care profitul net al Băncii a fost de 269,5 mil. lei.
Veniturile nete din dobânzi ale Băncii au înregistrat o creștere cu cca. 27% în semestrul I 2024 comparativ cu semestrul I 2023 (respectiv cu cca. 211 mil. lei), pe seama majorării veniturilor din dobânzi, generate de creşterea lunară a soldului de credite și plasamente (titluri, bănci, etc).
Astfel, veniturile din dobânzi au crescut cu cca. 673 mil. lei, în timp ce cheltuielile cu dobânzile au înregistrat şi ele un trend crescător, fiind majorate cu cca. 462 mil. lei.
Veniturile nete din comisioane au crescut cu cca. 4,1% (respectiv cu cca. 5,5 mil. lei), ajungând în primul semestru la 139 mil. lei la nivelul Băncii (157 milioane de lei la nivelul Grupului).
Cheltuielile administrative ale Băncii au înregistrat o creștere de cca. 15% comparativ cu cele raportate în perioada similară din anul 2023, în principal din cauza impozitului suplimentar pe cifra de afaceri.
În lipsa acestui impozit, care nu a fost transferat clienților prin marje/tarife mai mari, creșterea ar fi fost de doar cca. 4%, fiind generată în principal de creșterea cheltuielilor cu amortizarea, ca urmare a investițiilor efectuate în cadrul Programului de Transformare, a investițiilor în modernizarea rețelei teritoriale și a flotei de ATM/MFM, precum și de creșterea cheltuielilor cu salariile.
În baza acestor evoluții, raportul cost-venituri la nivelul Băncii s-a îmbunătățit, ajungând la 51,61% în S1 2024 (46,78% în condițiile în care nu ar fi fost aplicat impozitul suplimentar) față de 54,07% în S1 2023.
Cheltuiala cu costul riscului a crescut concomitent cu îmbunătățirea gradului de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (de la 57,8% la 60,1%), în linie cu creșterea susținută a portofoliului de credite.
Poziție financiară solidă
La finalul semestrului 1 2024, rata fondurilor proprii totale se situa la un nivel relativ similar (22,4%) cu cel înregistrat în iunie 2023 (22,8%), rămânând la un nivel confortabil în raport cu cerințele minime reglementate. De asemenea, Banca înregistrează în continuare o poziție solidă din punct de vedere al lichidității, chiar dacă valoarea indicatorului LCR la iunie 2024 (254,17%) a suferit o ușoară scădere față de valoarea înregistrată în iunie 2023 (262,8%).
Rata de rentabilitate a capitalurilor (ROE) la nivelul Băncii a fost de 10,87%, față de 11,83% la finalul anului 2023. Excluzând efectul impozitului suplimentar pe cifra de afaceri, ROE este de 13,08%.
Pentru conformarea cu cerințele de reglementare privind indicatorul MREL, Banca va continua realizarea de emisiuni de obligațiuni eligibile în cadrul Programului Multianual EMTN, aprobat la finalul anului 2022. Soldul emisiunilor de obligațiuni emise de Bancă, de cca. 414 mil. euro la jumătatea anului 2024, a asigurat îndeplinirea confortabilă a acestor cerințe pe parcursul primului semestru al anului curent.
Operațiuni pe piața internă a titlurilor de stat
Banca își consolidează poziția de jucător activ în ceea ce privește operațiunile cu titluri de stat, menținându-se în continuare la jumătatea anului pe locul I în topul dealerilor primari întocmit de Ministerul de Finanțe, clasament care monitorizează activitatea acestora din ultimele 12 luni pe piața internă a titlurilor de stat.
Evaluarea activității dealerilor primari s-a realizat din perspectiva performanțelor acestora pe piața primară și secundară de titluri de stat, precum şi din punct de vedere calitativ. Prin intermediul acestora sunt depuse ofertele la licitaţiile de titluri de stat, atât în cont propriu, cât şi în contul clienţilor acestora - investitori locali sau străini.
Susținem economia românească
CEC Bank continuă să joace un rol important în economie, finanțând și sprijinind companiile și persoanele fizice:
• Peste 34.000 de credite noi au fost acordate în primul semestru al anului 2024, cu o valoare cumulată de aproximativ 5,8 miliarde de lei.
CEC Bank este una din primele bănci comerciale din România care a adăugat în oferta de produse credite cu garanții FEI gratuite pentru creșterea competitivității IMM-urilor și pentru sustenabilitatea IMM și a întreprinderilor mici cu capitalizare medie, în Acordul de Garantare semnat cu FEI în cadrul Invest EU - Compartimentul pentru statul membru România.
• Creditele nou acordate în primul semestru al anului 2024 clienților Persoane Juridice sunt în valoare de peste 4,3 miliarde de lei, din care 1,75 miliarde de lei au fost acordate clienților nou intrați în portofoliul băncii. Ne-am concentrat pe susținerea proiectelor investiționale ale clienților existenți, dar și pe diversificarea portofoliului. Principalele domenii de activitate finanțate, în corelație cu programele care vizează proiecte de interes național și regional au fost: agricultura, industria, comerțul și construcțiile.
Ariile economice către care s-au orientat finanțările Băncii destinate corporațiilor au fost primordial industria agro-alimentară, construcțiile și energia regenerabilă. Am susținut planurile de dezvoltare ale clienților noștri prin finanțări personalizate, solicitările predominante fiind pentru derularea proceselor de retehnologizare, eficiența energetică și susținerea activităților operaționale.
De asemenea, Banca a acționat în calitate de lider al unui sindicat în structurarea unei finanțări în valoare de 20 mil. euro, destinat grupului Aaylex (Cocorico) și a participat totodată în calitate de aranjor mandatat în cadrul unui sindicat amplu destinat finanțării Transgaz, alături de alte bănci importante din sistem, cu o sumă de 180 mil. lei.
• Agricultura și Industria Alimentară au avut cea mai mare creștere în portofoliul CEC Bank, soldul creditelor și angajamentelor de finanțare crescând până la 6,75 miliarde de lei (+44,6% față de iunie 2023). Creditele nou acordate sectorului Agricol au fost în valoare de 1,7 miliarde lei. CEC Bank își menține focusul pentru creditarea Agriculturii și Industriei Agroalimentare, fiind al doilea domeniu finanțat cu o pondere de peste 20% în total portofoliu.
• Peste 30.000 de români, persoane fizice, au beneficiat de finanțări în valoare de 1,5 miliarde lei în primul semestru al anului curent, destinate investițiilor imobiliare sau concretizării altor proiecte personale. Volumul creditelor noi acordate a crescut cu 63% comparativ cu semestrul 1 al anului 2023.
Integrarea continuă a valorilor și principiilor ESG în activitatea curentă
Sustenabilitatea rămâne o preocupare constantă pentru CEC Bank. Programele și inițiativele de transformare digitală adoptate de CEC Bank demonstrează angajamentul Băncii, efortul și implicarea de a-i inspira și pe ceilalți, fie că vorbim de clienți, furnizori sau comunități, să ni se alăture în această călătorie.
Banca acordă atenție dezvoltării permanente a infrastructurii IT și a soluțiilor tehnologice care ne vor ajuta în captarea și măsurarea indicatorilor de sustenabilitate, dar și în automatizarea prelucrării datelor, fiind astfel pregătiți în a răspunde diverselor cerințe de raportare ESG.
În vederea determinării impactului asupra mediului și societății, CEC Bank a efectuat o analiză detaliată a activităților sale, atât a celor directe, provenite din operațiunile proprii, cât și a celor indirecte, provenite din relația cu clienții, furnizorii, angajații acestora sau din relația cu comunitățile, pentru a stabili un Plan de tranziție în vederea îmbunătățirii aspectelor sociale și de mediu și a atenuării schimbărilor climatice.
CEC Bank joacă un rol important în economie prin susținerea și finanțarea antreprenorilor și afacerilor, prin diversele programe dedicate acestora.
Banca susține egalitatea de gen la nivelul IMM-urilor din România prin intermediul programului "Femeia Antreprenor", program care continuă și în 2024. Astfel, firmele care sunt considerate eligibile, trebuie să aibă un asociat care este femeie și deține cel puțin 50% din părțile sociale/acțiuni.
Finanțarea de impact acordată de CEC Bank se referă și la domenii considerate strategice, cum ar fi agricultura, unde CEC Bank are o ofertă bogată de creditare, dar țintește și obiective sociale prin creditele acordate start-up-urilor. De asemenea, amprenta socială se vede din creditele acordate autorităților locale din mediul rural, pentru proiecte din domeniul sănătății, educației și asistentei sociale.
Nu în ultimul rând, Banca abordează domeniul creditelor verzi prin prisma parteneriatelor în programe guvernamentale, având o echipă specializată în finanțarea proiectelor cu fonduri europene la nivelul Centralei și 48 de birouri teritoriale de consiliere gratuită a IMM-urilor.
CEC Bank este preocupată și de incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, Banca facilitând accesul persoanelor cu nevoi speciale la produsele și serviciile bancare, asigurând serviciile de interpretare mimico-gestuală cu sprijinul interpreților autorizați din cadrul Asociației Naționale a Surzilor din România. În același timp, CEC Bank are în oferta de produse și servicii Pachetul Figo.Pay, care promovează incluziunea socială prin deservirea persoanelor care aparțin grupurilor vulnerabile ale comunității. Pachetul poate fi accesat atât online cât și în orice sucursală CEC Bank, clienții beneficiind de acces la o serie de servicii și facilități prin intermediul aplicației Figo.Pay.
De asemenea, CEC Bank oferă credite de consum persoanelor cu nevoi speciale, inclusiv în condițiile prevăzute de legislația aplicabilă acestui segment de clienți (legea 448/2006). De asemenea, Banca s-a implicat activ în proiecte cu focus pe educația financiară a persoanelor vulnerabile (tineri din zone defavorizate, învățământ dual, persoane vârstnice).
Digitalizarea operațiunilor clientelei
Accesarea produselor și serviciilor bancare pe parcurs 100% digital și-a continuat diversificarea, iar tehnologia cu motoare decizionale automate a fost extinsă către serviciile din unitățile teritoriale.
Urmare a digitalizării accelerate, în prima jumătate a anului 2024 s-a triplat numărul clienților care au accesat produse de creditare prin fluxuri 100% online sau parțial digitale (canale online și rețeaua de unități teritoriale) față de aceeași perioadă a anului 2023, iar la nivelul unităților teritoriale, 50% din creditele de consum se acordă clienților persoane fizice prin fluxuri digitalizate cu răspuns rapid pentru client, în medie de 30 minute.
Volumul tranzacțiilor de creditare persoane fizice realizate prin fluxuri digitalizate la nivel de rețea teritorială a crescut de 4,2 ori comparativ cu semestrul 1 al anului 2023.
De asemenea, față de perioada similară din 2023, în prima jumătate a anului 2024 s-a înregistrat o triplare a numărului de clienți care au accesat pachete de produse și servicii online sau servicii de actualizare date prin fluxurile digitale (canale online și rețeaua de unități teritoriale).
La nivelul unităților teritoriale, 60% din pachetele accesate de clienți sunt deschise prin fluxurile digitalizate, 100% fără consum de hârtie.
Tot în zona de digitalizare a serviciilor bancare, CEC Bank a implementat în premieră, în forma dezvoltată prin intermediul aplicației de Mobile Banking, funcționalitatea de remitere la distanță a imaginii Instrumentelor de Debit originale (Cecuri, Bilete la Ordin, Cambii), în vederea încasării de către clienții eligibili. Totodată, a fost extinsă oferta de servicii disponibile precum plata huvinietei și a taxei de pod de la Fetești – Cernavodă, precum și actualizarea adresei de e-mail utilizată în relația cu Banca.
Pentru derularea operațiunilor bancare prin CEC Bank în deplină siguranță, a fost integrată o soluție suplimentară de securitate în cadrul aplicației de Mobile Banking. Aceasta asigură protecție împotriva unei largi game de atacuri cibernetice, precum cititoare de ecran, vulnerabilități legate de rooting, jailbreak sau debugger, injectarea de cod sursă extern, afectarea integrității aplicației ș.a.
De asemenea, a fost lansată o nouă versiune a aplicației de Mobile Banking cu meniuri optimizate și un design modern și prietenos, completat, printre altele, de funcționalitatea Dark Mode, împreună cu autorizarea biometrică a tranzacțiilor.
Alte dezvoltări importante în cursul anului 2024:
• CEC Bank a implementat mecanisme de retrageri de numerar din cont pe bază de cod QR, prin intermediul telefoanelor mobile, la cele peste 1.300 echipamente ATM și MFM din rețeaua Băncii, fără utilizarea cardului bancar, iar emiterea cardurilor virtuale este posibilă direct din platforma de Mobile Banking.
• Creșterea numărului de clienți Persoane Fizice, prin atragerea a peste 80.000 de clienți noi și, implicit, creșterea numărului de utilizatori ai canalelor digitale CEC_app și CEC_IN, au dus la creșterea volumului de operațiuni prin canalele digitale.
• CEC Bank ocupă locul al treilea în clasamentul sistemului bancar românesc după numărul de ATM-uri și MFM-uri deținute – 1.381 echipamente de generație nouă.
• Numărul de carduri active CEC Bank la 30.06.2024 a crescut cu 12% față de 30.06.2023.
• Numărul de tranzacții financiare derulate prin carduri și prin rețeaua de echipamente ATM şi POS (ghișeu și comercianți fizici și virtuali, inclusiv SNEP – ghiseul.ro) în primul semestru al anului 2024 a fost de peste 70 milioane - în creștere cu 40% față de perioada similară a anului precedent, în timp ce valoarea tranzacțiilor financiare a depășit 20,5 miliarde de lei (în creștere cu 28%). Totodată, plățile la comercianți efectuate cu cardurile, atât la cei fizici cât și la cei virtuali, au înregistrat creșteri de peste 36,5%, atât ca număr cât și ca valoare.
• Tranzacțiile contactless cu carduri prin portofelele virtuale Apple Pay / Gpay / Garmin Pay / Fitbit Pay au înregistrat creșteri, atât în ceea ce privește numărul tranzacțiilor (+ 86%), cât și în ceea ce privește valoarea tranzacțiilor ( +141%).
• Volumele de tranzacționare în activitatea de acceptare la plată prin card prin POS-uri fizice, virtuale și SNEP au înregistrat creșteri de peste 62% în primul semestru al anului 2024, față de perioada similară a anului precedent. Totodată, rețeaua de terminale POS (fizice, virtuale, SoftPOS) instalate la comercianții fizici și virtuali pentru acceptarea la plată a cardurilor a înregistrat o creștere cu 59% față de 30.06.2023.
E-Factoring
CEC Bank a demarat în 2023 și implementarea Proiectul E-Factoring, care are ca scop automatizarea proceselor și activităților specifice administrării facilităților de factoring.
Implementarea la nivelul întregii rețele a primei etape a proiectului E-factoring (contractarea facilităților de factoring) s-a realizat cu succes începând cu luna mai 2024, urmând ca parcurgerea etapelor viitoare în perioada care urmează să permită utilizarea facilităților de către clienți prin intermediul acestei aplicații, precum și implementarea altor funcționalități specifice, în scopul eficientizării proceselor și minimizării riscurilor operaționale.
Despre CEC Bank
CEC Bank este instituția financiară cu cea mai lungă tradiție din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale și cu active de 93,23 miliarde de lei, la sfârșitul semestrului I 2024.
CEC Bank este o bancă universală de top pe piața românească și oferă o gamă completă de produse și servicii persoanelor fizice, IMM-urilor și corporațiilor mari, prin multiple canale de distribuție: unități bancare, rețele de ATM și POS, mobile banking (CEC app) și magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse și servicii bancare 100% online.
Mai multe detalii despre produsele și serviciile oferite de CEC Bank pot fi obținute în orice unitate a Băncii, apelând gratuit Serviciul suport clienți la numărul de telefon 0.800.800.848 sau accesând site-ul www.cec.ro.
Despre Grupul CEC Bank
Grupul CEC Bank a luat ființă prin preluarea, la data de 27.07.2023, de către CEC Bank S.A., a pachetului majoritar de acțiuni (99,993%) al Fondului de Garantare a Creditului Rural – I.F.N. S.A. (FGCR), alături de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
FGCR are ca obiect principal de activitate asumarea de angajamente de garantare şi emiterea de garanţii pe seama fondurilor publice, a surselor proprii şi a oricăror alte surse pentru credite şi alte instrumente de finanţare care pot fi obţinute de persoane fizice şi juridice - producători agricoli şi procesatori de produse agro-alimentare, pentru realizarea producţiei agricole, stocarea / procesarea produselor agricole şi realizarea obiectivelor de investiţii în aceste domenii.
FGCR acordă garanții pe seama surselor puse la dispoziție de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și în condițiile stabilite printr-o serie de acte normative. Detalii se regăsesc pe website-ul FGCR https://fgcr.ro/despre-noi/.
Taguri: credite ipotecare CEC Bank banca carduri de credit credite nevoi personale credite imobiliare carduri de debit rezultate financiare banci
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Profil
Alpha Bank va fi preluata de Unicredit
Fuziunea prin absorbție a Alpha Bank România S.A. în cadrul UniCredit Bank S.A. este estimată a avea loc în a doua parte a anului 2025, Unicredit urmand sa devina a treia mare banca din Romania. UniCredit S.p.A. („UniCredit”) și detalii
Garanti BBVA urmareste ca majoritatea cererilor de credit sa fie facute prin aplicatia bancii
Garanti BBVA raportează rezultate semnificative, la patru luni de la introducerea noilor funcționalități în aplicația de Mobile Banking, care permit clienților să solicite rapid și ușor credite de nevoi personale și Bonus Card, fără a se deplasa în agenții, anunta banca detalii
Schimburi valutare non-stop in timp real, pentru clientii firme ai Libra
Libra Internet Bank oferă clienților business posibilitatea de a efectua schimburi multi-valutare în timp real, prin intermediul platformei Live FX, implementată printr-un parteneriat cu Visa, unul dintre liderii globali în plăți digitale, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii
Credite pentru firme cu garantii InvestEU de la Garanti BBVA
Garanti BBVA și Fondul European de Investiții (FEI) au semnat un acord strategic, prin care oferă garanții de minim 30 milioane de euro, pentru a crește competitivitatea și sustenabilitatea companiilor românești, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Garanția detalii
- Aplicatie noua pe iPhone pentru acceptarea platilor contactless in magazine
- CEC Bank are o noua platforma IT de relatii cu clientii (CRM)
- Din aplicatia George BCR se pot plati facturile pentru 350 de firme
- Credite BT Direct in Spitalul MONZA
- Credite fara comision de acordare la Patria Bank si Patria Credit
- Datele personale a 400.000 de clienti BT, actualizate automat
- Din BT Pay se pot face investitii in fondurile BT Asset Management
- CEC Bank isi majoreaza substantial activele, cu 35%
- Solutii pentru a incepe si dezvolta o afacere
- Patria Bank a preluat creditele Alior Bank
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
- Deficitul contului curent după primele două luni, mai mare cu 25%
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
- Inflația anuală a scăzut la 4,62%
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
- Deficitul comercial, în creștere de la o lună la alta
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii
-
Schimbare numar telefon Raiffeisen
Puteti schimba numarul de telefon la Raiffeisen din aplicatia Smart Mobile/Raiffeisen Online, ... detalii
-
Vreau sa schimb nr de telefon
Cum pot schimba nr.de telefon ... detalii
-
Eroare aplicație
Am avut ora și data din setările telefonului date pe manual și nu se deschidea BT Pay, în ... detalii