BANCI | Opinie

Justitia face dreptate in procesele dintre banci si clienti privind clauzele abuzive: nici nu elimina dobanzile, cum cer avocatii ahtiati dupa bani si putere, dar nici nu permite dobanzi majorate nejustificat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-14 09:32

Inalta Curte de Justitie si Casatie a luat o noua decizie care face cu adevarat dreptate in cazul proceselor dintre banci si clientii lor reprezentati de avocati extremisti, ahtiati dupa putere si bani, precum Gheorghe Piperea, care cer, nici mai mult nici mai putin, decat eliminarea dobanzilor si comisioanelor dintr-un credit, pe motiv ca ar fi clauze abuzive.

Ceea ce este, fireste, absurd, intrucat un credit are un cost, nu poate fi gratis, din simplul motiv ca banii imprumutati de banca nu sunt banii ei, ci ai depunatorilor sau investitorilor, pentru care trebuie sa plateasca, la randul ei, dobanzi, la care se adauga costurile pe care le are banca in activitatea sa.

Concret, este vorba de dosarul Nr. 17947/3/2011, dintre un client reprezentat de Piperea care are la BCR un credit imobiliar cu o dobanda fixa de 7,4% in primul, dupa care se aplica o dobanda variabila, calculata dupa o formula interna a bancii si denumita dobanda de referinta variabila (botezata DRV de avocati si clienti), la care se adauga o marja fixa de 1,5%.

Problema BCR a fost ca in loc sa scada dobanda variabila, dupa izbucnirea crizei din 2008, odata cu reducerea indicelui de referinta Euribor sub 1%, banca a mentinut-o la niveluri ridicate, in jur de 10%, in contextul aplicarii eronate a OUG 50, dand ocazia clientilor si avocatilor sa o dea in judecata, motivand ca este vorba de o dobanda abuziva, fiind majorata nejustificat, astfel ca trebuie eliminata. Pur si simplu!

Culmea este ca avocatii au fost atat de influenti incat au obtinut, la unele tribunale din tara, o serie de decizii in favoarea clientilor acestora, judecatorii decizand sa inlocuiasca dobanda de referinta a BCR cu indicele de referinta Euribor, plus marja fixa de 1,5%, ceea ce inseamna o dobanda de doar 2% sau chiar 0-1%, in cazul contractelor in care marja fixa era 0, in loc de dobanzi de 8-10%. Ceea ce, fireste, este absurd.

Practic judecatorii au facut cadou un credit gratis clientilor in aceste cazuri, desi, dupa cum toata lumea stie, un credit trebuie sa aiba o dobanda, iar aceasta nu poate fi mai mica decat costurile pe care le are banca, la randul ei, cu acei bani imprumutati.

Pentru ca multa lume are impresia ca banca acorda credite din banii ei, cand in realitate acei bani sunt ai altor oameni, sunt banii celor care detin depozite sau care cumpara obligatiuni emise de banca.

Asa s-a intamplat si in acest caz: Curtea de Apel Bucuresti dand dreptate clientului BCR si decizand sa elimine dobanda, de fapt sa o inlocuiasca cu Euribor plus marja fixa de 1,5%, in total in jur de 2%.

Faptul ca o dobanda este abuziva nu inseamna ca un credit trebuie sa fie gratis sau cu dobanzi de 1-2%

Inalta Curte de Justie si Casatie a infirmat insa decizia Curtii de Apel, constatand ca desi BCR a majorat abuziv dobanda, aceasta nu poate fi inlocuita cu Euribor, iar sumele de bani rezultand din diferenta dintre vechea dobanda, de 10%, si dobanda stabilita de judecatori, de 2%,  nu pot fi restituite clientilor, cum au cerut avocatii acestora.

Judecatorii Inaltei Curti au stabilit ca dobanda abuziva trebuie inlocuita cu o dobanda negociata intre clienti si banca, ceea ce este, intr-adevar, cea mai buna solutie posibila ce care o poate lua un judecator.

S-a stabilit, asadar, dreptatea in aceste cazuri: nici banca nu poate pastra dobanzi majorate abuziv, dar nici clientii nu pot cere dobanzi nejustificat de mici.

Decizia nu este o premiera, vine dupa alte doua decizii in acelasi spirit echitabil, relatate de Bancherul.ro, luate de alte instante ale Inaltei Curti si Curtii de Apel, intr-un alt caz cu BCR, precum si cu OTP Bank.

Nu este o premiera, mai degraba se contureaza o practica judiciara

Sugeram inca de atunci ca avem deja jurisprudenta, in urma deciziilor in doua cazuri, precum cea din cazul OTP Bank, sau cea in cazul BCR de la Curtea de Apel Bucuresti, care in opinia noastra poate fi folosita de autoriati ca exemplu pentru rezolvarea conflictului dintre banci si clienti.

Si anume decizii judecatoresti echitabile si echilibrate, care sa nu confirme dobanzi sau comisioane majorate si mentinute la niveluri abuziv de ridicate, dar nici sa mearga in cealalta extrema, eliminand dobanzile sau comisioanele si stabilind ca pot exista credite cu dobanzi de 0%, 2% sau alte niveluri, mai mici decat ar fi firesc, adica cel putin peste nivelul dobanzii platita de banca pentru depozite.

Deciziile emise de Curtea de Apel Bucuresti si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), au infirmat, de fapt, cererile aberante ale clientilor bancii, sustinute prin avocati, si deciziile eronate, in acest sens, a unor instante, prin care s-au anulat costurile unui credit sau s-au stabilit niste dobanzi anormal de mici.

Mai exact, ICCJ a decis, cum am scris aici, ca dobanda de referinta variabila a BCR nu poate fi inlocuita cu EURIBOR, in timp ce Curtea de Apel, asa cum am scris aici, a sugerat si o cale de rezolvare a acestui conflict, adica nici mentinerea dobanzilor de 10% nici anularea lor, si anume constatarea unui prejudiciu adus de banca clientilor, prin faptul ca nu redus dobanda, respectivul prejudiciu putand fi recuperat de clienti prin invocarea altor legi, nu cea a clauzelor abuzive.

De altfel, judecatorii au statuat ca dobanda in sine a unui credit nu poate fi clauza abuziva, iar in cazul in care respectiva dobanda nu a fost modificata corect, atunci inseamna ca banca nu a respectat contractul si a prejudiciat clientul. In acest fel, judecatorii pot calcula care ar fi fost dobanda corecta si pot stabili prejudiciul comis. Cu alte cuvinte, se poate face dreptate.

Comentarii

Constanta
eroare
Bancherule, esti in eroare. ICCJ a decis in acest caz ca dobanda BCR ESTE ABUZIVA. iccj a mai spus ca o poate elimina dar ca, in aceasta actiune, s-a solicitat modificarea si ei nu o pot modifica. Nu-ti face probleme ca nu va fi eliminata, mai este un pas. Concluzie, daca se cerea eliminarea atunci in decizie era eliminare. Dar nu trebuie ignorat ca iccj a spus ca dobanda bcr este ABUZIVA. Studiati decizia! Daca nu o aveti, spuneti!

Bancherul.ro
dobanda abuziva nu este egal dobanda0
Constanta, Iata decizia instantei: "Faptul ca a fost inlaturata din contract clauza care stabileste dobanda nu presupune faptul ca intimatul nu mai datoreaza nici un fel de dobanda, inclusiv pentru perioada aferenta partii din credit datorate pana data introducerii prezentei actiuni, chiar in conditiile in care s-a constatat ca respectiva clauza era abuziva. Obligatia bancii de restituire a dobanzii subzista insa nu poate fi vorba despre o restituire integrala, astfel cum a solicitat intimatul reclamant". Asadar, cum am spus si in articol, instanta a luat o decizie dreapta, echitabila pentru ambele parti, atat pentru clienti cat si pentru banca: nici dobanda majorata abuziv, nici dobanda 0 sau 2% cat ar vrea avocatul si clientii. Am observat ca in presa cumparata de Piperea s-a incercat manipularea publicului prin sustinerea ideii ca dobanda abuziva, clauza abuziva, trebuie eliminata, ceea ce este absurd si evident imposibil, intrucat un credit trebuie sa aiba un cost corect.

cosming
Pe cand un articol cu BCR
"constatarea unui prejudiciu adus de banca clientilor" ... aceasta sintagma din articol se traduce in legislatia in vigoare din 1992 cu o alta sintagma si anume "clauza abuziva" ceea ce inseamna nula de drept deci nu isi produce efecte... adica dobanda=0%. judecatorul a recomanda o negociere... negociere care se aplica.. atentie.. dupa eliminarea clauzei abuzive!!!!... si nu se mentioneaza cat timp se va negocia.... 30 de ani de negociere atat cat dureaza un contract de credit ipotecar e ok :)

Constanta
dobanda 0 sau sub 2%
De ce spuneti "nici dobanda 0 sau 2% cat ar vrea avocatul si clientii"? Eu asi spune mai putin de 2% deoarece este scris in contract, negru pe alb, marja 1,5. Si asta numai dupa ce instanta imi va respinge cererea de eliminare a clauzei DECLARATE ABUZIVE. Conform oricarei legi din acest moment marja nu poate fi modificata numai daca EU doresc - si NU doresc. Iar avocatul "doreste" ceea ce eu il mandatez. Nicio instanta, de unde doriti d-vs., nu-mi poate modifica aceasta marja care este CLARA, EXPRESA, FARA DUBIU. Si dati din decizie si partea in care iccj spune " instanta de judecata poate elimina o clauza contractuala, ca efect al constatarii/declararii nulitatii acesteia, insa nu o poate inlocui...". iccj spune ca inlocuirea/modificarea se poate doar in urma negocierii dintre parti. Nici nu mai are sens, faptul ca iccj spune ca dobanda bcr este abuziva este SUFICIENT.

Alex
Uraaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
In 13.03.2014 iccj s-a pronuntat. A doua decizie, defavorabila BCR, pe clauze abuzive. Prin aceasta s-a decis irevocabil ca dobanda este abuziva si se va calcula dupa formula euribor+marja din contract. IREVOCABIL

Constanta
IOI!
Bancherule, ai pus-o! ICCJ s-a pronuntat din nou: dobanda BCR este abuziva si se calculeaza dupa formula euribor+marja din contract. In dosarul cu pricina au fost patru contracte. In doua marja a fost 1,5 si in doua 1,2. Ziua de 13 a fost cu ghinion......pentru BCR. Opinii, comentarii?

client WCR
bancherule, traiesti....
Alo, bancheru....traiesti....alo.....112..... Te-ai bucurat ca un copil de o decizie, dar stim ca nu singur, ci cu o echipa, a Camatarului Sef numit WCR cum imi place sa-i spun, degeaba, FURACIUNEA si AROGANTA au iesit la iveala, s- a spart BUBA si ICCJ.... Daca inlocuiesc din textul scris de tine cuvantul cost cu cel de PRET ,,Ceea ce este, fireste, absurd, intrucat un credit are un cost, nu poate fi gratis, din simplul motiv ca banii imprumutati de banca nu sunt banii ei,, ajung la concluzia ca doamna Sova, avocata WCR, te mediaza, mai exact iti dicteaza articolele.... Pe cand un articol cu domnul DANILA de la BBBBBBNNNNNNRRRRRR care are actiuni de 5 MIL EURO, la WCR , este a PATRA oara cand te rog frumos, dar stiu, esti IMPARTIAL....... Cred ca postezi emailul...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii