BANCI | Interviu

Isarescu: 40% din economiile romanilor se afla peste plafonul garantat de 20.000 de euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-15 08:15

Circa 0,8% din depozitele din România însumează 40% din volumul economisirii, ceea ce denotă o anumită polarizare, în condiţiile în care restul de 99,2% din depozitele românilor sunt mai mici de 20.000 euro, a spus marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Referitor la garanţii, am să repet că 99,2% din depozite sunt sub 20.000 de euro, dar restul de 0,8% reprezintă 40% din totalul economisirilor. Avem şi aici o anumită polarizare", a declarat Isărescu, în faţa Parlamentului.

La sfârşitul lui august, depozitele în bănci ale populaţiei însumau 79 miliarde lei (22,35 miliarde euro), din care 49,9 miliarde lei (14,1 miliarde euro) în monedă naţională şi 29,1 miliarde lei (8,25 miliarde euro) în valută.

Referitor la decizia de majorare a plafonului de garantare de la 20.000 la 50.000 euro, luată la nivelul Uniunii Europene, guvernatorul a precizat că BNR este de partea Guvernului în această decizie.

"Adaug faptul că e o decizie luată la nivelul Uniunii Europene. Guvernul a adoptat-o şi noi suntem de partea Guvernului, care înţeleg că va hotârî chiar azi majorarea la 50.000 de euro", a mai spus Isărescu.

Săptămâna trecută, premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) pregăteşte un act normativ prin care depozitele bancare vor fi garantate în limita a 50.000 de euro, faţă de 20.000 euro în prezent.

Decizia autorităţilor române a venit după ce miniştrii europeni de finanţe au ajuns la un acord, la începutul săptămânii trecute, referitor la majorarea plafonului minim de garantare pentru depozitele bancare ale populaţiei, de la 20.000 la 50.000 de euro, în cazul în care băncile dau faliment.

"Ţările care s-au lansat în adoptarea de măsuri suplimentare de susţinere a sitemelor financiare sunt,în multe cazuri, pe lista cu probleme. Nu cred că trebuie să intrăm în această cursă a garanţiilor, iar eventuaslele măsuri trebuie atent studiate", a spus Isărescu, care a reiterat că efectul crizei financiare internaţionale asupra României este unul limitat.

"Totuşi, nu trăim într-o oază", a adăugat el.

Isărescu a precizat că, dacă ţările europene vor lua alte măsuri, şi România este gata să meargă în aceeaşi direcţie.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare

Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare, dupa ultima actualizare de saptamana trecuta, conform reclamatiilor primite de la cititori. Acestia se plang ca nu mai pot deschide aplicatia si sunt nevoiti sa o reactiveze. Insa in momentul cand incearca detalii

Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie

• Observăm creÈ™terea fraudelor cibernetice în care oamenii care fac plăți sunt păcăliÈ›i È™i pierd mulÈ›i bani • Mă surprinde naivitatea celor care cred că pot câÈ™tiga bani mulÈ›i È™i detalii

Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor

Perioada de incertitudine din prezent a dus la stagnarea cererii pentru creditele ipotecare È™i la creÈ™terea economisirii. Bancherii observă chiar o tendință de economisire reflectată în produsele de investiÈ›ii pe termen lung, conform unui comunicat al CSALB, in care se detalii

Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate

• În perioadele de criză pot apărea È™i foarte multe oportunități pe care trebuie să È™tii cum să le tratezi din punct de vedere financiar • EducaÈ›ia financiară ne poate feri de perioada prin care am trecut, timp de cinci ani, detalii

 



 

Ultimele Comentarii