BANCI | Interviu

Dan Bucsa, UniCredit: Incepe un nou ciclu, cu dobanzi mai mari in valuta si mai mici in lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-01-19 23:09

Dan Bucsa, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, a declarat astazi, in cadrul unei intalniri cu ziaristii prilejuita de lansarea unor produse de economisire pe termen lung, ca ciclul dobanzilor mici in dolari si euro s-a terminat si cel mai probabil urmeaza o perioada de cel putin 10 ani cu dobanzi mai mari.

In ceea ce priveste dobanzile la lei, Bucsa considera ca asteptarile pietei sunt ca acestea sa scada pe termen mediu si lung si sa se stabilizeze la niveluri mai mici, odata cu reducerea semnificativa a inflatiei. Din acest motiv, la care se adauga necesitatea de resurse in lei pe termene mai lungi, bancile trebuie sa se stimuleze produsele de economisire pe termene mai lungi.

Dan Bucsa: “De ce credem ca trebuie sa ne uitam mai degraba la economisiri pe termen lung decat la cele pe 3-6 luni: In primul rand pentru ca vedem o stabilizare a economiei, si de obicei aceasta aduce si o lungire a termenelor pe care se fac economiile populatiei.

Ce intelegem prin stabilizarea economiei: un semn foarte important este ca a scazut foarte mult rata inflatiei. Si ca, in plus, chiar daca vom avea in viitor momente in care inflatia va creste, intrucat avem o pondere destul de mare a produselor alimentare si destul de multe preturi administrate, nu credem ca va depasi 7% in viitorul apropiat, daca nu exista socuri exogene semnificative, daca nu se maresc taxele foarte importante, scenarii carora le asociem o probabilitate destul de mica.

In plus, vedem o reducere a ratelor dobanzilor si din ajustarea fiscala a statului. Daca reusim sa pastram datoria publica sub 40% din PIB, probabil ca vom reusi sa platim si randamente mai mici la titluri de stat, pentru ca in principiu ar trebui sa vedem o imbunatatire a ratingurilor si o evaluare mai buna a investitorilor straini.

In plus, bancile trebuie sa se uita acum la creditarea in lei, care trebuie sa devina o alternativa viabila. Ca sa mearga creditarea in lei trebuie sa avem si niste fonduri in lei pe termene mai lungi si la dobanzi mai mici. "

Investitorii vad o stabilizare a dobanzilor

Dan Bucsa: Dobanzile in swap-uri sunt singurele dobanzi pe care le avem pe termene mai lungi, reprezentantive pentru toate tipurile de dobanzi din piata. Pana in 2010 dobanzile din piata au fost foarte ridicate si instabile, astfel ca nu puteam vorbi de economisire pe termen lung, pentru ca potentialii deponenti intotdeauna se intrebau daca rata dobanzii nu va creste luna viitoare sau peste doua luni si daca merita astfel sa faca un depozit pe un termen ceva mai lung.

Rata reala a dobanzii era destul de mica (inflatia fiind mare) si atunci economisirea pe termen scurt avea mai mult sens decat cea pe termen lung. In ultimii ani insa rata dobanzii a scazut, odata cu inflatia.

Investitorii, cei care sunt dispusi sa investeasca in leu pe termene ceva mai lungi vad o stabilizare pe termen lung a ratelor dobanzilor. Vezi de ce in CLUBUL BANCHERILOR

Dobanzile la euro, in crestere

Daca ne uitam la euro, situatia este putin diferita, in sensul ca asteptarile pietei sunt in sus, precizeaza Dan Bucsa.

“Toata lumea se asteapta ca dobanzile sa creasca cel putin pe termen mediu pentru ca lichiditatea s-a scumpit la nivel global. Este foarte clar, nu mai suntem in 2007 cand puteam sa ne imprumutam in euro cu 0,5-0,7%. Daca vorbim de fonduri atrase pe termen ceva mai lung, nu luate de la banci centrale pe 2 saptamani, dobanzile au crescut foarte mult.”

Cum masuram asteptarile pietei referitoare la cresterea dobanzii in euro: Vezi detalii in CLUBUL BANCHERILOR

Dan Bucsa: Este foarte putin probabil ca lichiditatea sa se ieftineasca pe termene lungi foarte repede pentru ca bancile trebuie sa adune capital, va avea loc o dezintermediere financiara in cazul anumitor banci care nu vor putea sa atraga suficient capital si investitorii cer niste prime de lichiditate si de risc mai mari.

Nu conteaza ca dobanzile indicative sunt jos, Euribor este jos, Libor este foarte jos, dar daca ne uitam la dobanzile cu care se imprumuta efectiv bancile de la clienti nebancari, vom vedea ca sunt cu 3-4 puncte mai sus.

Exista un pericol de crestere a inflatiei pe termen mediu si lung daca cererea isi revine. Scenariul nostru de baza este ca Europa va evita o recesiune sau daca se va produce va fi de foarte scurta durata, si atunci o reluare a cererii pe fondul lichiditatii pompate de bancile centrale in sistem ar duce la inflatie.

Nivelul datoriilor publice la nivel global este foarte ridicat in special in economiile mari si probabil ca va ramane ridicat o perioada lunga de timp, ceea ce inseamna ca statele cu rating bun si datorii mari vor fi obligate sa plateasca mai mult.

Iar daca va plac teoriile de cicluri economice precum Leontiev, exista probabil un nou ciclu care incepe acum: ciclul de dobanzi mici inceput in anii 80 in momentul in care Greenspan a ajuns la conducerea Fed-ului s-a cam terminat si probabil ca vom vedea dobanzi mai mari pe o perioada de cel putin 10 ani.

In concluzie, credem ca este momentul ca in Romania bancile sa se orienteze spre economisirea pe termen lung pentru ca este un pas normal in dezvoltarea sistemului financiar. Nu putem sa asteptam la nesfarsit sa ne finantam toate produsele de creditare in lei din dobanzi pe termene sub 3 luni.

Intra in CLUBUL BANCHERILOR pentru mai multe amanunte

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare

Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare, dupa ultima actualizare de saptamana trecuta, conform reclamatiilor primite de la cititori. Acestia se plang ca nu mai pot deschide aplicatia si sunt nevoiti sa o reactiveze. Insa in momentul cand incearca detalii

Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie

• Observăm creșterea fraudelor cibernetice în care oamenii care fac plăți sunt păcăliți și pierd mulți bani • Mă surprinde naivitatea celor care cred că pot câștiga bani mulți și detalii

Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor

Perioada de incertitudine din prezent a dus la stagnarea cererii pentru creditele ipotecare și la creșterea economisirii. Bancherii observă chiar o tendință de economisire reflectată în produsele de investiții pe termen lung, conform unui comunicat al CSALB, in care se detalii

Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate

• În perioadele de criză pot apărea și foarte multe oportunități pe care trebuie să știi cum să le tratezi din punct de vedere financiar • Educația financiară ne poate feri de perioada prin care am trecut, timp de cinci ani, detalii

 



 

Ultimele Comentarii