Cum au fost certati de catre parlamentari cei trei viceguvernatori ai BNR care s-au ridicat impotriva legii darii in plata: trebuie sa intelegeti ca vremurile s-au schimbat, bancile nu mai trebuie sa aiba pozitie dominanta!
Autor: Bancherul.ro
2016-04-02 22:55
Totul a pornit de la neinspirata declaratie a tanarului viceguvernator BNR, Liviu Voinea, privind neimpartirea riscului intre banci si clienti, principalul argument pentru legea darii in plata adus de catre sustinatorii si initiatorul acesteia, deputatul PNL, Daniel Zamfir, papusa avocatului Gheorghe Piperea.
“De ce nu imparte banca riscul cu debitorii? Pentru ca banca trebuie sa asigure rambursarea banilor deponentilor, care sunt creditori ai bancii...Practic prin aceasta lege nu se imparte riscul intre banca si debitor ci se imparte riscul intre debitorii de azi si cei de maine, intre debitori si deponenti”, a declarat Voinea, in cadrul dezbaterilor din comisia juridica a Camerei Deputatilor.
Dincolo de faptul ca argumentul lui Voinea este mai degraba filosofic, un ecou al leitmotivului sefului sau, Mugur Isarescu, folosit de fiecare data cand vine vorba de siguranta sistemului bancar, este foarte departe de ceea ce inteleg parlamentarii si oamenii in general despre impartirea riscului intre banca si client, si anume ca banca trebuie sa-si asume o parte din povara ratelor la credite majorate dupa izbucnirea crizei, din cauza deprecierii leului in raport cu valuta, mai ales cu francul elvetian, dar si a cresterii dobanzilor de catre unele banci.
Pentru toata lumea aceasta inseamna, de fapt, impartirea riscului dintre banca si clienti. Oamenii de rand, publicul in general si parlamentarii nu vor sa auda sau sa inteleaga, pe buna dreptate, argumente filosofice, economice sau de siguranta financiara precum cele invocate de Voinea. Pe ei nu-i intereseaza ca bancile trebuie sa dea inapoi banii deponentilor sau ca fac pierderi tocmai din riscul acordarii de credite altor clienti, precum firmele.
Publicul este oripilat, pe buna dreptate, la auzul ca unui client al unei banci i-a fost majorata dobanda in timpul crizei sau ca rata i s-a dublat din cauza cursului valutar, iar banca nu s-a dovedit “umana”, nu a catadicsit sa-i reduca povara creditului.
Astfel de cazuri cu mare impact emotional nu le poti combate cu niciun alt argument logic sau de natura macroeconomica, cu nicio statistica si niciun avertisment precum siguranta sistemului bancar sau falimentul bancilor, cum au incercat, in mod naiv, reprezentantii BNR, nu doar Voinea.
Ei ar fi trebuit sa vina cu contraargumente la fel de umane. De exemplu, ar fi trebuit sa vina cu dovezi si statistici privind masurile de restructurare a creditelor luate de banci, de impartire a poverii in cazul clientilor supraindatorati din cauza crizei, de evitare a executarilor silite.
Problema este ca nici BNR, nici bancile, nu prea ar fi avut ce arata, cel putin din doua motive. Mai intai ca, cel putin in chestiunea francilor elvetieni, problema a ramas nerezolvata, iar solutia propusa de banca centrala la inceputul anului trecut, de a se trata individual fiecare caz, a fost un esec. In al doilea rand, nu a existat, nici la nivelul BNR, nici al bancilor, un program de abordare a problemei clientilor supraindatorati si a restantierilor, astfel incat sa fie rezolvata o problema reala si evidenta cauzata de criza.
Guvernul si BNR s-au balbait cativa ani cu o lege denumita “electorata”, apoi “scade rata”, neaplicata niciodata, au amanat legea insolventei persoanelor fizice, permitand initierea in Parlament a unor proiecte de lege precum cel de conversie a creditelor in franci, pe care au reusit sa-l blocheze, iar acum inevitabila dare in plata.
Atitudinea de functionari ai celor din BNR si din banci deopotriva si esecul in rezolvarea problemei privind relatia cu clientii le-au permis avocatilor si parlamentarilor sa initieze procese si legi populiste.
Asa incat cei trei viceguvernatori (si bancherii, fireste) si-au primit joi, in Parlament, reprosurile cuvenite.
"Ne-ati spus in gura mare ca bancile nu impart riscul, deci va credem pe cuvant"
“Ne-ati spus, in gura mare, a fost preluat de catre presa, ca bancile in Romania nu impart riscurile. Indiferent care este motivul pentru care bancile nu impart riscul cu consumatorii, daca este o stare de fapt si daca provine aceasta afirmatie din gura unui inalt demnitar, vicepresedine al Bancii Nationale, noi o luma de buna. In Romania, bancile nu impart riscul cu consumatorii, drept urmare trebuie sa intervenim legislativ si o vom face”, a declarat deputatul PNL Ioan Cupsa, vicepresedintele comisiei juridice, aplaudat la scena deschisa de un grup de clienti ai bancilor veniti sa sustina legea.
“Un principiu deosebit de important spune ca acolo unde este profitul, acolo trebuie sa fie si riscul. In mod esential profitul este, clar, al bancii. Discutam despre consumator, despre oameni care au luat aceste imprumuturi altfel decat cu scop lucrativ, care in mod esential nu pot si nu urmaresc obtinerea unui profit. Drept urmare, si din acest punct de vedere, la nivel de principiu, la nivel de fundament al Codului Civil, demersurile noastre sunt indreptatite”, a adaugat parlamentarul PNL.
Voinea a replicat astfel: “Va rog sa nu-mi puneti in gura mea alte lucruri pe care nu le-am spus. Ceea ce am spus este foarte clar: prima impartire a riscurilor este cu deponentii. Si prima obligatie bancii, de a returna banii deponentilor.”
Un al deputat PNL, Razvan Mironescu, a venit cu exemplul unui cunoscut ajuns in situatia de a fi executat silit, dar a ajuns la o intelegere cu banca pentru a-si vinde locuinta la valoarea reala, reusind astfel sa-si acopere datoria, nu la un pret care reprezinta doar 25% sau chiar mai putin din valoarea unui imobil, cum se intampla in alte cazuri de executari silite.
“Nu am fi ajuns aici daca bancile ar fi avut de la inceput un comportament corect si fair play fata de consumatori”, a adaugat el, precizad ca acest comportament corect inseamna vanzarea locuintelor la pretul real, dar si eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit.
Georgescu, de acord cu un deputat PNL
Florin Georgescu i-a dat dreptate deputatului Mironescu: “Domnul deputat Mironescu bine zicea ca uneori, in executarea silita, bancile au pus in aplicare proceduri subiective, si asa cum bine s-a mentionat de catre domnia sa, daca ar fi procedat ca in cazul exemplificat, n-ar mai fi fost nevoie de aceasta lege. Asa incat legea este necesara, si probabil persoana respectiva se incadra undeva in 150.000 de euro cand a luat creditul respectiv. Este o lege care cuprinde si cazurile mentionate de domnul deputat, dar trebuie sa fim de acord, cred eu, asa ne recomanda si pozitia presedintiei, guvernului, CSM, Ministerul Justitiei, nu mai vorbesc de organismele internationale, sa fie o lege de protectie sociala, te raportezi, te adresezi unui segment bine definit de debitori, care din cauza unor situatii obiective nu mai pot plati respectiv.”
Georgescu a replicat si in privinta impartirii riscurilor, aducand argumentul pierderilor suferite de banci in ultimii ani de criza, in valoare de 2,6 miliarde lei net (in unii ani au avut profit, in altii pierderi, insa pierderile au fost mai multe): “Asa incat bancile au platit suficient spiritul imprudent in care au acordat credite, pentru ca au fost obligate sa provizioneze, sa treaca pe cheltuieli multe dintre creditele acordate care au devenit neperformante, dupa aceea au avut programe de restructurare, de refinantare, de reducere a ratelor, gen scade rata, pentru creditele acordate persoanelor fizice si juridice, care le-au adus in aceasta situatie.”
Dupa cum era de asteptat, perlamentarii nu s-au lasat impresionati de pierderile bancilor.
"Banca e ca o floare intre deponent si debitor"
Presedintele comsiei juridice, Bogdan Ciuca, deputat ALDE:
“Nu iau neaparat in calcul pentru a adopta o anumita pozitie statistica aceea care spune ca sistemul bancar pe o perioada mare de timp a avut o pierdere, pentru ca aici vorbim de portofoliul fiecarei banci, de performante individuale, de entitati diferite, deci nu ma impresioneaza statistica asta din perspectiva actului normativ pe care-l avem in discutie.”
De fapt, statistica invocata de Georgescu l-a starnit si mai mult pe parlamentar, care s-a lansat in reprosuri la adresa comportamentului bancilor si le-a sugerat tuturor sa-si schimbe atitudinea pentru ca vremurile s-au schimbat: “Nu stiu cum se face ca banca are intotdeauna cel mai mic risc. Riscul de regula se imparte intre deponent si debitor, iar banca e ca o floare in toata povestea asta. Vorbim de flexibilitatea prevederilor contractului si a vointei partilor din contract si de independenta lor in a-si manifesta flexibilitatea numai cand are banca un punct de vedere. Dar in rest stim foarte bine cum se procedeaza. Sunt reguli impuse, vrei bine, (nu vrei) pleci, cam toate bancile au aceleasi reguli. Lucrurile s-au schimbat, vremurile s-au schimbat. Noi toti trebuie sa intelegem acest lucru. Si noi, ca politicieni, si entitatile si deponentii si creditorii, toata lumea va trebui sa inteleaga ca s-au schimbat vremurile. Filosofia se schimba. Nu intelegem, ne schimba vremurile. Si cand ne schimba vremurile fara sa participam noi la schimbare, de regula pierderile sunt mai mari. Mai bine facem front comun, punem toti umar langa umar ca sa gasim solutia cea mai buna. Nu vreau sa ne intoarcem nici la perioada pana in 2010 in care nu se dadeau credite si bancile erau disperate sa ofere credite si fugeau dupa clienti. Suntem intr-o perioada in care...luam toate modelele europene posibile, dar modelul de buna practica si de respectare a partenerului niciodata nu reusim sa-l luam. Exista intotdeauna in contract un partener dominant si celalalt care trebuie sa suporte ceea ce impune partenerul dominant. Pozitia dominanta nu mai e, e un parteneriat. Si mi-a placut ca BNR a subliniat acest lucru. Trebuie sa fie un parteneriat intre cei trei: intre deponent, intre debitor si intre banca. Fara sa fie unul intr-o pozitie dominanta cum este la momentul actual, si realitatea ne confirma.”
Vezi aici toate declaratiile din cadrul dezbaterii din Parlament
Comentarii
cosmingmda
titlul ar trebui să fie: Cum s-au explicat celor trei... în fine nu e prima dată când li se explică la viceguvernator cum e cu DIP... păcat că is niste elevi grei de cap...
Cornel
Impartirea poverii nu a riscurilor
Dialog al surzilor. Juristii ar trebui sa se concentreze pe ceea ce pricep - pe aspecte juridice. Totusi, e usor sa pricepi ca banca trebuie sa usureze povara ratelor nu sa preia alte riscuri. Riscul crizei, de exemplu, a produs pagube ambelor parti. Fiecare cu riscurile sale. Riscul de nerambursare al bancii isi are corespondent in riscul scaderii raportului venituri cheltuieli al clientului. Dar banca nu trebuie sa preia riscul unor investitii ratate al consumatorilor Speculatori/samsari imobiliari. Oamenii cu dificultati financiare obiective, care trebuie sa isi pastreze casa, trebuie sa fie sprijiniti de banca. Si cea mai mare parte beneficiaza deja...dar mai sunt cateva zeci de mii care pot sa arate ca sunt in reala dificultate si trebuie tratati cu atentie si respect. Aspectele juridice trebuie insa, asa cum arata cererea Presedintelui, cu maxima responsabilitate de catre deputatii juristi. E total incorect dpdv juridic sa spui "putem respinge integral cererea de reexaminare", ar insemna sa ii lasi de izbeliste tocmai pe cei care au nevoie de o lege buna, aplicabila, fara prevederi interpretabile care sa blocheze practic dreptatea!
alex
legi si reglemtari de rahat
Legi si reglemtarii de rahat asta e cauza problemei - parlamentarii care se vaita acum au dat numa legi de rahat iar BNR a reglementat si controlat bancile de s-o rupt - cum se poate sa aprobi tu BNR norme de creditare persoane fizice cu grad de indatorare maxim 70% si sa vii lup moralist sa dai lectii acum. Adevarata manie a oamenilor ar trebui sa se indrepte intai spre parlamentari pentru legile votate in somn, apoi spre BNR care a stat cu tava in mana sa nu zic cu altceva si abia la urma catre banci care au profitat de situatie.
Cornel
Grad de indatorare
Grad de indatorare de 70% a fost cerut de cei cu venituri mari, de peste 5-6 k euro, care au reclamat faptul ca pot ave a un nivel de trai acceptable cu peste 1500 de euro lunar... Cauzele dificultatilor sunt scaderea brutala a veniturilor in 2010 insotita de cresterea abrupta a cursului de schimb, ambele nefiind previzibile in 2007-2008, in special taierea salariilor...
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Ultima Ora
Problele de functionare a aplicatiei Revolut
Aplicatia Revolut a avut probleme de functionare pe parcursul zilei de astazi, conform reclamatiilor clientilor: "Aplicatia nu functioneaza. E pentru ultima oara cand imi tin toti banii in contul Revolut", conform unei postari pe pagina Facebook a Revolut. Banca a confirmat detalii
BCR lanseaza o noua varianta de plati cu numarul de telefon, o alternativa la Alias Pay
BCR lanseaza o noua varianta de plati doar cu telefonul, fara IBAN, cu cardurile Visa, o alternativa la platile tip AliasPay. Clientii persoane fizice ai BCR care au carduri Visa vor putea face plati, din aplicatia George, doar pe baza numarului de telefon, catre clientii altor banci din detalii
Banca Transilvania are un numar de telefon dedicat fraudelor online
Banca Transilvania pune la dispozitia clientilor un numar de telefon dedicat pentru fraudele online: 0264.308.055. Intr-o postare pe Facebook a bancii se arata: "În ultima perioadă, au crescut tot mai mult tentativele de fraudă și atacurile de phishing, iar metodele detalii
Burse la Transilvania Executive Education MBA
Valoarea totală a burselor este de 19.000 de euro Cursurile încep în 8 februarie 2025 Până acum, 220 de persoane au absolvit acest EMBA Banca Transilvania și detalii
- Card virtual in dolari, in aplicatia BT Pay
- Libra devine a doua banca, dupa BT, care face plati instant in euro
- Probleme de functionare a cardurilor BRD Mastercard, la magazine si bancomate
- Bancile adopta un nou sistem de plati instant cu mobilul prin cod QR: RoPay
- Plati instant cu telefonul mobil prin cod QR la CEC Bank
- Conturile Revolut vor putea fi poprite
- Carduri virtuale pentru clientii BCR
- Platile instant, posibile la 15 banci
- Banca Transilvania imprumuta 2,5 miliarde euro, cu 5%, pentru proiecte sustenabile
- BCR ajuta oamenii din Galati afectati de inundatii si dubleaza donatiile
Profil de Bancher
-
Gheorghe Cismaru, Director General Adjunct Operatiuni - IT (COO) si Membru al Directoratului
Patria Bank
- Data nasterii: 15.08.1950 - Functia: Director ... vezi profil
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
- Deficitul contului curent după primele două luni, mai mare cu 25%
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
- Inflația anuală a scăzut la 4,62%
- Comerțul cu amănuntul, +7,3% cumulat pe primele 8 luni
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
- Deficitul comercial, în creștere de la o lună la alta
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii
-
Schimbare numar telefon Raiffeisen
Puteti schimba numarul de telefon la Raiffeisen din aplicatia Smart Mobile/Raiffeisen Online, ... detalii
-
Vreau sa schimb nr de telefon
Cum pot schimba nr.de telefon ... detalii
-
Eroare aplicație
Am avut ora și data din setările telefonului date pe manual și nu se deschidea BT Pay, în ... detalii