BANCI | Educatie financiara

Ce lectii invatam din criza Ciprului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-25 10:00

Sa vedem mai intai ce lectie NU trebuie sa invatam: aceea cea depozitele in banci nu mai sunt sigure nicaieri in lume si ca nationalizarea lor a creat un precedent periculos, in opinia unora. Dimpotriva, ce ar trebui sa invatam ar fi ca depozitele bancare sunt foarte sigure acolo unde se rasplatesc cu dobanzi decente. Si mai ales, atunci cand ele nu sunt ascunse in banci din offshore-uri sau paradisuri fiscale.

Depozitele intr-o banca sau o investitie in alt gen de institutie financiara, precum fonduri mutuale, sunt sigure atata vreme cat acestea nu se rasplatesc cu dobanzi prea mari sau nu incearca sa evite impozite sau sa ascunda sursa banilor, de multe ori ilegala, asa cum s-a intamplat in offshore-ul, paradisul fiscal din Cipru.

Cu alte cuvinte, lacomia incasarii de dobanzi mari, a platii unor taxe mai mici sau ascunderii averilor dobandite cine stie cum, au intotdeauna un pret. Iar pretul platit este relativ, in functie de averea pe care o ai. Pentru unii, putini, faptul ca pierd 100.000 de euro nu inseamna nimic, dar pentru cei mai multi care au in conturi doar 10.000 de euro inseamna foarte mult. De aceea s-a instituit regula de garantare a depozitelor.

Nu doar deponentii sau investitorii lacomi platesc, ci si bancile. Vedem acum cum Laiki Bank dispare peste noapte, iar Bank of Cyprus trebuie sa se restructureze masiv, din simplul motiv ca ambele banci au fost exagerat de hulpave, atragand depozite de cinci ori mai mari decat PIB-ul tarii cu dobanzi mari si facilitati fiscale, multe dintre ele pare-se din surse nu tocmai legale, din Rusia.

In plus, bancile cipriote s-au dovedit si foarte nesabuite in privinta riscului, expunandu-se exagerat de mult pe titlurile de stat din Grecia, ceea ce le-a costat enorm. La aceasta s-au adaugat expuneri peste masura pe piata imobiliara din Cipru, care a ajuns un balon imobiliar ce urmeaza a se sparge acum. Aceeasi politica de crestere agresiva a avut-o Bank of Cyprus si in Romania in sectorul imobiliar, iar acum trage ponoasele.

In concluzie, cine si-a pus banii in bancile cipriote? Avarii in cautarea unor profituri nedrepte, evazionistii care fug de taxe sau chiar cei care au incercat sa albeasca niste bani obtinuti prin cine stie ce mijloace. Nu e firesc ca acestia, impreuna cu bancile care au profitat de pe urma lor, sa plateasca pana la urma? Noi credem ca da.

Aceasta este lectia pe care credem ca ar trebui sa o invatam. Nu aceea ca banii nu mai sunt acum siguri in nicio banca. Dimpotriva, sistemul bancar va continua sa functioneze dupa modelul atragerii de depozite si acordarea de credite, depozitele mici sunt asigurate de schemele de garantare, asa incat trebuie sa avem in continuare incredere in acest sistem. Atata timp cat ramane in limitele firesti si nu apuca pe cai gresite cum s-a intamplat cu bancile din Cipru.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Ferratum mi-a cesionat creditul si mi-a pus poprire fara instiintare. Este legal?

„Buna seara, Am luat un imprumut de 5000 lei de la ferratum bank si nu l am mai putut plati din cauza dobanzii foarte mari. Creditul a fost cesionat catre Svea nu am primit nicio instiintare sau somatie plata , am primit direct poprire salariu .In detalii

Am primit un telefon pentru actualizarea aplicatiei YOU BRD si am fost fraudat. Cum pot sa recuperez banii?

„Mi-a fost fraudat contul la BRD prin aplicația you brd. Am primit un telefon,crezând că este de la brd,să-mi actualizeze aplicația you brd, și în acest timp mi-au fost transferați din cont 88000 lei în doua tranzacții. După detalii

Ai codul PIN al cardului in telefon? Risti sa-ti pierzi banii!

Te-ai intrebat vreodata ce se intampla daca pierzi sau ti se fura cardul, iar odata cu el si portofelul sau telefonul, in care ai si codul PIN? Raspunsul, din pacate, este de rau augur. Risti sa pierzi banii de pe card, daca hotul gaseste PIN-ul in telefon si retrage banii de pe card, detalii

Finopro imi cere 17.500 de lei pentru un credit exigibil anticipat de 2.500 de lei la Credius! Ce pot sa fac?

„Buna ziua. Am si eu o problema. Acum un an de zile, am facut un credit de nevoi personale la Credius IFN. Acesta a fost in valoare de 2500 de lei ( din care 500 de lei taxa de analiza ) . Am platit cateva rate, dupa care am ramas fara serviciu, iar plata ratelor a devenit detalii

 



 

Ultimele Comentarii