BANCI | Stirea Zilei

Cate credite neperformante au bancile din Romania in comparatie cu alte tari

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-02-21 16:07

Dupa ce BNR a publicat statisticile pietei bancare din 2012, rata creditelor neperformante, care a ajuns la peste 18%, a inceput sa starneasca emotii.

Presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, apreciaza ca cifra publicata de BNR, in comparatie cu alte tari din regiune, arata o realitate mai grava decat in realitate, intrucat este calculata dupa o metodologie interna mult mai restrictiva decat cea internationala.

Am cautat de aceea datele publicate de FMI cu privire la creditele neperformante din regiune, iar cele mai noi date (la jumatatea anului precedent) le puteti vedea in acest grafic, in care este prezentat si gradul de acoperire cu garantii (provizioane) a creditelor neperformante.

In privinta ratei de neperformanta, vedem ca, indiferent de modul de calcul, suntem in liga celor cu care ne putem compara, adica Ungaria, Bulgaria si alte tari balcanice mai mici. Polonia, Cehia, Slovacia sunt mult mai dezvoltate din punct de vedere economic, si este firesc sa fie si in privinta creditelor neperformante.

In privinta gradului de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, se confirma politica prudentiala a BNR mentinuta si dupa adoptarea standardelor internationale IFRS. Romania are al doilea cel mai mare grad de acoperire cu garantii, de aproape 100%, dupa Serbia, care nu este tara membra UE, la mare distanta de celelalte, cu Polonia pe locul 3, cu un grad de numai 70%, in timp ce in Ungaria este de sub 50%, un nivel apropiat de al Cehiei.

Creditele neperformante au inceput sa devina o problema atat pentru banci, care sufera pierderi tot mai mari, cat si pentru economiile tarilor in care acestea activeaza, intrucat le impiedica sa-si desfasoare normal activitatea, adica sa acorde credite la niveluri si preturi adecvate.

Acesta este motivul pentru care reprezentantii FMI si BERD cer bancilor sa-si curete bilanturile de creditele cu probleme.

In acelasi timp, institutiile financiare internatioale, impreuna cu bancile si autoritatile de supraveghere, pregatesc solutii pentru iesirea din acest impas, un prim pas fiind recunoasterea nivelurilor reale ale neperformantelor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii