www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cate credite neperformante au bancile din Romania in comparatie cu alte tari

Autor: Bancherul.ro
2013-02-21 16:07
Dupa ce BNR a publicat statisticile pietei bancare din 2012, rata creditelor neperformante, care a ajuns la peste 18%, a inceput sa starneasca emotii.

Presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, apreciaza ca cifra publicata de BNR, in comparatie cu alte tari din regiune, arata o realitate mai grava decat in realitate, intrucat este calculata dupa o metodologie interna mult mai restrictiva decat cea internationala.

Am cautat de aceea datele publicate de FMI cu privire la creditele neperformante din regiune, iar cele mai noi date (la jumatatea anului precedent) le puteti vedea in acest grafic, in care este prezentat si gradul de acoperire cu garantii (provizioane) a creditelor neperformante.

In privinta ratei de neperformanta, vedem ca, indiferent de modul de calcul, suntem in liga celor cu care ne putem compara, adica Ungaria, Bulgaria si alte tari balcanice mai mici. Polonia, Cehia, Slovacia sunt mult mai dezvoltate din punct de vedere economic, si este firesc sa fie si in privinta creditelor neperformante.

In privinta gradului de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, se confirma politica prudentiala a BNR mentinuta si dupa adoptarea standardelor internationale IFRS. Romania are al doilea cel mai mare grad de acoperire cu garantii, de aproape 100%, dupa Serbia, care nu este tara membra UE, la mare distanta de celelalte, cu Polonia pe locul 3, cu un grad de numai 70%, in timp ce in Ungaria este de sub 50%, un nivel apropiat de al Cehiei.

Creditele neperformante au inceput sa devina o problema atat pentru banci, care sufera pierderi tot mai mari, cat si pentru economiile tarilor in care acestea activeaza, intrucat le impiedica sa-si desfasoare normal activitatea, adica sa acorde credite la niveluri si preturi adecvate.

Acesta este motivul pentru care reprezentantii FMI si BERD cer bancilor sa-si curete bilanturile de creditele cu probleme.

In acelasi timp, institutiile financiare internatioale, impreuna cu bancile si autoritatile de supraveghere, pregatesc solutii pentru iesirea din acest impas, un prim pas fiind recunoasterea nivelurilor reale ale neperformantelor.