BANCI | Stirea Zilei

BNR sfatuieste bancile sa scada din valoarea datoriilor clientilor, pentru ca acestia sa-si poata plati restul creditului si sa nu fie executati silit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-11-24 20:46

Restructurarea creditelor prin reducerea valorii datoriei si nu prin amanarea platii ratelor sau prelungirea perioadei de rambursare, metode utilizate in prezent ineficient de banci, ar putea reprezenta o solutie mai buna pentru ca acestea sa-si reduca volumul creditelor neperformante si executarile silite, spun reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

BNR si bancile analizeaza aceasta optiune in relatia client/banca ca o alternativa la executarea silita, in conditiile in care in ultimii doi ani masurile de restructurare adoptate de banci nu au dat rezultate satisfacatoare.

Continua crestere a creditelor neperformante ramane principalul risc cu care se confrunta bancile, mai grav decat cel al reducerii finantarilor de la bancile mama si cel de dezintermediere.

Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor de la BNR, subliniaza ca bancile romanesti trebuie sa se concentreze in continuare, atat in finalul acestui an cat si in 2013, pe noi masuri de restructuare a clientilor, astfel incat acestia sa nu ajunga in situatia de a nu-si mai plati ratele la imprumuturi si sa fie executati silit.

„Du-te tu, banca, la client, si propune-i masuri prin care sa poata depasi perioada grea, pentru ca astfel are de castigat, nu ajunge in situatia in care noi o obligam sa vina cu capital suplimentar pentru a acoperi pierderea potentiala”, explica Cinteza. El spune ca cei mai multi oameni sunt de buna credinta si vor sa-si ramburseze ratele, dar se izbesc de multe ori de neintelegere din partea bancilor.

De altfel, directiile de supraveghere din cadrul bancilor europene lucreaza impreuna cu EBA (Autoritatea Bancara Europeana) la elaborarea si reglementarea unor masuri de tipul forbearance (concesii acordate de catre banci clientilor).

In ultimul raport cu privire la riscurile bancilor europene, EBA precizeaza urmatoarele: „În perioadele de recesiune, restructurarea poate fi un instrument important atât pentru bănci cat si pentru consumatori, oferind bancilor oportunitatea de a-si îmbunătăti situația financiară, prin nematerializarea riscului de credit, ducand la o îmbunătățire a calității portofoliului de credite.

Cu toate acestea, în cazul în care recesiunea este deosebit de gravă și prelungită, astfel de masuri ar putea fi limitate. Stimulentele si ajutoarele pe care bancile le-ar putea acorda clientilor ar putea ascunde riscurile de credit din bilan, în special in cazul bancilor cu putin capital, ce cauta sa evite pierderi semnificative. În prezentele conditii de deteriorare a perspectivelor economice, masurile de restructuare ar trebui să fie atent supravegheate”.

Reprezentantii BNR spun insa ca bancile romanesti nu sunt prea dispuse sa acorde clientilor prea mari concesii cu privire la rambursarea creditelor, desi masurile de restructurare de pana acum nu reprezinta, in cele mai multe cazuri, decat o prelungire a suferintelor acestora.

Totusi, unii bancheri sunt constienti ca masuri precum reducerea datoriilor reprezinta acum singura alternativa de a mai reduce din volumul tot mai mare de neperformante.

Dar pentru ca o astfel de masura ar implica un hazard moral, adica de ingaduinta bancii ar putea profita si cei care nu au nevoie de ea, bancherii spun ca trebuie facuta in anumite conditii: adica negociata cu fiecare client in parte si cu angajamentul ca acesta sa-si ramburseze in continuare ratele.

„Daca in urmatoarea perioda nu se vor gasi noi solutii pentru a se putea prelungi relatia client-banca, ar putea aparea o serie de probleme”, considera Sorin Mititelu, director Managementul Segmentelor Retail in cadrul BCR.

El apreciaza ca si legislatia fiscala este o piedica in calea gasirii si altor alternative de salvare a clientilor, cum ar fi aceea ca bancile sa preia imobilele detinute de clienti si sa le inchirieze ulterior acestora, in anumite conditii.

Comentarii

gugi
catre d-ul sorin Mititelu
Unde erati in 2010 cand am incercat sa negociez cu banca o dobanda mai mica deoarece sotul era bugetar si leafa i-a fost diminuata la fel si in cazul meu?Euriborul scadea,in cazul meu dobanda crestea dupa niste calcule facute de banca si leafa se diminua.In aceste conditii ar fi fost logic ca banca sa incerce sa ma ajute pentru ca altfel ar fi pastrat un client si increderea castigata in acest parteneriat ar fi fost de "nepretuit" dar banca imi majora dobanda ca sa acopere alte credite fara sa-si dea seama ca aceste client cu o dobanda mai mica ar fi contribuit in continuare la profitul bancii.Mi s-a propus o marja de 4,1 fata de 9,16 (tot dupa calculul facut de banca desi in contractul meu este 1,4) cat aveam dar nu faceam scoring (pai era normal sa nu fac daca leafa a fost diminuata de o decizie a guvernului)dar puteam sa platesc 500 euro in loc de 350 euro.Era evident ca aceste erori facute de banca se vor intoarce catre ea.Toti mai multi oameni vor alege sa renunte la casa doar nu o luam cu noi in pamant si sa-si vada de sanatate si familie si atunci pentru banca va fi o problema ca va avea case dar nu va mai avea cash.Este "strigator la cer" ca la un credit de 50.000 euro sa am o rata de 500 euro si colegul meu care a luat credit prin prima casa (acel program nu era cand mi-am luat credit)la 60.000 euro sa plateasca 315 euro!!!Sper ca omul sa aleaga sanatate si sa predea toate casele,masinile la banca, sa-si cumpere o rulota si sa vedem ce va face sistemul financiar,statul care este strans legat de acest sistem cand va disparea "vaca" care dadea lapte...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii