www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR sfatuieste bancile sa scada din valoarea datoriilor clientilor, pentru ca acestia sa-si poata plati restul creditului si sa nu fie executati silit

Autor: Bancherul.ro
2012-11-24 20:46
Restructurarea creditelor prin reducerea valorii datoriei si nu prin amanarea platii ratelor sau prelungirea perioadei de rambursare, metode utilizate in prezent ineficient de banci, ar putea reprezenta o solutie mai buna pentru ca acestea sa-si reduca volumul creditelor neperformante si executarile silite, spun reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

BNR si bancile analizeaza aceasta optiune in relatia client/banca ca o alternativa la executarea silita, in conditiile in care in ultimii doi ani masurile de restructurare adoptate de banci nu au dat rezultate satisfacatoare.

Continua crestere a creditelor neperformante ramane principalul risc cu care se confrunta bancile, mai grav decat cel al reducerii finantarilor de la bancile mama si cel de dezintermediere.

Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor de la BNR, subliniaza ca bancile romanesti trebuie sa se concentreze in continuare, atat in finalul acestui an cat si in 2013, pe noi masuri de restructuare a clientilor, astfel incat acestia sa nu ajunga in situatia de a nu-si mai plati ratele la imprumuturi si sa fie executati silit.

„Du-te tu, banca, la client, si propune-i masuri prin care sa poata depasi perioada grea, pentru ca astfel are de castigat, nu ajunge in situatia in care noi o obligam sa vina cu capital suplimentar pentru a acoperi pierderea potentiala”, explica Cinteza. El spune ca cei mai multi oameni sunt de buna credinta si vor sa-si ramburseze ratele, dar se izbesc de multe ori de neintelegere din partea bancilor.

De altfel, directiile de supraveghere din cadrul bancilor europene lucreaza impreuna cu EBA (Autoritatea Bancara Europeana) la elaborarea si reglementarea unor masuri de tipul forbearance (concesii acordate de catre banci clientilor).

In ultimul raport cu privire la riscurile bancilor europene, EBA precizeaza urmatoarele: „În perioadele de recesiune, restructurarea poate fi un instrument important atât pentru bănci cat si pentru consumatori, oferind bancilor oportunitatea de a-si îmbunătăti situația financiară, prin nematerializarea riscului de credit, ducand la o îmbunătățire a calității portofoliului de credite.

Cu toate acestea, în cazul în care recesiunea este deosebit de gravă și prelungită, astfel de masuri ar putea fi limitate. Stimulentele si ajutoarele pe care bancile le-ar putea acorda clientilor ar putea ascunde riscurile de credit din bilan, în special in cazul bancilor cu putin capital, ce cauta sa evite pierderi semnificative. În prezentele conditii de deteriorare a perspectivelor economice, masurile de restructuare ar trebui să fie atent supravegheate”.

Reprezentantii BNR spun insa ca bancile romanesti nu sunt prea dispuse sa acorde clientilor prea mari concesii cu privire la rambursarea creditelor, desi masurile de restructurare de pana acum nu reprezinta, in cele mai multe cazuri, decat o prelungire a suferintelor acestora.

Totusi, unii bancheri sunt constienti ca masuri precum reducerea datoriilor reprezinta acum singura alternativa de a mai reduce din volumul tot mai mare de neperformante.

Dar pentru ca o astfel de masura ar implica un hazard moral, adica de ingaduinta bancii ar putea profita si cei care nu au nevoie de ea, bancherii spun ca trebuie facuta in anumite conditii: adica negociata cu fiecare client in parte si cu angajamentul ca acesta sa-si ramburseze in continuare ratele.

„Daca in urmatoarea perioda nu se vor gasi noi solutii pentru a se putea prelungi relatia client-banca, ar putea aparea o serie de probleme”, considera Sorin Mititelu, director Managementul Segmentelor Retail in cadrul BCR.

El apreciaza ca si legislatia fiscala este o piedica in calea gasirii si altor alternative de salvare a clientilor, cum ar fi aceea ca bancile sa preia imobilele detinute de clienti si sa le inchirieze ulterior acestora, in anumite conditii.