BANCI | Ultima Ora

BNR a prezentat efectele conversiei in lei a creditelor in CHF asupra cursului de schimb, dobanzilor si solvabilitatii bancilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-13 11:13

BNR a prezentat, la solicitarea deputatului PNL, Andreea Paul, efectele conversiei in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF) asupra cursului de schimb si ratelor de dobanda.

Intr-o scrisoare semnata de prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, se arata urmatoarele:

“Conversia stocului de credite denominate in CHF poate conduce la tensiuni in cadrul sistemului financiar, cu repercursiuni asupra sectorului real, avand in vedere faptul ca pentru acoperirea pozitiei valutare scurte create in urma conversiei, va trebui ca institutiile de credit:

- Sa cumpere echivalentul a 1,2 miliarde EUR utilizand surse atrase in lei, cu efecte posibile de depreciere a monedei nationale in raport cu moneda Euro;

- Sa atraga finantare pe termen scurt (lichiditati), contribuind la cresterea ratelor de dobanda aferente surselor atrase.”

Situatia creditelor in CHF

La finalul lunii iunie 2016, soldul creditelor in franci elvetieni acordate populatiei s-a situat la 5,8 miliarde lei, diminuandu-se semnificativ fata de 7,6 miliarde lei consemnat la finalul anului 2015.

Creditele denominate in franci elvetieni reprezinta aproximativ 3% din volumul creditelor acordate sectorului real (aproximativ 5% din totalul creditelro acordate populatiei, iunie 2016).

Privite in structura pe destinatii, creditele pentru locuinte au o pondere de 48% din total si creditele pentru consum de 52%.

Rata creditelor neperformante aferenta creditelor in franci elvetieni acordate populatiei se situeaza la 33%, gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante fiind de 46%. Creditele de consum cu garantii ipotecare si alte tipuri de credite consemneaza o rata a creditelor neperformante mai ridicata comparativ cu creditele ipotecare pentru investitii imobiliare.

Aproximativ 80% din volumul total al creditelor nu inregistreaza intarzieri la plata ratelor mai mari de 60 de zile. Aproximativ 90% din creditele denominate in CHF au fost acordate in perioada 2005-2008.

Potrivit datelor existente la nivelul Directiei Supraveghere, in perioada 16.01.2015-26.08.2016 au fost efectuate un numar de 57.298 de solicitari de solutionare a creditelor in CHF, din care 31.270 pentru operatiuni de conversie si 26.028 pentru operatiuni de restructurare. Dintre acestea, au fost solutionate un numar de 33.528 de solicitari, din care 24.391 prin realizarea de operatiuni de conversie si 9.137 prin operatiuni de restructurare.

Rata de solutionare a creditelor exprimate in CHF ar fi putut fi semnificativ mai ridicata, in cazul in care discutiile publice pe marginea adoptarii unei legi de conversie obligatorie la curs istoric nu ar fi determinat un numar mare de debitori sa refuze propunerile de conversie ale bancilor.

Impactul conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric

In vederea determinarii impactului asupra capitalului institutiilor de credit in scenariul conversiei creditelor in CHF la cursul istoric, s-au realizat simulari pe baza datelor disponibile in Centrala Riscului de Credit si a situatiilor financiare ale institutiilor de credit (30 iunie 2016).

Una dintre ipotezele utilizate presupune ca un debitor va solicita conversia numai in cazul creditelor pentru care cursul istoric este mai avantajos comparativ cu cel existent la data efectuarii conversiei (conversia aduce un beneficiu economic debitorului). (?! n.r.)

Data de referinta pentru cursurile valutare actuale este 12 septembrie 2016; iar pentru determinarea cursului la care s-ar face conversia pentru fiecare credit individual au fost utilizate seriile istorice zilnice privind cursul de schimb CHF/RON.

Impactul asupra indicatorilor de solvabilitate surprinde atat efectul direct asupra fondurilor proprii ale institutiilor de credit ca urmare a pierderii generate de conversia creditelor, cat si efectul determinat de cresterea activelor ponderate la risc pe fondul cresterii semnificative a pozitiei valutare scurte. Rezultatele releva urmatoarele:

- Pierderea totala estimata a sectorului bancar este de 2,382 miliarde lei, iar pierderea estimata diminuata cu ajustari pentru depreciere deja recunoscute este de 1,664 miliarde lei.

- Rata fondurilor proprii la nivelul sectorului bancar s-ar diminua cu 1,8 puncte procentuale, pana la 16,8% (iunie 2016).

- In cazul incorporarii efectelor conversiei creditelor si ale pozitiei valutare, doua institutii de credit ar prezenta o rata a fondurilor proprii totale sub pragul minim reglementat. Daca nu s-ar lua in considerare efectul pozitiei valutare, conversia creditelor in CHF la curs istoric ar determina reducerea ratei fondurilor proprii totale sub pragul minim reglementat in cazul unei institutii de credit.

- Numarul total al institutiilor de credit avand rata fondurilor proprii totale sub nivelul impus prudential (inclusiv Pilonul II si amortizoarelor specifice) ar fi de sase.

- Pozitia valutara scurta generata de conversie ar fi 5,533 miliarde lei, respectiv echivalentul a 1,224 miliarde euro (curs aferent datei de 30 iunie 2016).

Avand in vedere cele prezentate mai sus, apreciem ca solutia dezirabila, atat pentru debitorii indatorati in CHF ce inregistreaza dificultati de plata, cat si pentru adoptarea unei solutii echilibrate si circumscrise integral cadrului constitutionalitatii, este cea propusa de Ministerul Finantelor Publice (MFP). Propunerea MFP prevede: (I) negocierea conversiei intre banca si client, (ii) acordarea unei garantii de catre MFP pentru 50% din suma ramasa de plata si (iii) acordarea de catre banca a unui discount la valoarea creditului in functie de situatia debitorului.

Taguri: curs BNR  Easy Credit  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  curs de schimb valutar  BT Pay  Programul Noua Casa  

Comentarii

Client
Care negociere
Banca Romaneasca nu negociaza cu clientii, ea este Banca de care vorbiti pt ca au in sold mai multe credite in CHF decat in lei. Oricum decat sa ai niste banci in sistem care se poarta sub orice critica cu clientii atunci mail bone sa sea faliment ca aunt suficiente banci in Romania, dupa o astfel de lege poate sunt si clientii tratati as a cum se cuvine. 10 banci sunt suficiente pt Romania, nu e nevoie de 40. Vorbiti numai de pierderi ale bancilor, dar de profiturile pe care le-au facut nu vorbiti deloc, cati bani au scos din tara pana acum. Mail bine sa fie romanii slugi dupa BNR, iar strainii sa scoata banii din tara. De fapt BNR este al romanilor, ci nu al intereselor straine. BNR sa ne furnizeze informatia corecta cate credite au fost acoperite cu finantare external si care cu finantare interna cumparand CHF cu lei la cursul de la data acordarii. Daca nu ne zice aceasta informatie voi sesiza DNA sa cerceteze credit specula facuta de banci.... Au acoperit creditele CHF cu lei si cu ratele incasate de la creditlee anterioare. La inceput se stingea doar 25% din credit, restul reprezenta dobanda pe care o plasa in alte credite. BNR ar trebui sa fie echidistant si sa prezinte corect situatia, din pacate e clar ca sunt mana in mana cu bancile ceea ce DA si de banuit, vor plati impreuna cu acestea cand vom dovedi cata hotie exista in spatele acestor credite. E de penal si bancile care au acoperit creditele cu finantare interna vor plati impreuna cu BNR.

Client
Continuare
Vorbim de dobanzi ascunse incasate de banci de peste 130-150% ca urmare a plasarii de lei in CHF..... BNR asteapta DNA-ul la USA ca va veni cat de curand, o sa vedem oameni pe la parnaie..... Vor cadea capete grele... .

Client
Specula bancilor
baca cumpara de pe piata interbancara CHF cu lei si acoperea creditele la un curs de 1,8-2 lei= 1 CHF. Acum incaseaza ratele in CHF si vinde la un curs net superior BNR de 4,15 lei = 1 CHF. IATA pierderea bancii, specula de 130-150% . De aici marea batalie, vorbim de sute de milioane de euro incasati ca specula de catre banci....rog institutiile statului sa se autosesizeze respectiv avocatul poporului protectia consumatorului, DNA, Ministerul de Interne, Guvernul si Presedintele Romaniei.

Client
Info
Sa nu uitam ca peste 95% din credite au fost acordate in lei si euro, practice tranzactiile erau doar de fatada, efectuau licitatii si cumparau CHF, dupa care schimbau la paritate in lei sau euro. Cu 100.000 de CHF bancile dadeau sute de credite si acum BNR ii plang de pierdere. Cata nesimtire.....E clar ca au avea pierderi contabile, dar ei au castigat pana acum inzecit. Cineva trebuie sa raspunda



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Problele de functionare a aplicatiei Revolut

Aplicatia Revolut a avut probleme de functionare pe parcursul zilei de astazi, conform reclamatiilor clientilor: "Aplicatia nu functioneaza. E pentru ultima oara cand imi tin toti banii in contul Revolut", conform unei postari pe pagina Facebook a Revolut. Banca a confirmat detalii

BCR lanseaza o noua varianta de plati cu numarul de telefon, o alternativa la Alias Pay

BCR lanseaza o noua varianta de plati doar cu telefonul, fara IBAN, cu cardurile Visa, o alternativa la platile tip AliasPay. Clientii persoane fizice ai BCR care au carduri Visa vor putea face plati, din aplicatia George, doar pe baza numarului de telefon, catre clientii altor banci din detalii

Banca Transilvania are un numar de telefon dedicat fraudelor online

Banca Transilvania pune la dispozitia clientilor un numar de telefon dedicat pentru fraudele online: 0264.308.055. Intr-o postare pe Facebook a bancii se arata: "În ultima perioadă, au crescut tot mai mult tentativele de fraudă și atacurile de phishing, iar metodele detalii

Burse la Transilvania Executive Education MBA

 Valoarea totală a burselor este de 19.000 de euro  Cursurile încep în 8 februarie 2025  Până acum, 220 de persoane au absolvit acest EMBA Banca Transilvania și detalii

 



 

Ultimele Comentarii