BNR a prezentat, la solicitarea deputatului PNL, Andreea Paul, efectele conversiei in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF) asupra cursului de schimb si ratelor de dobanda.
Intr-o scrisoare semnata de prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, se arata urmatoarele:
“Conversia stocului de credite denominate in CHF poate conduce la tensiuni in cadrul sistemului financiar, cu repercursiuni asupra sectorului real, avand in vedere faptul ca pentru acoperirea pozitiei valutare scurte create in urma conversiei, va trebui ca institutiile de credit:
- Sa cumpere echivalentul a 1,2 miliarde EUR utilizand surse atrase in lei, cu efecte posibile de depreciere a monedei nationale in raport cu moneda Euro;
- Sa atraga finantare pe termen scurt (lichiditati), contribuind la cresterea ratelor de dobanda aferente surselor atrase.”
Situatia creditelor in CHF
La finalul lunii iunie 2016, soldul creditelor in franci elvetieni acordate populatiei s-a situat la 5,8 miliarde lei, diminuandu-se semnificativ fata de 7,6 miliarde lei consemnat la finalul anului 2015.
Creditele denominate in franci elvetieni reprezinta aproximativ 3% din volumul creditelor acordate sectorului real (aproximativ 5% din totalul creditelro acordate populatiei, iunie 2016).
Privite in structura pe destinatii, creditele pentru locuinte au o pondere de 48% din total si creditele pentru consum de 52%.
Rata creditelor neperformante aferenta creditelor in franci elvetieni acordate populatiei se situeaza la 33%, gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante fiind de 46%. Creditele de consum cu garantii ipotecare si alte tipuri de credite consemneaza o rata a creditelor neperformante mai ridicata comparativ cu creditele ipotecare pentru investitii imobiliare.
Aproximativ 80% din volumul total al creditelor nu inregistreaza intarzieri la plata ratelor mai mari de 60 de zile. Aproximativ 90% din creditele denominate in CHF au fost acordate in perioada 2005-2008.
Potrivit datelor existente la nivelul Directiei Supraveghere, in perioada 16.01.2015-26.08.2016 au fost efectuate un numar de 57.298 de solicitari de solutionare a creditelor in CHF, din care 31.270 pentru operatiuni de conversie si 26.028 pentru operatiuni de restructurare. Dintre acestea, au fost solutionate un numar de 33.528 de solicitari, din care 24.391 prin realizarea de operatiuni de conversie si 9.137 prin operatiuni de restructurare.
Rata de solutionare a creditelor exprimate in CHF ar fi putut fi semnificativ mai ridicata, in cazul in care discutiile publice pe marginea adoptarii unei legi de conversie obligatorie la curs istoric nu ar fi determinat un numar mare de debitori sa refuze propunerile de conversie ale bancilor.
Impactul conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric
In vederea determinarii impactului asupra capitalului institutiilor de credit in scenariul conversiei creditelor in CHF la cursul istoric, s-au realizat simulari pe baza datelor disponibile in Centrala Riscului de Credit si a situatiilor financiare ale institutiilor de credit (30 iunie 2016).
Una dintre ipotezele utilizate presupune ca un debitor va solicita conversia numai in cazul creditelor pentru care cursul istoric este mai avantajos comparativ cu cel existent la data efectuarii conversiei (conversia aduce un beneficiu economic debitorului). (?! n.r.)
Data de referinta pentru cursurile valutare actuale este 12 septembrie 2016; iar pentru determinarea cursului la care s-ar face conversia pentru fiecare credit individual au fost utilizate seriile istorice zilnice privind cursul de schimb CHF/RON.
Impactul asupra indicatorilor de solvabilitate surprinde atat efectul direct asupra fondurilor proprii ale institutiilor de credit ca urmare a pierderii generate de conversia creditelor, cat si efectul determinat de cresterea activelor ponderate la risc pe fondul cresterii semnificative a pozitiei valutare scurte. Rezultatele releva urmatoarele:
- Pierderea totala estimata a sectorului bancar este de 2,382 miliarde lei, iar pierderea estimata diminuata cu ajustari pentru depreciere deja recunoscute este de 1,664 miliarde lei.
- Rata fondurilor proprii la nivelul sectorului bancar s-ar diminua cu 1,8 puncte procentuale, pana la 16,8% (iunie 2016).
- In cazul incorporarii efectelor conversiei creditelor si ale pozitiei valutare, doua institutii de credit ar prezenta o rata a fondurilor proprii totale sub pragul minim reglementat. Daca nu s-ar lua in considerare efectul pozitiei valutare, conversia creditelor in CHF la curs istoric ar determina reducerea ratei fondurilor proprii totale sub pragul minim reglementat in cazul unei institutii de credit.
- Numarul total al institutiilor de credit avand rata fondurilor proprii totale sub nivelul impus prudential (inclusiv Pilonul II si amortizoarelor specifice) ar fi de sase.
- Pozitia valutara scurta generata de conversie ar fi 5,533 miliarde lei, respectiv echivalentul a 1,224 miliarde euro (curs aferent datei de 30 iunie 2016).
Avand in vedere cele prezentate mai sus, apreciem ca solutia dezirabila, atat pentru debitorii indatorati in CHF ce inregistreaza dificultati de plata, cat si pentru adoptarea unei solutii echilibrate si circumscrise integral cadrului constitutionalitatii, este cea propusa de Ministerul Finantelor Publice (MFP). Propunerea MFP prevede: (I) negocierea conversiei intre banca si client, (ii) acordarea unei garantii de catre MFP pentru 50% din suma ramasa de plata si (iii) acordarea de catre banca a unui discount la valoarea creditului in functie de situatia debitorului.