BANCI | Ultima Ora

Bancile bat un nou record la profit: 5,7 miliarde lei, in crestere cu 60%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-11-20 08:29

Bancile romanesti au obtinut un profit net de 5,7 miliarde lei in primele noua luni din acest an, in crestere cu 58% (2,1 miliarde lei) fata de aceeasi perioada a anului precedent, ceea ce reprezinta nou record istoric, conform datelor publicate de BNR.

Castigul din primele noua luni este mai ridicat decat cel aferent intregului an 2017, de 5,4 miliarde lei.

Aproape 90% din intreg profitul sistemului bancar a fost obtinut de primele 6 banci ca marime, care au raportat profituri de 5,1 miliarde lei. (vezi aici detalii)

Bancile au reusit sa obtina un profit record datorita veniturilor in crestere de pe urma acordarii unor volume tot mai mari de credite, cu dobanzi in crestere, in timp ce riscul de credit, adica provizioanele sau ajustarile pentru depreciere pentru posibile credite neperformante, a continuat sa se reduca, unele banci inregistrand in continuare risc de credit pozitiv, adica reversari din provizioane constituite anterior, precum cele pentru legea darii in plata.

Rata profitabilitatii ROA (rentabilitatea activelor sau Return on Assets) a urcat la 1,76% la finalul lunii septembrie, de la 1,66% in iunie si 1,36% in septembrie 2017.

Rata profitabilitatii ROE (rentabilitatea capitalului sau Return on Equity) a ajuns la 16,35% in septembrie 2018, de la 15,71% in iunie si doar 12,90% in septembrie 2017.

Rata rentabilitatii activitatii de baza, adica raportul dintre veniturile si cheltuielile operationale, a crescut la 188%, de la 178% in iunie si 181% in septembrie 2017.

Activele nete ale sistemului bancar romanesc au crescut, in trimestrul trei din acest an, cu 2,4%, echivalentul a 10,6 miliarde lei, la la 445,1 miliarde lei.

Cresterea anuala a activelor bancare nete este de 9,5%, echivalentul a 38.8 miliarde lei.

Rata creditelor neperformante conform definitiei Autoritatii Bancare Europene (ABE) a scazut la 5,56% in septembrie, de la 5,71% in iunie si 7,96% in septembrie 2017.

Rata creditelor neperformante reprezinta raportul dintre expunerile neperformante din credite si avansuri si expuneri din credite si avansuri. Potrivit definiției ABE, implementată în cadrul național prin Ordinul BNR nr. 6/2014, expunerile neperformante sunt cele care îndeplinesc oricare din următoarele criterii: 1) sunt expuneri semnificative cu scadența depașită cu peste 90 de zile; 2) se consideră că, în lipsa executării garanției reale, este improbabil ca debitorul să își achite integral obligațiile din credite, indiferent de existența oricărei sume restante sau numărul de zile de întarziere de plată.

Creantele depreciate reprezinta 2,3% din totalul creditelor, in scadere de la 2,42% in iunie si 3,6% in septembrie 2017.

Raportul credite/depozite a crescut in septembrie la 76,43%, de la 75,22% in iunie, dar este mai mic decat in urma cu un an, cand se situa la 80,3%.

Indicatorul de solvabilitate a scazut usor, la 19,97% in septembrie, de la 20,09% in iunie, dar se mentine peste nivelul din septembrie 2017, cand era 18,98%.

Comentarii

Romanul
Constatare
Daca bancile din Romania au un astfel de profit, adica au bani, de ce se plang ca nu este luchiditate in piata? Daca nu e lichiditate in piata ridica ROBORUL. Un ROBOR mare inseamna o destabilizare financiara a clientilor bancii si profituri mai mari bancii. Este un nonsens aici si aici trebuie sa intervina BNR. Principiul de drept spune ca un contract trebuie sa fie benefic ambelor parti. Cand una dintre parti incalca acest principiu, acel contract este nul, sau ar putea deveni nul. Imprumutatul va pune in bratele bancii bunul si sa se spele pe cap cu el. Daca bancile nu vor intelege ca nu este firesc ca din pix sa te joci cu ROBORUL si sa iei din bugetul unei familii 5-10% din venit, iar tu la sfarsit de an sa te afisezi cu profiturile cele mai mari din toate timpurile, atunci sigur nu isi dau seama care este rolul lor intr-o economie. Bancile trebuie sa fie constiente ca BNR le permite sa imprumute bani pe care nu ii au prin formule si inginerii finaciare, iar banca ar trebui sa isi dea seama ca dobanda este un accesoriu care trebuie sa justifice activitatea financiara a bancii si profitul, iar imprumutatul, debitorul sa poate sa isi atinga scopurile pentru care a apelat la serviciile bancii, dar nu sa i se bage mana pana la cot in buzunar. BNR ar trebui sa fie cel care apara interesul debitorilor, in limitele legii si in interesul cetateanului. Pentru asta sunt platiti si pentru asta exista ca entitate a statului roman.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii