BANCI | Stirea Zilei

Cele mai mari 6 banci au obtinut profituri record de 5,1 miliarde lei, cu 1 miliard peste castigul intregului sistem bancar din 2017

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-11-14 22:09

Primele sase banci ca marime din piata bancara romaneasca (BT, BCR, BRD, Unicredit, Raiffeisen si ING) si-au majorat semnificativ castigurile in acest an, cu 46% mai mult decat in aceeasi perioada a anului precedent, la 5,1 miliarde lei, un record istoric, datorita cresterii creditarii si a dobanzilor, precum si a costurilor de risc foarte mici, ba chiar pozitive.

In primele noua luni din acest an, cele 6 banci au obtinut un profit brut de 6,2 miliarde lei, cu 38% mai ridicat decat in aceeasi perioada a anului precedent.

Impozitul pe profit achitat statului de aceste banci s-a ridicat la 1,1 miliarde lei, astfel ca profitul net a insumat 5,1 miliarde lei, cu 46%, echivalentul a 1,6 miliarde lei, mai mult decat anul trecut.

Profitul net al celor 6 banci din primele trei trimestre ale acestui an este mai mare cu peste 1 miliard de lei decat profitul net al intregului sistem bancar inregistrat in 2017, in valoare de 4,076 miliarde lei.

BT este cea mai profitabila

Cel mai mare profit net l-a obtinut grupul Banca Transilvania (BT), in valoare de 1,2 miliarde lei, cu aproape 50% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterea puternica a profitului BT s-a datorat preluarii Bancpost, dar si cresterii organice, cu o majorare de 8,6%, echivalentul a 2,6 miliarde lei, a volumelor de credite, banca fiind favorizata si de costul riscului scazut.

Al doilea mare profit net l-a reusit BRD, de 1,1 miliarde lei, foarte apropiat de cel al BT, dar cu doar 7% mai mare decat cel din perioda corespondenta a anului precedent.

Dar spre deosebire de BT, BRD continua sa piarda cota de piata si clienti. (vezi aici detalii)

In schimb, BCR a reusit sa-si majoreze substantial activele in T3, cu 2 miliarde lei, datorita cresterii puternice a creditarii, cu o revigorare puternica a finantarii IMM-urilor.

BCR a obtinut al treilea mare profit din sistemul bancar, de 1 miliard de lei, cu 80% mai ridicat decat in anul trecut. (vezi aici detalii)

Cea mai spectaculoasa crestere a profitului net l-a obtinut Raiffeisen Bank, cu o dublare a acestuia, la 736 milioane lei, conform datelor bancii-mama din Austria, sau 718 milioane lei, conform comunicatului bancii locale.

Raiffeisen a reusit sa-si dubleze profitul datorita cresterii puternice a creditarii, cu 19%, precum si a marjei de dobanda (diferenta dintre dobanda incasata la credite si cea platita la depozite) de la 3,56% la 4,15%, astfel ca veniturile din dobanzi au urcat cu 28%, echivalentul a 251 milioane lei.

O alta importanta contributie la cresterea castigului net l-a avut scaderea de patru ori, echivalentul a 250 milioane lei, a costului cu riscul, dupa ce Raiffeisen a renuntat la provizioanele facute anul trecut pentru legea darea in plata.

ING a avut al cincilea profit ca marime, in urcare cu 35%, echivalentul a 138 milioane lei, la 529 milioane lei. Si banca olandeza datoreaza profitul unui avans important al stocului de credite, cu 16%, echivalentul a 3,4 miliarde lei, la un total de 24,6 miliarde lei.

In acelasi timp, ING a continuat sa-si majoreze numarul utilizatorilor activi ai aplicatiei de mobile banking Home Bank, in ciuda deselor probleme ale acesteia din ultimii doi ani.

In sfarsit, Unicredit a fost ultima performera dintre cele 6, cu un profit net de aproximativ 450 milioane lei, conform datelor bancii-mama din Italia, in crestere cu 42% fata de anul trecut.

Si la Unicredit, profitul in crestere s-a datorat unor venituri din dobanzi mai mari cu 18%, pe fondul cresterii marjei de castig si a avansului volumului de credite cu 5%, precum si a scaderii cu 16% a provizioanelor pentru riscul de credit.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii