BANCI | Stirea Zilei

Bancile au dat credite ipotecare de 10 miliarde lei anul trecut, mai multe decat in 2015, in ciuda scandalului cu darea in plata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-01-25 22:15

Bancile au acordat in 2016 credite ipotecare, pentru achizitia de locuinte, in valoare de aproape 10 miliarde lei, ceea ce inseamna in jur de 53.000 de imprumuturi cu o valoare medie de 40.000 de euro (180.000 de lei), reiese din statisticile publicate astazi de BNR.

Mai exact, soldul creditelor pentru locuinte in lei a crescut in 2016 cu 9,6 miliarde lei, fata de numai 9,2 miliarde lei in 2015, in ciuda scandalului cu legea privind darea in plata izbucnit la inceputul anului trecut si care a determinat bancile sa restrictioneze creditele imobiliare, prin cresterea avansului de la 15% la 25%-30%.

Abia in toamna, dupa ce bancile au vazut ca darea in plata nu s-a dovedit atat de nociva cum se credea initial, iar Curtea Constitutionala a modificat-o ulterior in favoarea lor (a facut-o, de fapt, echitabila pentru toata lumea), avansul la credite a inceput sa fie readus la valoarea initiala, de 15%, desi in anumite conditii. (vezi aici ce avansuri la credite practica bancile)

Accelerarea creditelor pentru locuinte in 2016 se datoreaza insa programului Prima Casa, prin care s-au acordat imprumuturi in valoare de aproximativ 6 miliarde lei, comparativ cu 5,2 miliarde lei in 2015.

Cu toate ca garantiile programului Prima Casa au fost prevazute, initial, sa fie injumatatite anul trecut, in perspectiva eliminarii acestui program gandit pentru perioada de criza, legea darii in plata a determinat Guvernul sa suplimenteze fondurile cu 1,25 miliarde lei, la un total de 3 miliarde lei.

Totusi, creditele imobiliare noi tip Prima Casa reprezinta doar 60% din volumul total de credite imobiliare noi, ceea ce inseamna ca bancile au acordat suficiente imprumuturi standard pentru achititia de locuinte, chiar si cu avansuri majorate. (vezi aici detalii privind creditele noi)

Statisticile BNR publicate astazi arata ca soldul creditelor pentru locuinte in lei a ajuns la 28,7 miliarde lei in decembrie 2016, cu 9,6 miliarde lei mai multe decat in decembrie 2015.

Volumul total al creditelor pentru locuinte furnizate de banci populatiei, atat in lei cat si in valuta, a ajuns in decembrie 2016 la 58,5 miliarde lei, in crestere cu 6,6 miliarde lei fata de decembrie 2015, cand erau doar 51,9 miliarde lei.

Cum bancile acorda in prezent doar credite in lei, cele in valuta, in special in euro si franci elvetieni, sunt in continua scadere. Astfel, imprumuturile imobiliare in euro au scazut la echivalentul a 26,9 miliarde lei, de la 29,7 miliarde lei in decembrie 2016.

Creditele pentru locuinte in alte valute, majoritatea in franci elvetieni (CHF) au ramas la o valoare neschimbata in ultimele cinci lluni, echivalentul a 2,7 miliarde lei, pe fondul adoptarii legii privind conversia la cursul istoric, din data acordarii, care urmeaza sa fie dezbatuta de Curtea Constitutionala.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statistici complete privind creditele pentru locuinte

Taguri: lege darea in plata  Programul Prima Casa  Curtea Constitutionala  credite ipotecare  curs BNR  Easy Credit  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  BT Capital Partners  BT Pay  darea in plata  credite Prima Casa  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii