BANCI | Stirea Zilei

Sase banci au revenit cu avansul la creditele ipotecare la nivelul anterior legii privind darea in plata, de 15% din valoarea locuintei; in unele cazuri avansul scade chiar la 0

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-01-10 21:26

Un numar de sase banci au scazut avansul la creditele pentru locuinte la nivelul dinaintea adoptarii legii privind darea in plata, care a determinat toate bancile sa majoreze aportul minim impus clientilor de la 15% la 35% sau chiar mai mult din valoarea locuintei.

Legea nr.77/2016 privind darea in plata a fost insa declarata partial neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala, care a decis, la finalul anului trecut, ca legea se poate aplica doar daca o instata de judecata constata ca s-au intrunit conditiile impreviziunii prevazute de Codul Civil, cum ar fi cresterea semnificativa a cursului valutar, in cazul imprumuturilor in alta valuta decat leul. (vezi aici detalii)

Bancile au considerat ca riscul de credit a fost astfel redus semnificativ, intrucat clientii nu mai pot scapa de datorii in orice conditii, doar prin cedarea catre banca a locuintei, dupa cum prevedea initial legea, astfel incat au inceput sa scada avansul majorat pentru creditele noi.

In prezent exista un numar de sase banci care au redus avansul la nivelul practicat inaintea legii privind darea in plata: ING, printr-un anunt facut astazi, BCR, Banca Transilvania (BT), BRD, OTP Bank si Libra Bank.

Avansul de 15% este, insa, conditionat, la unele banci, fie de marimea localitatii in care se acorda creditul, fie de tipul locuintei cumparate.

Astfel, BCR acorda credite cu avans de 15% doar in orasele mari din tara si pe o perioada de maxim 20 ani, nu 30 sau chiar 35 de ani ca la alte banci.

BT accepta avans de 15% doar pentru imprumuturile destinate achizitiei primei locuinte iar BRD numai in cazul existentei unei garantii suplimentare imobilului care face obiectul creditului.

Doar ING, OTP Bank si Libra Internet Bank nu conditioneaza in niciun fel avansul de minim 15% acceptat pentru un credit destinat cumpararii unei locuinte.

Avansul pentru un credit imobiliar poate sa scada chiar si la 0 daca clientul aduce in garantie un al doilea imobil pe langa cel cumparat cu banii din credit, conditie acceptata de Raiffeisen Bank, prima care a decis sa majoreze avansul la 35% dupa adoptarea legii privind darea in plata, fiind printre cele mai afectate banci de aceasta lege, dat fiind ca are multe credite in franci elvetieni (CHF).

Raiffeisen practica in prezent un avans redus la 20% pentru creditele acordate in 31 de orase mari, avansul standard putand creste pana la 45%.

Restul bancilor solicita clientilor aporturi minime intre 20% si 30% pentru creditele imobliare. (vezi aici ce avansuri practica bancile la creditele imobiliare)

Taguri: UniCredit Bank  lege darea in plata  BRD Groupe Societe Generale  credite ipotecare  ING Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  cont online  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  credite noi  Garanti BBVA  BT Capital Partners  darea in plata  banca  Credit Agricole  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Libra Internet Bank  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii