BANCI | Stirea Zilei

Atentie la creditele din magazine! Dobanzile ajung la 50% iar legea protectiei consumatorilor este mai putin favorabila!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-06-11 20:17

Daca vreti sa va cumparati un telefon, un laptop, o mobila sau alt produs dintr-un magazin, pe baza unui credit oferit pe loc, trebuie sa fiti foarte atenti atat la costurile ridicate ale respectivului imprumut, furnizat de regula prin intermediul unor IFN-uri (Cetelem, BRD Finance, TBI Credit, Unicredit Consumer Finance), precum si la drepturile conferite de legea protectiei consumatorilor, mai putin favorabile decat in cazul unui credit bancar.

Astfel, dobanzile la imprumuturile din magazine sunt chiar si de patru/cinci ori mai mari decat un credit bancar obisnuit.

De exemplu, la Flanco, creditele prin Cetelem au o Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul care exprima costul total, atat dobanda cat si comisioanele, de aproape 40% pe an (38,36%), iar la BRD Finance, dobanda la creditul online se apropie de 50% (49,43%), de 4,5 ori mai ridicata decat creditele de nevoi personale ale bancilor, care practica dobanzi in jurul a 11%.

DAE la creditele noi in lei pentru consum acordate de banci a crescut cu doar o jumatate de punct pe parcursul ultimului an: de la 10,31% in aprilie 2017 la 10,98% in aprilie 2018. (vezi aici detalii)

De altfel, dobanzile la creditele din toate marile magazine (Altex, Emag.ro, Flanco) si ale IFN-urilor sau bancilor care acorda credite in magazine (BRD Finance, Raiffeisen, Unicredit Consumer Finance, TBI Credit, Cetelem), au niveluri de peste 30%, adica de trei ori mai mari decat un credit bancar.

Cum isi ascund IFN-urile dobanzile mari

IFN-urile incearca sa-si mascheze dobanzile ridicate, prezentand pe calculatoarele de credite doar rata lunara, nu si restul costurilor, mai ales DAE, cum prevede legea.

„În orice formă de publicitate, valoarea ratelor, dobanda, dobanda anuala efectiva (DAE), valoarea totala a creditului, comisioane, sunt scrise în mod clar, concis, vizibil şi uşor de citit, în acelaşi câmp vizual şi cu caractere de aceeaşi mărime”, spune OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Altex, Flanco si Cetelem incalca insa legea care obliga bancile si institutiile financiare nebancare sa afiseze in orice forma de publicitate toate costurile unui credit, atat rata, dobanda si comisioanele, cat si Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui imprumut. (vezi aici detalii)

Legea de protectie a consumatorilor, mai putin favorabila in cazul creditelor din magazine

Creditele obtinute in magazine sunt mai putin protejate de legea pentru protectia consumatorilor decat imprumuturile obisnuite acordate de banci.

De exemplu, stiati ca puteti renunta la credit, dupa ce ati semnat contractul, fara nicio explicatie si fara niciun cost, intr-un termen de 15 zile dupa semnarea contractului? Pentru ca, sa spunem, intre timp ati descoperit o oferta mai buna.

Este vorba de un drept conferit de OUG 50 din 2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Ei bine, in cazul unui credit dintr-un magazin, acest drept este mai greu de aplicat, intrucat legea are prevederi speciale in privinta creditelor din magazine, denumite credite legate.

Concret, in cazul creditelor legate, exista o exceptie cu privire la dreptul de renuntare la credit dupa semnarea contractului, insa legea nu este clara, in conditiile in care si in contractele de credit este prevazut dreptul consumatorului la renuntarea la credit in termenul legal.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii