BANCI | Stirea Zilei

Altex, Flanco si Cetelem nu respecta legea in privinta afisarii costurilor totale ale unui credit (DAE)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-05-23 23:41

Altex, Flanco si Cetelem incalca legea care obliga bancile si institutiile financiare nebancare sa afiseze in orice forma de publicitate toate costurile unui credit, atat rata, dobanda si comisioanele, cat si Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui imprumut.

„În orice formă de publicitate, valoarea ratelor, dobanda, dobanda anuala efectiva (DAE), valoarea totala a creditului, comisioane, sunt scrise în mod clar, concis, vizibil şi uşor de citit, în acelaşi câmp vizual şi cu caractere de aceeaşi mărime”, spune OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Pe site-ul Altex se promoveaza creditul online, acordat prin intermediul unui card de credit Mastercard oferit de TBI Credit, unde exista un calculator de rate care afiseaza doar rata lunara a unui imprumut, nu si costurile acestuia, respectiv DAE.

DAE este ascunsa undeva in subsolul paginii, in cadrul unui text stufos dintr-un exemplu reprezentativ: 34% pe an, in cazul unui credit in valoare de 3.200 de lei pe 5 ani.

Suma totala de plata la finalul celor 5 ani pe care va trebui sa o achite cel care a obtinut creditul este dubla: 6.671 lei.

„Daca gasesti in alta parte mai ieftin primesti de 2 ori diferenta”, precizeaza Altex sub aceste informatii privind dobanda, fiind vorba de sloganul magazinului pentru preturile produselor vandute.

In privinta pretului unui credit online, in alta parte e mai ieftin.

Astfel, un credit de consum standard pe 5 ani acordat de bancile romanesti are o DAE medie de 13%, de 2,6 ori mai mica decat la Altex. (vezi aici detalii)

In privinta cardurilor de credit oferite de banci, DAE medie este in jurul a 28% pe an, existand insa si oferte cu DAE de 14,5% sau 16,9%. (vezi aici detalii)

La Flanco, DAE nici macar nu exista

Pe site-ul Flanco.ro, la oferta de credit prin BRD Finance, ni se prezinta doar nivelul dobanzii standard, iar DAE nu este exista nici macar in note de subsol, cum suntem obisnuiti.

Poate pentru ca „dobanda anuala fixa” la creditul Oxigen, prin BRD Finance, este foarte ridicata, de 42%, ceea ce inseamna ca DAE se apropie de 50% pe an.

In cazul creditelor prin Cetelem de la Flanco, DAE este afisata doar la un singur tip de credit, cel Standard (38,36%). In cazul creditelor Optim, avem doar valoarea dobanzii nominale, pe transe valorice:
dobanda 15% pentru sume intre 4500 si 20000 lei;
- dobanda 23% pentru sume intre 3500 si 4499 lei;
- dobanda 31% pentru sume intre 2500 si 3499 lei;
- dobanda 39% pentru sume intre 300 si 2499 lei.

De altfel, si pe site-ul Cetelem.ro calculatorul de credite prezinte doar rata lunara, dupa modelul Altfel, DAE regasindu-se, identic, doar in subsolul paginii, la exemplul reprezentativ, acolo unde privirea clientilor probabil ca nu ajunge niciodata, intrucat butonul „aplica pentru credit” se regaseste la calculatorul de credite.

Pe site-ul BRD Finance, in schimb, calculatorul de credite prezinta, corect, atat nivelul dobanzii cat si pe cel al DAE, conform prevederilor legale.

Nici la Emag.ro nu se prezinta corect costurile unui credit, dar totusi este mult mai bine in comparatie cu Altex.

Astfel, pe Emag.ro DAE este prezentata in acelasi camp vizual cu rata, cum prevede legea, insa aceasta este incalcata in privinta dimensiunii textului: rata la credit este mult mai mare decat dobanda si DAE.

In privinta costurilor, vedem ca Emag.ro, prin creditul Cetelem, are doua dobanzi foarte diferite, in functie de tipul creditului: la creditul exclusiv online, DAE este foarte mare, de 41,05%, mult mai mare decat la creditul online al Altex.

Pe de alta parte, creditul obtinut in showroom-urile Emag, eCredit BestOffer, are o DAE mult mai avantajosa, de 19,55%.

Ce prevede OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori:

Informaţii standard care trebuie incluse în publicitate
"Art. 8. – Orice formă de publicitate referitoare la contractele de credit trebuie să cuprindă informaţii potrivit prevederilor prezentei secţiuni.
Art. 9. – (1) Informaţiile standard specifică, prin intermediul unui exemplu reprezentativ, următoarele:
a) rata dobânzii aferente creditului, fixă şi/sau variabilă, împreună cu informaţii
privind orice costuri incluse în costul total al creditului pentru consumator;
b) valoarea totală a creditului;
c) dobânda anuală efectivă;
d) durata contractului de credit;
e) în cazul unui credit sub formă de amânare la plată pentru un anumit bun sau
serviciu, preţul de achiziţie şi valoarea oricărei plăţi în avans;
f) după caz, valoarea totală plătibilă de către consumator şi valoarea ratelor.
(2) În orice formă de publicitate, informaţiile prevăzute la alin. (1) sunt scrise în mod clar, concis, vizibil şi uşor de citit, în acelaşi câmp vizual şi cu caractere de aceeaşi mărime.
(3) În cazul în care încheierea unui contract referitor la un serviciu accesoriu aferent contractului de credit, în special o asigurare, este obligatorie pentru obţinerea creditului însuşi sau pentru obţinerea acestuia în concordanţă cu clauzele şi condiţiile prezentate, iar costul acelui serviciu nu poate fi determinat în prealabil, obligaţia de a încheia un asemenea contract este, de asemenea, menţionată în mod clar, concis şi vizibil, împreună cu dobânda anuală efectivă."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii