BANCI | Interviu

Vosganian: Comisia Europeana recunoaste, de fapt, reformele structurale ale economiei romanesti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-16 11:30

Recomandarea “timpurie” datã României de Comisia Europeanã este, în fapt, o recunoastere a reformelor structurale si a consolidãrii macroeconomice la care România s-a angajat prin caledarul de aderare la zona euro, este de pãrere ministrul de Finante, Varujan Vosganian.

“Surplusul bugetar de 0,2% din PIB înregistrat dupã primele patru luni ale anului demonstreazã cã Guvernul României îsi mentine angajamentul unei executii bugetare prudente pentru anul 2008, în ciuda calendarului electoral încãrcat”, se aratã într-un comunicat, remis NewsIn, de Ministerul Economiei si Finantelor.

“Cresterea economicã de pe primul trimestru (8,2%) si cresterea încasãrilor bugetare cu 46% ne dau încredere cã veniturile fiscale programate vor fi realizate”, se mai aratã în documentul Finantelor.

Autoritãtile române subliniazã cã România este singura tarã din UE pentru care Comisia a revizuit în sus prognoza de crestere economicã pentru 2008. “Ne asteptãm, însã, ca performanta economiei românesti sã fie chiar superioarã prognozei Comisiei, iar in baza noilor indicatori macroeconomici, deficitul Romaniei în 2009 va fi in jur de 2% din PIB”, potrivit ministrului Varujan Vosganian.

Ministerul de Finante subliniazã cã nu avem de-a face cu un avertisment (Early Warning Policy) sau o procedurã de deficit excesiv (EDP). În ultimii patru ani deficitul bugetar al României s-a situat sub 3% din PIB, potrivit datelor MEF.

În 2005, deficitul a fost de 0,8% din PIB, în 2006 acesta s-a situat la 1,5% din PIB (modalitatea de calcul conform metodologiei românesti), iar în 2007 a fost de 2,5% din PIB, conform metodologiei europene (2,3% din PIB conform metodologiei românesti). Pentru anul 2008, în contextul crizei economice internationale, Guvernul României a adoptat o politicã fiscalã prudentã reducând tinta de deficit de la 2,7% la 2,3% din PIB.

Executivul european a adoptat, vineri, o recomandare prin care cere Guvernului României sã accleereze reformele structurale, sã adopte urgent o planificare credibilã pe termen mediu si un buget multianual si sã reducã deficitul bugetar.

"România are nevoie de o strategie cuprinzãtoare pentru a accelera reformele structurale si consolidarea fiscalã. Este nevoie urgentã de o planificare credibilã a cheltuielilor pe termen mediu si de un buget multianual. Alãturi de reformele structurale, consolidarea bugetarã va contribui la solutionarea dificultãtilor legate de supraîncãlzirea economiei si va promova un proces mai echilibrat de aliniere la restul tãrilor din UE", a afirmat Joaquín Almunia, comisarul pentru afaceri economice si monetare.

Recomandarea emisã în cazul României este conformã cu Pactul de stabilitate si de crestere potrivit cãruia: "Comisia va elabora recomandãri de politicã pentru a încuraja statele membre sã îsi continue eforturile de ajustare la ’obiectivele bugetare pe termen mediu’ ”. Obiectivul pe termen mediu al României (OTM) este atingerea, pânã în 2011, a unui deficit public de 0,9% din PIB în termeni structurali.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare

Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare, dupa ultima actualizare de saptamana trecuta, conform reclamatiilor primite de la cititori. Acestia se plang ca nu mai pot deschide aplicatia si sunt nevoiti sa o reactiveze. Insa in momentul cand incearca detalii

Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie

• Observăm creÈ™terea fraudelor cibernetice în care oamenii care fac plăți sunt păcăliÈ›i È™i pierd mulÈ›i bani • Mă surprinde naivitatea celor care cred că pot câÈ™tiga bani mulÈ›i È™i detalii

Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor

Perioada de incertitudine din prezent a dus la stagnarea cererii pentru creditele ipotecare È™i la creÈ™terea economisirii. Bancherii observă chiar o tendință de economisire reflectată în produsele de investiÈ›ii pe termen lung, conform unui comunicat al CSALB, in care se detalii

Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate

• În perioadele de criză pot apărea È™i foarte multe oportunități pe care trebuie să È™tii cum să le tratezi din punct de vedere financiar • EducaÈ›ia financiară ne poate feri de perioada prin care am trecut, timp de cinci ani, detalii

 



 

Ultimele Comentarii