BANCI | Stirea Zilei

Volumul de credite noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor s-a stabilizat la 4,5 miliarde lei lunar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-11-30 17:40

Bancile au acordat populatiei si firmelor creditele noi in lei in valoare de 4,5 miliarde lei in luna octombrie, in usoara crestere fata de luna precedenta, dar substantial (+29%) peste nivelul din luna octombrie a anului trecut, de 3,4 miliarde lei, arata ultimele date ale BNR.

In ultimele trei luni (august-octombrie), volumul de noi credite in lei s-a stabilizat in jurul a 4,5 miliarde lei lunar, dupa o crestere substantiala in precedentele trei luni (mai-iulie), cand au depasit nivelul de 5 miliarde lei.

Volumul total (soldul) al creditelor in lei din portofoliile bancilor s-a ridicat in octombrie la 108 miliarde lei, in crestere cu 1% fata de luna trecuta (echivalentul unui miliard de lei) si cu 16,8% (echivalentul a 15 miliarde lei) fata de aceeasi luna a anului precedent.

Pe de alta parte, soldul creditelor in valuta a scazut cu 0,9% (1 miliard de lei), la un total de 105 miliarde lei. Fata de anul trecut, scaderea este de 12,3%, echivalentul a 15 miliarde lei, adica exact valoarea cu care s-au majorat creditele in lei.

Cu alte cuvinte, creditele in valuta iesite din bilanturile bancilor au fost inlocuite cu altele in lei.

Creditele imobiliare, in usoara scadere

Revenind la volumele de credite noi in lei acordate de banci in octombrie, acestea se impart proportional intre cele pentru firme (2,218 miliarde lei, fata de 2,246 miliarde in septembrie) si cele pentru populatie (2,277 miliarde lei, fata de 2,194 miliarde lei in septembrie).

Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cresterea este de asemenea echilibrata. In octombrie 2014 se acordau credite de 1,8 miliarde lei pentru firme si 1,6 miliarde lei pentru populatie.

In ceea ce priveste tipul creditelor, cele pentru consum se mentin peste nivelul celor pentru locuinte. Astfel, volumul de credite noi in lei pentru consum a fost de 1,228 miliarde lei in octombrie, fata de 1,167 miliarde lei in septembrie si doar 883 milioane lei in octombrie 2014.

Creditele pentru locuinte au scazut usor in actombrie, la 958 milioane lei, de la 981 milioane lei in septembrie, insa raman peste nivelul din octombrie 2014, cand erau de doar 683 milioane lei.

Creditele in euro pentru firme, la cel mai ridicat nivel din acest an

In privinta creditelor noi in euro pentru populatie, acestea aproape s-au dublat in octombrie, pe fondul ofertei derulate de BCR privind refinantarea creditelor vechi ale propriilor clienti, majoritatea in euro, dar cu dobanzi mai mici.

Astfel, creditele noi in euro pentru populatie s-au ridicat la 248 milioane euro, fata de doar 146 milioane euro in septembrie si numai 13 milioane euro in august, inainte de lansara ofertei BCR.

Si creditele noi in euro contractate de firme au crescut in octombrie, ajungand la 264 milioane euro, cel mai ridicat volum din acest an, fata de numai 190 milioane euro in septembrie.

Comentarii

cristi
CATRE BNR - solutie de rambursare CHF
Solutie de rambursare a monedei toxice CHF Credit ipotecar acordat in 2007 Valoare: 65.500 CHF Rate achitate pana in prezent 101 in suma de 340 CHF = 34.340 CHF reprezentand principal, dobanzi si comisioane. Banca sa scada aceasta suma din principal, sa renunte la dobanzi si comisioane.... Sold ramas 65.500 - 34.340= 31.070 CHF Acest sold il convertiti in lei, la cursul actual de 4,0725 lei = 1CHF, adica 31.070 CHF x 4,0725 = 126.532,58 lei. Astfel banca nu va avea pierdere contabila si se va inchide cu CHF. Soldul ramas i se aplica dobanda prevazuta la creditul prima casa.. .. si banca va castiga un profit de aprox. 86.042 lei pe perioada ramasa de 17 ani. Aveti aceasta solutie pentru a salva nu numai clientii, ci intreg sistemul bancar. Faceti analize pe aceasta formula si veti vedea ca in final vom castiga cu totii .... se va relua procesul de creditare si nu vor bubui jumatate din banci. Aceasta formula va duce la renuntatrea clientilor de a mai da bancii casa, in cazul aprobarii legi darii in plata. De asemenea aceasta formula va duce la costuri echitabile intre clienti si banci. Astfel banca scapa de CHF, de fluctuatiile existente si isi ramburseaza integral expunerea pe CHF.

Vlad
Sa fie!
un volum mai mare. Mai multe credite (volum) in lei/RON decât în valute.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii