BANCI | Opinie

Vlad Muscalu, ING: 2013 ar putea fi cel mai slab an pentru creditare de la inceputul crizei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-10-23 23:10

Continuarea ritmului scazut de creditare pe parcursul lunii septembrie a fost anticipat de economistul ING, Vlad Muscalu (foto).

El subliniaza ca este pentru prima data din 2009 cand se inregistreaza o contractie anuala (0,4%) a creditarii in valuta, dupa excluderea efectelor cursului de schimb, cauzata in principal de reducerea creditelor pentru companii cu 0,9%, in timp ce imprumuturile pentru populatie s-au mentinut la un ritm foarte scazut, cu o crestere de doar 0,2% in termeni anuali.

Pe de altă parte creditul corporativ este cel care sustine dinamica finantarilor in moneda locala, cu o crestere lunara de 5% si anuala de aproape 12%, ce balanseaza contractia de 3,4% a creditarii populatiei.

Cresterea creditarii in septembrie, de 1,6% este cu mult sub rata inflatiei, de 5,3%. Este a treia luna consecutiva cand asistam la o crestere real negativa a creditului privat si a patra luna consecutiva cand imprumuturile in lei le depasesc pe cele in euro.

Prognoza ING privind inflatia si creditarea pentru cea mai mare parte a anului 2013 prevede aceeasi tendinta ca in prezent. Mai mult, accelerarea inflatiei in prima parte a anului viitor va determina o si mai mare reducere a datoriilor, cu o crestere a creditarii sub 5 puncte fata de inflatie.

Aceasta înfătisează o imagine proastă pentru 2013, care ar putea fi anul cel mai slab pentru cresterea creditului real de la începutul crizei, concluzioneaza Vlad Muscalu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii