BANCI | Ultima Ora

Visa si MasterCard, acuzate ca au incalcat legea concurentei atunci cand au stabilit nivelul comisioanelor la platile cu cardul

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-27 16:25

Nivelul ridicat al comisioanelor pentru platile cu cardurile bancare, care in Romania sunt printre cele mai ridicate din Europa, a fost stabilit de organizatiile de carduri Visa si MasterCard prin incalcarea legii concurentei, prin posibile intelegeri de tip cartel impreuna cu bancile, acuza sefa Directiei Servicii din cadrul Consiliului Concurentei, Georgeta Fotino (foto), care a participat la o dezbatere publică organizată de Ministerul Finanţelor Publice pe marginea unui proiect de act normativ privind reducerea comisioanelor interbancare la plăţile electronice.

"Nivelele acestea sunt stabilite prin încălcarea legii concurenţei şi atunci Consiliul a făcut o analiză a pieţei să vadă cum şi dacă va interveni. Faptul că nu a intervenit până acum nu înseamnă că nu poate interveni. Şi aceasta este o variantă de intervenţie (proiectul de act normativ al MFP privind reducerea comisioanelor - n.r.). Să spunem lucrurile de la început - nu discutăm cine pierde, care pierde - nivelele respective sunt făcute prin înţelegere, prin posibile carteluri, spun posibile pentru că trebuie demonstrate prin investigaţie şi, ca atare, ele nu sunt corecte. Consiliul are instrumente să intervină şi fără această formă de reglementare (proiectul MFP - n.r.), dar, pentru că şi Comisia Europeană a optat pentru un regulament, Consiliul Concurenţei a agreat ca această formă să fie o soluţie, dar s-ar putea să nu fie mai rapidă decât instrumentele de investigaţie ale CC'', a afirmat oficialul Consiliului Concurenţei, citata de Agerpres.

Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede limitarea comisioanelor interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cardurile de credit. Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informaţiilor obligatorii din acordurile bancă - comerciant constituie contravenţie şi vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.000 de lei.

La nivelul Comisiei Europene a fost elaborat un proiect de regulament care prevede că, într-o primă fază, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzacţii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzacţiei pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit, urmând ca în cea de-a două etapă (după doi ani de la dată intrării în vigoare a reglementării) plafonarea comisioanelor să fie aplicată şi operaţiunilor naţionale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.

''În cazul României, în concordanţă cu regulile celor două sisteme de carduri, nivelul comisionului interbancar aplicabil pe piaţa naţională a plăţilor cu carduri este rezultatul unui acord multilateral între băncile care deţineau circa 98% din piaţă internă a cardurilor şi prezintă următoarele valori: 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzacţiile ATM, în care comisionul este plătit de banca emitentă băncii achizitoare (proprietara ATM-ului), şi 1,00 % (standard), 1,50 % (e-commerce) şi 0,7% (petrol) pentru tranzacţiile POS, în care comisionul este plătit de banca achizitoare băncii emitente)'', se arată în notă de fundamentare a proiectului.

Adrian Manolache, responsabil pe probleme juridice al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale (AMRC) din România, a declarat că retailerii au fost de la bun început avocaţii unei aşezări pe baze concurenţiale ale acestor comisioane, că acele comisioane bancare reflectă o practică anticoncurenţială şi că AMRC susţine proiectul MFP doar dacă prevederile privind limitarea tranzacţiilor cash vor fi aplicate concomitent cu cele privind reducerea comisioanelor bancare.

"Odată ce se limitează plăţile cash, incidenţa plăţilor electronice va creşte foarte mult, iar costurile ar creşte semnificativ", a spus Manolache, care a adăugat că orice reducere de cost generată de reducerea comisioanelor bancare va fi transferată consumatorilor pentru că sectorul de retail este considerat unul din cele mai concurenţiale din România, iar concurenţă se face prin preţ, în contextul scăderii consumului în ultimii ani.

Cosmin Vladimirescu, country manager MasterCard pentru România şi Moldova, a spus că România are un grad de penetrare al plăţilor electronice de numai 6%, faţă de o medie europeană de 30%, iar măsura ar afecta investiţiile în infrastructura de plăţi electronice pentru ca România să recupereze decalajul.

Cătălin Creţu, directorul Visa Europe pentru România, a afirmat că autorităţile trebuie să ia în calcul şi să analizeze toate efectele posibile ale unei reduceri "drastice şi rapide" a comisioanelor interbancare pentru plăţile cu cardul.

"Nu cred că aceste comisioane trebuie reglementate prin lege, dar, dacă vreţi să mergeţi în această direcţie, vă recomandăm coborârea la niveluri rezonabile a comisioanelor, pentru că, dacă se coboară brusc şi rapid, vor fi riscuri", a spus oficialul Visa.

Ministerul Finanţelor Publice va centraliza în câteva săptămâni propunerile privind proiectul de act normativ care prevede limitarea tranzacţiilor în numerar şi reducerea comisioanelor interbancare în cazul plăţilor cu cardul, potrivit secretarului de stat în MFP Dan Manolescu.

''Prin această limitare a tranzacţiilor cash, ne aşteptăm ca o parte a tranzacţiilor să se ducă în zona bancară şi este firesc ca şi în zona bancară să apară o reaşezare a comisioanelor. Propunerea de azi a fost să existe un pas intermediar de reducere a comisioanelor până când proiectul de regulament al Comisiei Europene se aprobă, să existe o plafonare intermediară. Aşteptăm propuneri din partea participanţilor să vedem care ar fi acest nivel pentru reducerea în trepte'', a declarat, joi, oficialul MFP, după dezbaterea publică organizată la sediul ministerului, pe marginea acestui proiect.

Manolescu a spus că, pe măsură ce lucrurile se vor clarifica din punctul de vedere al stabilităţii politice, proiectul va fi repus în discuţie, aprobat în Guvern şi trimis Parlamentului cât de curând.

Comisioanele la carduri din Romania, printre cele mai mari din Europa

Comisioanele interbancare aplicate la tranzacţiile cu carduri în sistemele VISA şi MasterCard sunt printre cele mai mari din Europa, este una din concluziile investigaţiei sectoriale desfăşurate de Consiliul Concurenţei pe piaţa serviciilor de plăţi bancare din România.

Ce spune Consiliul Concurentei: In România, comisionul interbancar în sistemele VISA şi MasterCard este de 1% şi respectiv 1,2%, în timp ce în ţări ca Belgia, Franţa, Italia Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia sau Marea Britanie nivelul comisionului nu depăşeşte 0,8% (pentru cardurile de debit cu chip).

În conformitate cu regulile Visa şi MasterCard, până în 2011, comisioanele interbancare erau stabilite de băncile membre ale celor două organizaţii şi era de 1%.

Începând cu 2012, nivelul comisionului interbancar aplicabil tranzacţiilor efectuate în România cu carduri emise sub sigla MasterCard este stabilit de MasterCard şi aplicat de băncile membre.

Astfel, comisionul interbancar în sistem MasterCard aplicabil în România (pentru cardul de debit cu chip) a crescut la 1,2%, nivel similar cu cel aplicabil în Grecia, în timp ce în ţări ca Belgia, Franţa, Italia Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia, Marea Britanie nivelul comisionului este între 0,5% şi 1%. În Polonia, comisionul interbancar aplicabil de MasterCard este de 1,4%.

În ceea ce priveşte sistemul VISA, comsionul interbancar aplicabil în România, se stabileşte în continuare de băncile membre din România şi rămas la acelaşi nivel de 1%.

Vezi detalii despre studiul Consiliului Concurentei

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii