ECONOMIE | Analize economice

Vicecampioni europeni la deficit bugetar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-07-26 04:59

România a înregistrat în primul trimestru al anului curent al doilea cel mai mare deficit bugetar dintre statele membre UE, potrivit datelor oficiale publicate de Eurostat.

Cu un nivel de -6% din PIB (date ajustate sezonier pentru a permite o mai bună comparabilitate în timp și între diverse țări), am fost departe de Ungaria (-11,1% PIB) dar peste Franța (-5,1% PIB) sau Belgia (-5%).

La nivel regional, alte patru state din fostul bloc estic, Cehia (-4,2% PIB), Slovacia (-3,8% PIB), Bulgaria (-3,6% PIB) și Slovenia (-3,2% PIB) s-au situat peste media UE (-3%), în timp ce Polonia (-2% PIB, scădere de la -8,4% PIB în trimestrul anterior !) și țările baltice – Letonia (-2,6% PIB), Estonia (-2,3% PIB) și Lituania (-0,7% PIB) s-au încadrat în pragul de -3% PIB. Pentru Croația nu au fost furnizate date.

De reținut, rezultatul României a fost mai bun decât în cele două trimestre anterioare (-6,9% PIB în T3 2022 și -7,5% PIB în T4 2022) iar țara noastră a făcut parte dintre cele 13 state care și-au ameliorat performanța din excuția bugetară, exact cu același procentaj cu care s-a îmbunătățit și media UE (+1,5 puncte procentuale).

Adică mult mai bine decât ce au obținut vecinele Bulgaria (înrăutățire de -4,4 puncte procentuale) și Ungaria (-1,7 puncte procentuale, a treia valoare negativă consecutiv, ceea ce explică recordul negativ la care a ajuns plecând de la doar -3,6% PIB în T2 2022) însă mult sub efortul de echilibrare făcut de Polonia (care s-a ajustat cu 6,5 puncte procentuale față de ultimul trimestru din anul trecut).

Reamintim că România a obținut anul trecut un deficit bugetar ajustat cu ceva mai mult de un punct procentual, până la -5,7% din PIB, și ar fi trebuit, în conformitate cu prevederile pentru 2023, să ajungă la valoarea de -4,4% din PIB pe traiectoria asumată de ieșire din situația de deficit excesiv și a nu risca să piardă bani europeni.

După semnele îngrijorătoare pentru T2 2023 (ale cărui rezultate vor fi certificate la toamnă, dar cu valori lunare intermediare la nivel operativ mai slabe decât pe parcursul lui 2022), s-ar impune o îmbunătățire notabilă în a doua parte a anului curent, pentru a scoate o medie mai bună și a reuși păstrarea echilibrelor macroeconomice în limite acceptabile.

 

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Inflația anuală a scăzut la 5,1%

Inflația anuală a scăzut în august 2024 până la 5,1%, potrivit datelor publicate de INS. În a opta lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,23%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la combustibili și la detalii

Comerțul cu amănuntul, +7% după primele 7 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2024 față de luna anterioară cu 4,6% pe seria brută, dar s-a diminuat cu -1,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Datoria publică, 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024

Datoria publică a României a crescut până la 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 862,34 miliarde lei, în creștere cu aproape zece detalii

România - cel mai mic cost al vieții dintre țările UE

România are cel mai mic cost al vieții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate pentru mijlocul anului 2024 de către site-ul de specialitate numbeo.com. Țara noastră figurează pe locul 33 între 40 de state europene analizate, după detalii

 



 

Ultimele Comentarii