BANCI | Stirea Zilei

Vesti bune de la Initiativa Viena: Retragerea finantarilor bancilor-mama pentru subsidiarele romanesti s-a oprit, dupa scaderile masive din prima parte a anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-01 08:13

Finantarile acordate de băncile occidentale subsidiarelor din Europa Centrală si de Sud Est (CESEE), cu exceptia Rusiei si Turciei au continuat să scadă pentru al optulea trimestru consecutiv in trimestrul 2 din 2013, dar intr-un ritm moderat, arata analiza „CESEE Deleveraging and Credit Monitor” publicata astazi de Vienna Initiative.

Dupa cum se vede din grafic, retragerea finantarilor bancilor-mama pentru subsidiarele romanesti aproape s-au oprit in trimestrul 2, dupa ce au ajuns la 2% din PIB in ultimul trimestru din 2012 si in primele trei luni ale acestui an.

In schimb, in tari precum Croatia, Letonia si Slovenia se observa o crestere considerabila a expunerilor bancilor straine si in trimestrul 2, in timp ce in Ungaria si Polonia volumul finantarilor a crescut.

Conform raportului, bancile-mama s-au dovedit pana acum rezistente la turbulentele care s-au manifestat pe pietele financiare in perspectiva reducerii programului de stimulente al Fed-ului american (tapering).

Cu toate acestea, situatia s-ar putea schimba odata cu apropierea termenului de schimbare a politicii monetare neconventionale din Statele Unite, avertizeaza raportul.

Incertitudinile sunt sporite de masurile luate de autoritatile europene privind revizuirea calitatii activelor bancare si testele de stres care vor incepe in noiembrie si se vor derula pe parcursul anului viitor.

Pe de alta parte, arata raportul, cresterea creditelor acordate sectorului privat a rămas slabă în regiune, cu exceptia tărilor CSI si Turciei. Atat factorii de natura ofertei cat si cererii sunt deopotriva responsabili de aceasta tendinta, dar primii ar putea deveni mai problematici in conditiile in care cererea de credite pare a-si reveni mai repede decât conditiile de creditare, dupa cum arata ultimul studiu de crediare a Initiativei Viena.

Creditele neperformante ridicate si incertitudinile legate de reglementare sunt principalii factori de
constrângere pe partea ofertei. Chiar dacă cele doua probleme sunt in curs de rezolvare, o provocare mai importanta ramane finantarea unei reveniri semnificative a creditarii, in contextul in care bancile sunt angajate acum intr-o strategie de finantare bazata mai mult pe sursele locale iar pietele de capital locale au o adâncime mica.

Băncile occidentale rămân angajate în regiune, potrivit sondajului, dar devin mai selective, ceea ce ar putea crea probleme importante pe pietele considerate ca fiind lipsite de potential.

Comentarii

Ion-escu
Anul 2014
Va aduce niste mici schimbari in sectorul bancar. 1 - se va transa chestiunea clauzelor abuzive la creditele acordate PF, ... dar, treptat, si tot pentru bail-out-ul bancilor, adica, in favoarea acestora 2 - va incepe o serie de fuziuni, achizitii, schimbari in actionariatele bancilor din RO, ce va continua pana in 2016. 3 - nu se vor deschide multe sucursale noi si nu se vor face angajari masive - se vor face insa permutari de personal pe ici pe colo, la fiecare banca. Vor fi angajari noi (new entry) insa, nu masiv. 4 - pana in 2016, lucrurile vor arata altfel - astfel incat bancile vor recunoaste greselile si matrapazlacurile din anii 2006-2008 si actualmente, insa, situatia lor va fi tot una buna si isi vor permite sa se marturiseasca public, asa ... pentru spalarea constiintei imaginii publice!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii