BANCI | Stirea Zilei

Veniturile conducerii BNR au crescut in medie cu doar 7% in fiecare din ultimii sase ani, daca excludem indemnizatia de pensionare incasata de guvernatorul Isarescu

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-09-08 00:01

Mugur Isarescu si echipa sa de comunicare s-au cam balbait in a explica foarte clar, de la bun inceput, care sunt veniturile totale incasate de guvernator de la Banca Nationala, pentru a putea demonta eficient suspiciunile si acuzatiile ca acesta beneficiaza de un salariu urias, cu mult peste cel declarat neoficial.

Initial, cand Isarescu a facut anuntul cu privire la decizia BNR de a-si publica veniturile, odata cu minutele sedintelor de politica monetara, intr-un exercitiu de transparenta pentru a se alinia tendintelor europene, el si-a devoalat doar salariul net de baza (42.727 lei, echivalentul a 9.600 de euro) si indemnizatia de membru in Consiliul de Administratie (18.476 lei, echivalentul a 4.100 euro), in total 13.700 de euro.

Si asta in ciuda faptului ca acuzatiile si suspiciunile se refereau mai degraba la bonusurile si indemnizatiile pe care le-ar incasa guvernatorul, in afara salariului de baza.

Intrebat, de Bancherul.ro, in cadrul unui briefing cu presa, daca mai incaseaza si alte venituri in afara salariului, Isarescu a evitat sa raspunda, motivand ca detaliile vor fi prezentate mai tarziu, dupa decizia conducerii BNR cu privire la cat de transparente vor fi veniturile, dand astfel senzatia ca are ceva de ascuns si are nevoie de timp pentru dezvaluiri. (vezi aici detalii)

Dupa cateva saptamani, purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a venit cu alte detalii privind veniturile suplimentare ale guvernatorului, care insumau 3,6 salarii de baza nete pe an (2.000 de euro). Si astfel veniturile lui Isarescu urcau de la 13.700 de euro la “aproximativ” 16.000 de euro. (vezi aici detalii)

Acest venit “aproximativ”al guvernatorului nu se potrivea insa deloc cu blazonul unei banci centrale, care lucreaza cu cifre exacte.

Veniturile de “aproximativ” 16.000 de euro au crescut insa, in final, la 21.000 de euro, dupa publicarea veniturilor anuale ale conducerii BNR in declaratiile de avere, cand institutia a trebuit sa vina cu noi explicatii, din care am aflat ca guvernatorul a mai incasat o indemnizatie de pensionare, echivalentul a 12 salarii, esalonata in patru transe, dintre care una incasata in 2014 si doua in 2015.

Potrivit BNR, indemnizatia de pensionare este prevazuta in contractul colectiv de munca si se acorda o singura data, in momentul in care un angajat ajunge la varsta de pensionare, chiar daca acesta continua sa lucreze in cadrul institutiei, cum este cazul guvernatorului Isarescu, dar si al altor angajati.

Veniturile conducerii BNR au crescut intr-un ritm apropiat de media salariului net pe economie

Dupa ce s-a facut, in sfarsit, lumina clara in aceasta chestiune iar BNR a publicat si o lista cu evolutia salariului anual al guvernatorului din 2009, cand era 617.444 lei, pana in 2015, cand a ajuns la 1.144.069 lei, presa a titrat superficial ca salariul, mai exact venitul lui Isarescu, s-a dublat (de fapt, a crescut cu 85%).

Dar daca excludem indemnizatia de pensionare incasata de Isarescu, care este un venit exceptional, destul de mare, dar acordat o singura data, in momentul implinirii varstei de pensionare, vedem ca venitul guvernatorului a urcat cu doar 43%, mai putin decat cresterea veniturilor prim-viceguvernatorului Florin Georgescu (46%), care nu a incasat prima de pensionare.

Iar daca impartim aceasta crestere de venituri in fiecare dintre cei sase ani contabilizati, rezulta o crestere medie anuala a veniturilor lui Isarescu de 7,3%, mai mica decat a veniturilor lui Florin Georgescu (7,7%), dar mai mare decat a fostului viceguvernator Bogdan Olteanu (5,7%).

Cresterea veniturilor conducerii BNR este doar usor mai ridicata decat evolutia salariului mediu net pe economie, care a cresut in medie cu 5,15% in perioada 2009-2015 (2,2% in 2010, 3,8% in 2011, 4,4% in 2012, 4,8% in 2013, 7,5% in 2014 si 8.2% in 2015).

Trebuie mentionat ca veniturile conducerii BNR au scazut cu 25% in 2010, la fel ca cele ale tuturor bugetarilor, in urma masurilor guvernului pentru iesirea din criza, iar ulterior au crescut, in 2011, tot din motive fiscale, datorita reducerii taxelor pe salarii (CAS).

Asadar, vedem ca de fapt creserea veniturilor conducerii BNR nu este una mare, dupa cum se vehiculeaza de “bloggeri” si de presa de scandal, ba chiar se poate spune ca se incadreaza in linia cresterii inflatiei, dupa cum au afirmat reprezentantii bancii nationale, precum si a avansului salariului mediu net pe economie.

Taguri: Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Programul Noua Casa  

Comentarii

cornel
Numai cca 4%
De fapt, rata medie anuala de crestere a venitului net total al Guvernatorului – estimata in conditii comparabile!! - a fost de numai cca 4%, pentru ca, asa cum precizeaza BNR, venitul total incasat in 2009 - ca baza de comparatie - nu include participatie la profit intrucat nu s-a acordat, spre deosebire de anul 2015, iar plafonarea CAS în 2011 a marit automat salariul net incasat de angajat! Mai mult, calculele arata ca venitul salarial lunar brut al Guvernatorului a crescut cu doar aprox. 3%, in medie pe an, fata de o rata medie anuala de crestere de peste 8% a salariului mediu pe economie (+59% intre 2009 si 2015)...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii