BANCI | Opinie

Va reduce BNR tinta de inflatie de la 2,5% la 2%?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-01-12 22:58

BNR ar putea reduce tinta de inflatie de la 2.5% la 2% si ar putea trece la utilizarea inflatiei medii anuale pe indicele armonizat al preturilor de consum pana la finele anului curent, apreciaza economistii Bancii Transilvania.

In luna noiembrie inflatia a fost de doar 1,26%, iar in decembrie a coborat la 0,8%, sub intervalul de jos al tintei BNR, de minus un punct procentual fata de tinta de 2,5%, iar guvernatorul Isarescu a precizat ca in lunile urmatoare inflatia se va mentine foarte scazuta, fiind influentata si de reducerea puternica a pretului petrolului.

In acelasi timp, tarile din zona euro, dar si din vecinatatea noastra, precum Ungaria sau Polonia, experimenteaza inflatie negativa.

Inflatia mica a determinat BNR sa reduca dobanda de politica monetara la 2,5%, un nou minim istoric, in cadrul sedintei din 7 ianuarie. 

"Pe de o parte, consideram ca decizia privind reducerea ratei de dobanda de referinta a fost determinata de perspectiva persistentei inflatiei sub limita inferioara a intervalului tinta al BNR cel putin pana la jumatatea anului curent (in contextul declinului sever al cotatiilor internationale la titei pe parcursul ultimelor luni). Pe de alta parte, climatul dificil din regiune (crizele din Grecia si Rusia) are impact asupra directiei fluxurilor internationale de capital, fapt care a determinat BNR sa mentina, deocamdata, nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii, dupa parerea noastra", apreciaza economistii BT.

Urmatoarea sedinta de politica monetara este programata pe 4 februarie, cand va fi dezbatut si primul Raport trimestrial asupra inflatiei din acest an.

"In scenariul central consideram ca perspectivele de evolutie a inflatiei la un nivel sub tinta bancii centrale in trimestrele urmatoare exprima o probabilitate ridicata ca BNR sa implementeze noi masuri de relaxare a politicii monetare, in special prin utilizarea ratelor rezervelor minime obligatorii (convergenta catre nivelul din Zona Euro pana in 2017). Pe de alta parte, consideram ca marja de manevra in ceea ce priveste dobanda de referinta este mai redusa (mai ales dupa decizia de politica monetara din luna ianuarie), date fiind perspectivele macro-financiare externe si interne", mai arata economistii BT.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

 



 

Ultimele Comentarii