BANCI | Interviu

UniCredit: Pretul imobilelor din Bucuresti, printre cele mai mari din centrul si estul Europei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-18 18:39

Preturile imobiliare din Bucuresti sunt printre cele mai mari din centrul si estul Europei, locuitorii capitalei fiind nevoiti să plătească echivalentul a sapte salarii medii brute pentru a cumpăra un metru pătrat construit, arată un studiu UniCredit, prezentat duminică la reuniunea BERD de la Kiev.

Astfel, un metru pătrat într-o locuintă deja folosită costa anul trecut în Bucuresti, în medie, 2.177 euro/mp, mult peste nivelul din Riga, unde aceeasi suprafată se vindea cu un an mai devreme, în medie, cu 1.372 euro. Pentru salariul mediu, UniCredit a luat în calcul datele privind câstigurile medii pe anul trecut publicate de Institutul National de Statistică (INS).

În ceea ce priveste locuintele noi din Bucuresti, un metru pătrat costa anul trecut, în medie, 2.475 euro/mp, fată de 1.779 euro/mp în 2005, arată acelasi studiu al grupului financiar italian.

Economistii UniCredit văd, de altfel, anumite semne că piata imobiliară din Bucuresti ar putea suferi o temperare în perioada următoare.

"Vedem încă un potential mare al pietei imobiliare românesti pe termen mediu, dar în Bucuresti, în special în zona centrală, preturile ar putea să se stabilizeze, nu neapărat să scadă. Situatia din Bucuresti este similară cu cea din zona turistică litorală a Bulgariei", a declarat, pentru NewsIn, Debora Revoltella, economistul sef al UniCredit pentru Europa Centrală si de Est.

Proiectiile analistilor Unicredit au la bază diferenta dintre preturile imobiliare din România si cele din alte state din regiune, mai dezvoltate economic si cu salarii mai mari.

Astfel, în Polonia, pretul mediu al unui metru pătrat era anul trecut de 1.968 euro, în Croatia - 1.693 euro, în Estonia, aceeasi suprafată se vindea cu 1.404 euro, iar în Slovacia, cu 1.104 euro.

În alte state din regiune, diferenta esta chiar mai mare, preturile medii din piata imobiliară fiind la mai putin de jumătate fată de Bucuresti. În Ungaria, tară cu produs intern brut (PIB) pe locuitor depăseste cu circa 50% nivelul din România, dezvoltatorii vindeau anul trecut casele la un pret mediu de 1.004 euro/mp, în Cehia, metrul pătrat se cumpăra cu 787 euro.

Bulgaria era anul trecut tara din regiune cu cele mai mici preturi imobiliare, metrul pătrat fiind vândut cu 558 euro.

Preturile mari ale pietei imobiliare din Bucuresti plasează orasul pe ultimul loc în regiune în privinta accesibilitătii pentru populatie. Astfel, dacă un bucurestean câstigă în sapte luni de muncă echivalentul pretului mediu al unui metru pătrat într-o locuintă deja existantă, un ceh îsi permite să plătească pretul unui metru pătrat cu salariul obtinut pentru o lună de muncă, iar un ungur, cu cel obtinut în 1,4 luni.

În Ucraina, tară cu un nivel de dezvoltare inferior celui al României, un metru pătrat echivalează cu 4,8 salarii medii, în Rusia, cu 4,1 salarii medii, iar în Polonia, un metru pătrat poate fi cumpărat cu echivalentul a 2,8 salarii medii. Bulgarii au nevoie să muncească 2,6 luni pentru a câstiga o sumă echivalentă cu pretul unui metru pătrat într-o locuintă.

"Accesibilitaea va reprezenta constrângerea majoră pe partea de cerere, afectând mai ales populatia cu venituri reduse, care caută apartamente mici, cu una-două camere", se arată în studiu.

Bucurestiul este, potrivit studiului mentionat, atipic în regiune si prin avansul rapid al preturilor, de la 407 euro/mp în 2002 - unul din cele mai mici niveluri din regiune la acel moment - la 1.370 euro/mp în 2005 si la aproape 2.200 euro/mp în prezent.

De altfel, România, alături de Ucraina si Kazahstan, a înregistrat cel mai rapid ritm de crestere a preturilor imobiliare în intervalul 2002-2007, de peste 40% în medie anuală.

Bucurestiul beneficiază de avantajul unui nivel de dezvoltare, calculat după PIB/locuitor, de peste două ori peste media natională, de veniturile ridicate ale locuitorilor si de migratia internă la nivelul României, vizibilă în special prin afluxul constant de populatie înspre Bucuresti.

Oferta redusă de locuinte tine preturile sus

"Proiectele rezidentiale noi sunt mai degrabă rare în tară, cele mai multe concentrate în Bucuresti, si tintesc segmentele de clienti cu venituri medii si mari. Primul mare proiect, cu peste 200 de locuinte, a fost lansat abia în 2005, iar 2007 a fost primul an în care au fost terminate 1.400 locuinte în Capitală", se mentionează în studiu.

De altfel, regiunea Bucuresti-Ilfov conduce în clasamentul activitătii constructiilor de locuinte, cu circa 3 locuinte/1.000 locuitori finalizate în 2007, semnificativ peste media natională, de 2,1 locuinte.

Studiul UniCredit a calculat pentru România doar preturile din Bucuresti, în timp ce pentru alte state, au fost stabilite preturi medii nationale.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare

Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare, dupa ultima actualizare de saptamana trecuta, conform reclamatiilor primite de la cititori. Acestia se plang ca nu mai pot deschide aplicatia si sunt nevoiti sa o reactiveze. Insa in momentul cand incearca detalii

Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie

• Observăm creșterea fraudelor cibernetice în care oamenii care fac plăți sunt păcăliți și pierd mulți bani • Mă surprinde naivitatea celor care cred că pot câștiga bani mulți și detalii

Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor

Perioada de incertitudine din prezent a dus la stagnarea cererii pentru creditele ipotecare și la creșterea economisirii. Bancherii observă chiar o tendință de economisire reflectată în produsele de investiții pe termen lung, conform unui comunicat al CSALB, in care se detalii

Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate

• În perioadele de criză pot apărea și foarte multe oportunități pe care trebuie să știi cum să le tratezi din punct de vedere financiar • Educația financiară ne poate feri de perioada prin care am trecut, timp de cinci ani, detalii

 



 

Ultimele Comentarii