BANCI | Stirea Zilei

UniCredit, fostul sau presedinte Profumo si alti 20 de directori anchetati pentru o frauda de 245 mil. euro, suma sechestrata deja de politie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-10-19 21:57

Fostul presedinte al UniCredit, Alessandro Profumo, se afla printre cei 20 directori ai bancii anchetati intr-un caz de evaziune fiscala care a determinat o instanţă din Milano sa sechestreze 245 milioane euro din activele băncii, transmit agentiile de presa internationale. UniCredit a spune intr-un comunicat de presa ca este "foarte surprinsa" de decizia sechestrului şi "rămâne convinsa că atât ea, cât şi angajaţii săi au acţionat corect".

Procurorii cerceteaza dacă UniCredit, cea mai mare banca din Italia, a comis o frauda printr-un plan de investiţii internaţional numit Brontos, administrat de către Barclays, arata documentele justitiei. Trei angajati ai sucursalei Barclays din Londra sunt, de asemenea, anchetati.

Activele sechestrate reprezintă profitul suspectat a fi obtinut din declaraţii fiscale false pentru anii 2007 şi 2008, conform declaraţiei poliţiei fiscale din Italia, care a realizat sechestrul.

UniCredit a folosit un plan de impozitare denumit Brontos pentru a creşte "beneficiile economice" ale bancii, a declarat Profumo, la adunarea generala anuala a bancii din aprilie 2010. Planul a sporit profitul bancii inainte de impozitare, a declarat un purtator de cuvant al UniCredit la momentul respectiv.

Cum s-a realizat evaziunea

Planul de impozitare Brontos a fost conceput pentru a ascunde dobânzile încasate pentru un cont de depozit în dividende aferente unor titluri de valoare fictive, a aratat judecătorul in cererea de confiscare a activelor bancii italiene. Dobânzile la depozite sunt impozitate integral in timp ce dividendele sunt impozitate cu doar 5%, a precizat judecătorul.

Barclays a folosit o filiala din Luxemburg pentru a emite titluri de valoare denominate in lire turcesti care au fost apoi achiziţionate de către sucursala sa din Milano, potrivit judecătorului. Apoi, printr-o serie de tranzacţii cu sucursala Barclays din Londra şi prin utilizarea instrumentelor de swap valutar, Barclays a permis UniCredit sa incaseze dobanzi de aproximativ 20% în anul 2007, adica de cinci ori mai mari decat ar fi putut câştiga pe piaţa interbancară la acea dată, potrivit judecătorului.

Barclays a ofertat planul Brontos atat UniCredit cat si Intesa Sanpaolo, a doua mare banca italiana, a anuntat in 2009 Il Sole 24 Ore, citând o notă Barclays. Intesa nu a acceptat insa contractul, a declarat la acea vreme un purtator de cuvant al bancii.

UniCredit, care a recurs la tranzacţii similare si în 2009, când era deja anchetata, a plătit suma corectă pentru impozitul aferent acelui an fiscal, a precizat politia financiara.

Profumo, un fost consultant McKinsey & Co, a demisionat din functia de CEO al UniCredit in septembrie 2010, dupa 13 ani la conducerea bancii. Profumo a plecat după un conflict cu actionarii cu privire la investiţiile libiene în bancă şi a fost înlocuit de către Federico Ghizzoni.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii