BANCI | Stirea Zilei

Un studiu Raiffeisen despre fraudele bancare arata cine sunt cei care fraudeaza bancile: angajati si directori cu reputatie solida

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-11-09 15:12

Numarul fraudelor din sistemul bancar, dar si din alte domenii, a crescut semnificativ, cum este si firesc, de cand a inceput criza financiara mondiala. Bancherii specializati in depistarea infractiunilor arata ca cele mai multe fraude nu sunt comise de persoane din exterior ci tocmai de către angajati, pentru ca acestia cunosc modul in are au loc operatiunile in cadrul bancii si profita astfel de slăbiciunile controlului intern.

„Atunci când oamenii sunt întrebati despre riscul de fraudă, în mod natural tind să creadă ca este vorba de amenintarile venite din exterior, de la hoti din afara. De fapt, cele mai grave fraude sunt efectuate de către insideri - angajati, sau chiar mai rău, de persoane din conducere – multi dintre ei cu vechime de multi ani si cu o buna reputatie, de incredere si autoritate”, se arata intr-un studiu despre fraudele bancare publicat de Elsa Kristo, specialista in audit intern la Raiffeisen Bank in Albania.

(Trebuie precizat ca studiul nu se refera la Raiffeisen ci la ceea ce se intampla la nivelul tuturor bancilor, iar concluziile au la baza un manual de fraude realizat de ACFE, Asociatia de certificare a specialistilor in fraude).

Nu ne mai miram acum de aceasta realitate, dupa ce am aflat ca persoane despre care nici nu banuiam ca ar putea fi implicate in fapte de frauda, precum vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel sau seful Fondului de Garantare a Creditelor, Aurel Saramet, sunt acuzati de procurorii DIICOT ca ar fi ajutat o retea organizata de hoti sa obtina credite cu acte false. Sau ca un director de agentie Raiffeisen a fost prins ca fura bani din banca.

E bine ca aceste fapte sunt facute publice si explicate cat mai bine, astfel incat atat bancile cat si persoanele oneste sa stie cum sa se fereasca, pe viitor, de astfel de oameni predispusi la fraude.

Sa vedem insa care este profilul unui fraudator si cum isi explica el faptele.

Multi ne intrebam care ar fi motivele pentru care un angajat dintr-o banca, mai ales un sef, ce nu castiga putin, ajunge in situatia de a savarsi o frauda.

Unul dintre aceste motive, explica Elsa Kristo in lucrarea sa, este acela ca respectiva persoana se afla intr-o situatie atat de dificila, încât nu poate vedea nicio alta cale de a iesi din ea decat recurgand la o frauda.

Este vorba de cazurile de dependenta de jocurile de noroc (am avut un caz la o banca romaneasca in anii precedenti), abuzul de alcool sau de droguri, dar si presiuni din partea familiei sau presiuni de realizare a unor targeturi. Cel mai rau caz, si probabil mai greu de depistat, este cel in care persoana este ahtiata dupa bani.

Fraudatorii interni de obicei lucreaza singuri, exploatand punctele slabe ale controalelor interne, pentru a-si acoperi infractiunile. Ei sunt cei care, la locul de munca, au acces imediat la numerar sau alte instrumente financiare.

Ei isi justifica actiunile de fraudă considerandu-le ca nefiind niste incalcari ale legii ci mai degraba ca un imprumut ce urmeaza a fi restituit in momentul cand vor avea bani.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR detalii despre tipul de fraude si mijloacele utilizate de fraudatori

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii