BANCI | Stirea Zilei

Un roman scoate zilnic de la bancomat 38 de lei si face plati cu cardul la magazine si online de doar 3 lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-08-20 22:01

Sumele de bani in numerar retrase de romani de la bancomate sunt de peste 12 ori mai mari decat platile cu cadul pe care acestia le fac la POS-urile magazinelor sau altor furnizori de servicii, precum si online, arata statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Astfel, romanii au scos de pe carduri 90 de miliarde de lei in prima jumatate a anului, ceea ce inseamna in medie 38 de lei zilnic, avand in vedere ca exista 13 milioane de carduri active.

In aceeasi perioada, platile cu cardurile de debit si de credit s-au ridicat la doar 37,5 miliarde lei, ceea ce inseamna ca fiecare roman posesor de card a efectuat zilnic plati la POS-uri sau online de doar 3 lei in medie.

Discrepanta foarte mare intre retrangerile de numerar la ATM-uri si valoarea platilor cu cardul este consecinta numarului redus de POS-uri la care se poate plati cu cardul, mai ales la magazinele si furnizorii de servicii mici, dar si in institutii publice importante, cum ar fi Posta Romana.

In acelasi timp, increderea romanilor in platile cu cardul este scazuta, in primul rand din cauza promovarii deficitare a acestor mijloace de plata moderna si lipsa unor informatii utile pe care ar trebui sa le furnizeze bancile si organizatiile Visa si Mastercard, mai cu seama atunci cand utilizatorii de carduri au probleme cu utilizarea acestora.

Cu toate acestea, platile cu cardul sunt in crestere, gratie utilizarii tot mai frecvente a internetului si a telefoanelor mobile inteligente, care permit noi metode de plata, precum plata la POS-uri direct cu telefonul, prin intermediul unei aplicatii dedicate, lansate recent de Banca Transilvania si ING.

Astfel, in al doilea trimestru al acestui an, valoarea platilor cu cardul a crescut cu 14%, echivalentul a 2,5 miliarde lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut, comparativ cu un avans de doar 9,2%, echivalentul a 4 miliarde lei, in cazul retragerilor de numerar la bancomate.

Valoarea retragerilor de numerar la ATM-uri s-a ridicat la 47 miliarde lei in trimestrul doi din 2018, in timp ce valoarea tranzactiilor cu cardurile de debit a fost de 17,1 miliarde lei iar volumul platilor cu cardurile de credit a fost de 2,9 miliarde lei. (vezi graficul)

In primul semestru al anului, valoarea retragerilor de numerar la bancomate s-a ridicat la 90,2 miliarde lei, in crestere cu 14%, echivalentul a 11,4 miliarde lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

In acelasi interval, platile cu cardurile de debit si credit au atins 37,5 miliarde lei, mai mari cu 33%, echivalentul a 9,4 miliarde lei.

Ponderea platilor cu cardul din retragerile de numerar s-a redus astfel de la 35% in prima parte a anului preceent la 41% in prezent.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii