BANCI | Stirea Zilei

Un milion de romani nu mai pot lua credite de la IFN-uri, din cauza restrictiilor BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-10-06 21:02

Numarul romanilor care se imprumuta la Institutiile Financiare Nebancare (IFN) a scazut cu un milion in ultimii doi ani, din cauza restrictiilor introduse de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Din 2017, IFN-urilor le-au fost impuse de BNR aceleasi conditii de creditare ca cele ale bancilor, astfel ca nu mai pot lua in considerare si veniturile clientilor care nu pot fi dovedite cu acte, iar din acest an nici nu mai pot depasi un grad de indatorare pentru fiecare client de 40% din venituri.

Efectele acestor masuri adoptate de BNR pentru prevenirea supraindatorarii populatiei au fost prezentate de Provident Financial, una dintre cele mai mari IFN-uri care acorda credite populatiei.

Astfel, numarul de imprumuturi noi acordate de Provident s-a injumatatit in 2017, in primul an dupa introducerea obligatiei ca IFN-urile sa acorde credite doar pe baza veniturilor dovedite cu acte, iar numarul creditelor a scazut in continuare si in acest an, dupa plafonarea gradului de indatorare.

Valoarea creditelor noi a scazut astfel la nivelul anilor 2012-2013, cand Provident nu acoperea intreaga tara, ca in prezent.

Numarul de clienti ai Provident a scazut cu peste 160.000 (50%) in ultimii doi ani, dupa introducerea restrictiilor BNR, de la 163.000 in 2016 la 184.000 in prezent.

Directorul general al Provident, Florin Balcan, spune ca impactul normelor BNR asupra companiei sale pot fi considerate reprezentative pentru intreaga piata a IFN-urilor.

Cum Provident are o cota de piata de 15-20%, inseamna ca numarul clientilor IFN-urilor a scazut cu aproximativ un milion in ultimii doi ani.

O parte dintre romanii care nu se mai pot imprumuta la IFN-uri trebuie acum sa recurga la familie, cunoscuti, camatari sau la alte forme de creditare ilegale, ceea ce poate fi o problema sociala, considera Provident, care pregateste un studiu printre clientii sai, in vederea propunerii unor masuri pentru atenuarea efectelor normelor BNR.

Mai ales ca acestea nu au produs o imbunatatire semnificativa a ratei creditelor neperformante ale Provident, care a scazut de la 17% in 2016 la 14% in 2019, comparativ cu 5% cat este a bancilor.

In timp ce riscul clientilor s-a atenuat moderat, riscul afacerii in sine, de acordare de credite, a crescut foarte mult, considera Provident, din cauza impunerii de catre BNR a unui nivel de capitalizare foarte ridicat, comparativ cu cel al bancilor.

Capital descurajant pentru IFN-uri

Incepand din 2017, BNR cere IFN-urilor care acorda imprumuturi cu dobanzi mari ca pentru fiecare 100 de lei imprumutati sa detina capital in valoare de 67 de lei, fata de doar 9 lei in cazul bancilor, ceea ce in opinia Provident reprezinta o descurajare pentru firmele de creditare.

Provident a fost nevoita sa-si majoreze anul trecut capitalul cu 30 milioane lire sterline, echivalentul a 160 milioane lei.

In aceste conditii, orice investitor s-ar gandi serios daca mai este rentabil sa acorde imprumuturi in Romania, spun reprezentantii Provident.

Provident era in 2016, inainte de introducerea restrictiilor BNR, cel mai mare angajator britanic din Romania, cu 4.100 de angajati, insa numarul acestora a scazut cu jumatate, la doar 2.000 in prezent, ca efect al reducerii volumului de afaceri.

 

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Provident  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii