BANCI | Ultima Ora

Tribunalul Specializat Bucuresti, unde se vor judeca cazurile de insolventa si procesele pe tema clauzelor abuzive dintre clienti si banci, va functiona din 1 martie 2014

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-25 14:54

Ministerul Justitiei a decis sa infiinteze in Bucuresti primul tribunal specializat pentru judecarea insolventelor, proceselor dintre clienti si banci si altor cauze cu profesionisti, “Tribunalul Specializat Bucuresti” urmand a functiona din 1 martie 2014, conform unui proiect de ordin publicat pe site-ul ministerului. Conform modificarilor Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara, publicat in Monitorul Oficial din 14 noiembrie, “cauzele aflate in curs de judecata la data inceperii functionarii tribunalelor specializate se vor trimite acestora, pe cale administrativa, din oficiu, spre solutionare”.

Decizia infiintarii tribunalelor specializate a fost luata in urma lobby-ului facut de bancheri, BNR si institutiile financiare internationale (FMI, BERD), care au motivat necesitatea acestor instante prin faptul ca, pe de o parte, este necesara scurtea duratei de judecare a cazurilor de insolventa, iar pe de alta parte pentru rezolvarea deciziilor contradictorii ale diverselor instante din tara in cazul proceselor dintre clienti si banci pe tema clauzelor abuzive din contractele de credit.

Se asteapta, asadar, ca aceste noi tribunale specializate sa emita decizii unitare in aceste cazuri, cu atat mai mult cu cat ANPC si asociatii ale consumatorilor sunt pregatite sa initieze procese colective impotriva bancilor, in numele clientilor, conform noilor prevederi ale codului civil, care permit eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit, nu doar din cele care au fost judecate.

Conform proiectului de ordin, “domeniile în care va funcţiona şi statul de funcţii al „Tribunalului Specializat Bucureşti” se stabilesc până la data de 15 ianuarie 2014, în condiţiile legii. “

In acelasi timp, in Monitorul Oficial, Partea I, nr.699 din 14 noiembrie 2013 a fost publicata Legea nr.296/2013 privind modificarea si completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara, care prevede modalitatea de infiintare a tribunalelor specializate.

Conform acesteia, “Tribunalele specializate preiau cauzele de competenta tribunalului in domeniile in care functioneaza”.

“Cauzele aflate in curs de judecata la data inceperii functionarii tribunalelor specializate se vor trimite acestora, pe cale administrativa, din oficiu, spre solutionare. Tribunalul specializat este competent si in caz de trimitere spre rejudecare”, mai prevede lege.

“Datele la care vor incepe sa functioneaze tribunalele specializate, judetele si localitatile in care vor incepe sa functioneze, denumirea acetora precum si domeniile in care vor functiona  se stabilesc, in mod esalonat, prin ordin al ministrului justitiei, cu avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii”, se mai prevede in lege.

In referatul de aprobare a ordinului privind infiintarea Tribunalului Specializat Bucuresti, Ministerul Justitiei arata:

“Având în vederea creşterea constantă a numărului de cauze înregistrat la nivelul Tribunalului Bucureşti şi necesitatea diminuării duratei de soluţionare a cauzelor în domenii  sensibile, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri şi a economiei, în general, s-a decis ca, în municipiul Bucureşti, să se înfiinţeze „Tribunalul Specializat Bucureşti.

REFERAT DE APROBARE

Specializarea instanţelor şi a judecătorilor a reprezentat un element esenţial al reformei justiţiei încă din anii 2003-2004, având în vedere că măsura contribuie la realizarea unui act de justiţie competent şi profesionist, permiţând o cunoaştere aprofundată a naturii cauzelor  deduse judecăţii în anumite materii.

Prin revizuirea Constituţiei din anul 2003 şi prin Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a fost creat cadrul legal în vederea implementării principiului specializării, inclusiv prin crearea instanţelor specializate în anumite materii.

În prezent, din punct de vedere legal, există temeiul juridic al funcţionării tribunalelor specializate în toate judeţele şi în municipiul Bucureşti.

Astfel, potrivit   art. 2 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, justiţia se realizează prin următoarele instanţe judecătoreşti:
    a) Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
    b) curţi de apel;
    c) tribunale;
    d) tribunale specializate;
    e) instanţe militare;
    f) judecătorii.

De asemenea, art. 37 alin. (2) din aceeaşi lege prevede că „tribunalele specializate sunt instanţe fără personalitate juridică, care pot funcţiona la nivelul judeţelor şi al municipiului Bucureşti şi au, de regulă, sediul în municipiul reşedinţă de judeţ”. Acestea pot funcţiona, astfel cum prevede art. 36 alin. (3), în următoarele domenii: cauze cu minori şi de familie, cauze de contencios administrativ şi fiscal, cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, societăţi, registrul comerţului, insolvenţă, concurenţă neloială şi în alte domenii”.

Potrivit alin. (3) al art. 37, „tribunalele specializate preiau cauzele de competenţa tribunalului în domeniile în care se înfiinţează”.

Prin Legea nr. 296/2013, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 699/14.11.2013, a fost modificat şi completat art.142 alin (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, în sensul că:
„(1) Datele la care vor începe să funcţioneze tribunalele specializate, judeţele şi localităţile în care vor începe să funcţioneze, denumirea acestora precum şi domeniile în care vor funcţiona se stabilesc, în mod eşalonat, prin ordin al ministrului justiţiei, cu avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii.”
    
În repetate rânduri, conducerea Tribunalul Bucureşti a sesizat Ministerul Justiţiei cu propunerea de înfiinţare a unui tribunal specializat care ar urma să funcţioneze în domenii precum: societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială şi insolvenţă la  nivelul municipiului Bucureşti, şi care să contribuie la degrevarea judecătorilor de numărul mare de dosare şi la creşterea specializării actului de justiţie. Curtea de Apel Bucureşti a considerat necesară şi oportună propunerea Tribunalului Bucureşti.

Menţionăm că, iniţiativa înfiinţării unui tribunal specializat la nivelul municipiului Bucureşti a făcut obiectul dezbaterii Plenului CSM care, în şedinţa din data de 5.09.2012  „a hotărât sesizarea ministrului justiţiei cu propunerea de înfiinţare a unui tribunal specializat pentru cauze cu profesionişti la Bucureşti, acest tribunal urmând să preia cauzele care sunt judecate în prezent de cele două foste secţii comerciale, precum şi judecătorii care judecă în cele două secţii”.

In motivarea solicitării, Tribunalul Bucureşti a învederat pe de o parte, volumul mare de activitate înregistrat în domeniul insolvenţei şi în alte materii dintre cele menţionate mai sus, în comparaţie cu volumul de activitate al tribunalelor specializate cu o competenţă similară, precum şi al altor tribunale cu volum de activitate apropiat de cel al Tribunalului Bucureşti, iar pe de altă parte, ponderea întregii cazuistici în aceste domenii din totalul activităţii acestei instanţe judecătoreşti (21% în anul 2010 şi 27% în anul 2011).  

Având în vederea creşterea constantă a numărului de cauze înregistrat la nivelul Tribunalului Bucureşti şi necesitatea diminuării duratei de soluţionare a cauzelor în domenii  sensibile, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri şi a economiei, în general, s-a decis ca, în municipiul Bucureşti, să se înfiinţeze „Tribunalul Specializat Bucureşti.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în şedinţa din data de 19.11.2013, prin Hotărârea nr. 1295/19.11.2013 a avizat favorabil punerea în funcţiune în municipiul Bucureşti a acestui nou tribunal specializat, începând cu data de 01.03.2014.  

Luând în considerare necesitatea înfiinţării urgente a unui tribunal specializat la nivelul municipiului Bucureşti care să contribuie la degrevarea judecătorilor de numărul mare de dosare şi la creşterea specializării actului de justiţie, propunem semnarea ordinului ministrului justiţiei ataşat."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii