BANCI | Stirea Zilei

Treichl, seful Erste Bank, vede o noua criza si ataca dur politicienii: "Sunt prea stupizi si prea lasi"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-06-03 15:29

Andreas Treichl, presedintele Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a criticat recent, in termeni extrem de duri, politicienii austrieci, mai bine spus politica de reglementare a activitatii bancilor, afirmand, in acelasi timp, ca se asteapta la o noua criza, chair mai mare decat cea din prezent, una a materiilor prime.

Afirmatiile cu care Treichl a facut valva, ridicandu-si in cap politicienii, care l-au acuzat, la randul lor, de aroganta, el fiind nevoit, ulterior, sa-si ceara scuze, au fost facute cu ocazia unei conferinte la Salzburg a OVP, partidul popular din Austria, unul dintre cele doua partide de la guvernare.

"Cred ca este un pericol urias faptul ca bransa mea a invatat relativ putin de pe urma crizei. Pentru ca sunt incredibil de multe oportunitati facile de a castiga foarte multi bani prin metode netraditionale. Cred ca urmatoarea criza nu va veni pe canalul imobiliar ci pe cel al materiilor prime", a spus Treichl, citat de radioul public austriac.

Treichl a precizat ca modelul de afaceri practicat de bancile controlate de Erste Bank in Estul Europei este unul relativ conservator, bazat pe atragerea de depozite si acordarea de credite populatiei si intreprinzatorilor. Astfel ca banca foloseste doar o mica parte din activele detinute pentru investitii speculative, in comparatie cu alte mari banci, precum cele germane.

"Avem active de peste 200 de miliarde euro si facem speculatii cu sapte miliarde. O banca germana are active de 2.000 de miliarde si speculeaza cu 1.500. Este vorba de total alte cifre", a precizat Treichl.

Creditarea afacerilor, mai riscanta decat bondurile Greciei

Dar ceea ce pare a-l fi suparat tare pe Treichl a fost situatia reglementarii bancare in ceea ce priveste adecvarea capitalului pentru acoperirea riscului de credite, comparativ cu evaluarea riscurilor in cazul titlurilor de stat, in special in cazul celor emise de Grecia.

Seful Erste Bank s-a plans de faptul ca autoritatile au restrictionat prea sever in ultimii ani creditarea sectorului privat, in comparatie cu abordarea prea relaxata a riscurilor aferente bondurilor suverane.

"De exemplu daca vreau sa finantez o firma cu 100 de ani vechime, ce nu a avut niciodata pierderi si cu 50% capital propriu, banca trebuie sa detina un capital de zece ori mai mare decat in cazul in care ar investi in bonduri suverane ale Greciei, care acum stim ca nu mai pot fi rascumparate decat de contribuabili", a afirmat Treichl.

"Aceasta e o impertinenta, o foarte mare greseala. Politicienii nostri sunt prea stupizi si prea lasi, fara intelepciune, n-au habar de economie pentru a putea actiona corespunzator, ceea ce va afecta Austria si o va lasa in urma altor tari", s-a infierbantat Treichl.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii