BANCI | Ultima Ora

Tot mai multi romani isi platesc impozitele online sau cu cardul, fara comision, economisind timp si bani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-17 16:45

Datele furnizate de Visa arata ca tot mai multi romani isi platesc impozitele si taxele locale online, de pe site-ul ghiseul.ro, sau cu cardul, la POS-urile instalate in primarii. Un numar de 190 de primarii din toata tara accepta in prezent plata cu cardul, a declarat astazi Catalin Cretu (foto), directorul regional Visa Europe pentru Romania si Croatia, in cadrul unui eveniment in care Primaria Sectorului 1 Bucuresti a fost premiata pentru cele mai multe plati cu cardul a impozitelor si taxelor locale.

Utilizarea cardului pentru plata impozitelor este o modalitate convenabila si sigura in comparatie cu plata cu numerar, intrucat nu suntem nevoiti sa purtam la noi sume mari de bani, riscand astfel sa ni se fure sau sa-i pierdem.

Pe de alta parte, putem economisi timp si implicit bani daca alegem sa platim impozitele si taxele online, direct din fata computerului, oriunde ne-am afla si oricand, fara a fi nevoiti sa ne deplasam pana la primarie si sa pierdem timp la coada.

Plata online a taxelor si impozitelor locale se poate face de pe site-ul ghiseul.ro, prin intermediul platformelor de plata online proprii ale primariilor, aflate pe site-urile acestora, precum si prin internet banking.

E bine de stiut ca atat platile cu cardul cat si cele online sunt gratis, utilizatorul cardului neplatind niciun fel de comision.

Valoarea tranzacţiilor de plată cu cardul a taxelor şi impozitelor locale a crescut în primele nouă luni din 2013 cu 39% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la aproape 115 milioane de lei. Totodată, numărul tranzacţiilor de plată cu cardul a taxelor locale a avansat cu 37%, la 323.000 de tranzacţii, susţinut de plăţile efectuate online cu cardul, care au crescut cu aproape 50% faţă de perioada similară din 2012, potrivit informatiilor furnizate de Visa.

Visa Europe, împreună cu băncile membre din România, a derulat în 2013 a patra ediţie anuală a campaniei naţionale de promovare a utilizării cardului pentru plata taxelor şi impozitelor locale.

În cadrul campaniei din 2013 a avut loc competiţia naţională între primării pentru plata taxelor şi impozitelor locale cu cardul, la care au fost invitate să participe toate primăriile din România care acceptă plata taxelor şi impozitelor locale cu cardul.

Pentru a oferi şanse egale tuturor primăriilor participante, primăria câştigătoare a fost desemnată în funcţie de numărul de plăţi cu cardul raportat la 1.000 de locuitori, iar cele şase sectoare din Bucureşti au fost considerate în mod individual în cadrul competiţiei.   

Primăria Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti s-a situat pe primul loc la nivel naţional, înregistrând 65 de tranzacţii de plată cu cardul la 1.000 de locuitori. Topul primăriilor din România în funcţie de numărul de tranzacţii de plată cu cardul la 1.000 de locuitori este completat de Primăria Sectorului 5 (57 de tranzacţii), urmată la mică distanţă de Primăria Sectorului 4 (56 de tranzacţii).

În top 10 primării din România privind numărul de plăţi cu cardul a taxelor şi impozitelor locale se mai regăsesc oraşe precum Cluj-Napoca, Braşov, Ploieşti, dar şi comune precum Floreşti (judeţul Cluj) şi Corbeanca (Ilfov).

Primăria Sectorului 1, care a înregistrat cel mai mare număr de plăţi ale taxelor şi impozitelor cu cardul la 1.000 de locuitori, a primit titlul onorific de „Primăria Viitorului”, iar locuitorii sectorului 1 au avut posibilitatea de a testa gratuit tehnologii inovatoare de plăţi dezvoltate de Visa Europe şi de partenerii săi în cadrul unui eveniment organizat de Visa Europe împreună cu Primăria Sectorului 1 în centrul comercial Promenada, în data de 17 noiembrie.

Totodată, Visa Europe, împreună cu Primăria Sectorului 1 şi Samsung, a premiat un număr de 8 elevi cu rezultate şcolare excelente, provenind din familii defavorizate, cu scopul de a sprijini şi facilita dezvoltarea lor educaţională.

"Am lansat în urmă cu patru ani prima campanie naţională de plată a taxelor şi impozitelor locale cu cardul, care a devenit deja tradiţie pentru noi. În 2013, am vrut să încurajăm contribuabilii şi autorităţile locale să devină susţinători activi ai plăţii taxelor şi impozitelor locale cu cardul şi ne-am bucurat să vedem că răspunsul nu a întârziat să apară. În acest sens, dorim să mulţumim Primăriei Sectorului 1 pentru toate măsurile adoptate în vederea susţinerii plăţilor cu cardul şi ne dorim să extindem colaborarea în 2014 prin deschiderea unor standuri speciale pentru ca cetăţenii Sectorului 1 să poată plăti taxele cu cardul în centrele comerciale. Este un proiect pe care l-am dezvoltat deja împreună cu alte primării de sector din București și care s-a bucurat de un mare succes", a declarat Cătălin Creţu, director regional pentru România şi Croaţia, Visa Europe, înainte de înmânarea oficială a diplomei către Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

"Cetăţenii din Sectorul 1 reprezintă cel mai dinamic, productiv și deschis spre tehnologiile viitorului segment social din România. De aceea, administrația locală are obligația de a se adapta și de a ține pasul cu exigențele comunității pe care o reprezintă. În Sectorul 1 am reușit să introducem tehnologii de ultimă generație în plata taxelor și impozitelor: plata online prin Ghișeul.ro, plata electronică prin internet-banking, plata cu cardul și exemplele ar putea continua. Premiul de astăzi ni se datorează mai puțin nouă și mai mult contribuabililor din Sectorul 1, care au ales în număr foarte mare modalitatea cea mai eficientă de plată a taxelor și impozitelor locale", a declarat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Premiul oferit Primăriei Sectorului 1 şi cetăţenilor a constat într-un stand tehnologic interactiv unde au fost prezentate şi oferite spre testare tehnologiile inovatoare de plăţi electronice dezvoltate de Visa Europe şi de partenerii săi, unele dintre acestea nelansate încă în România.

În cadrul standului tehnologic s-au realizat demonstraţii şi au putut fi testate plăţile cu cardurile contactless şi cu telefoanele mobile prin tehnologia NFC, cu portofelul electronic V.me by Visa, precum şi serviciile de plăţi mobile de la persoană la persoană (P2P).

Plata impozitelor la Primaria Sectorului 1 se poate face si online, pe www.ghiseul.ro

Pentru reducerea cozilor la plata taxelor și impozitelor, Primăria sectorului 1 s-a înregistrat în Sistemul Național Electronic de Plată cu Cardul Bancar (SNEP). Astfel, din 25 septembrie, în sectorul 1 plata taxelor și impozitelor se poate face online și prin intermediul site-ului www.ghiseul.ro.

Pentru a putea utiliza această nouă modalitate de plată a obligațiilor fiscale, contribuabililor persoane fizice și persoane fizice autorizate înregistrate în baza de date a primăriei le-au fost atribuite user și parolă, cu care se pot autentifica în vederea efectuării plăților pe site-ul www.ghiseul.ro.

Plicurile care conțin numele de utilizator și parola se pot ridica personal de la sediul Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale (DGITL) sector 1 în baza cărții de identitate a solicitantului.

De ce e mai avantajos sa platim impozitele online

Primăria sectorului 1 subliniază că plata online cu cardul prin ghiseul.ro le conferă utilizatorilor numeroase avantaje, printre care se numără confortul, rapiditatea și independența geografică și temporală. În plus, cetățenii nu plătesc comision pentru tranzacțiile efectuate online, acesta fiind suportat integral din bugetul Primăriei sectorului 1.

Pe lângă plata online prin ghiseul.ro, Primăria sectorului 1 a pus la dispoziția contribuabililor următoarele modalități de plată: electronică (prin internet banking), cu numerar, cu cardul, prin ordin de plată sau prin mandat poștal.

La Primaria Sectorului 2 s-au facut 600 de plati online

Biroul de Presă al Primăriei sectorului 2 a informat Agerpres că numărul plăților online efectuate de contribuabilii la bugetul local al acestei zone administrative în perioada 1 august — 31 octombrie atât prin sistemul național de plată (SNEP), cât și prin sistemul propriu (ATLAS) este de 605 plăți, în sumă de 160.826 de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 5% din numărul de plăți online efectuate în total până pe 31 octombrie.

Pentru a crește numărul de utilizatori ai instrumentelor electronice de plată, Primăria îi informează pe cetățeni despre mijloacele de plată puse la dispoziție atât în scris (cu ocazia transmiterii către cetățeni a diverse acte administrative fiscale), cât și verbal (în momentul în care se prezintă la ghișee) și de asemenea permanent le propune factorilor de decizie din cadrul Ministerului Finanțelor acordarea unei bonificații suplimentare pentru plățile efectuate online.

Numarul platilor online la Primaria sectorului 3 s-a dublat

Primăria sectorului 3 anunța pe 6 noiembrie, printr-un comunicat, că numărul contribuabililor din această zonă care pot plăti taxele și impozitele locale online prin ghiseul.ro s-a dublat în trei luni, ajungând la peste 10.000 de persoane.

Sub sloganul "Activează-ți contul pe ghiseul.ro și ai numai de câștigat", Primăria sectorului 3, prin Direcția de Impozite și Taxe Locale (DITL), a început la 1 august o amplă campanie de informare și promovare a plăților cu cardul prin www.ghiseul.ro pentru a susține înregistrarea contribuabililor pe această platformă și care se încheie la 31 decembrie.

Aproape 5.400 de contribuabili din această zonă administrativă au venit la sediile DITL și au ridicat datele de acces (utilizator și parolă) pentru www.ghiseul.ro în primele trei luni de desfășurare a campaniei. Dintre aceștia, peste 1.500 de persoane și-au activat deja contul de utilizator prin schimbarea parolei inițiale, iar aproape trei sferturi dintre acestea au vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani.

Principalul avantaj al plății impozitelor și taxelor locale online cu cardul prin ghiseul.ro este faptul că tranzacțiile pot avea loc oricând și de oriunde. Astfel, în perioada 1 august — 31 octombrie, peste 10% dintre plățile pe ghiseul.ro aferente Primăriei sectorului 3 au fost realizate din afara Capitalei și peste 5% din străinătate. Mai mult, utilizatorii platformei ghiseul.ro stau în medie aproximativ patru minute înregistrați în sistem, timp în care află informații detaliate privind obligațiile de plată și pot să le achite direct pe internet cu cardul.

Primăria sectorului 3 le oferă cetățenilor posibilitatea de a-și plăti taxele și impozitele cu cardul prin www.ghiseul.ro încă de la începutul anului 2012, iar până la începerea acestei campanii aproximativ 5.000 de persoane își ridicaseră datele de acces pentru platforma online.

La Primaria sectorului 4, impozitele se pot plati online, atat prin ghiseul.ro cat si prin propria platforma de plati

Biroul de Presă al Primăriei sectorului 4 a informat Agerpres că Direcția de Impozite le oferă posibilitatea contribuabililor să-și plătească online impozitele și taxele locale atât prin intermediul site-ului propriu, www.dgitl4.ro, cât și cu ajutorul site-ului www.ghișeu.ro.

În intervalul 1 august — 31 octombrie, pe site-ul www.dgitl4.ro, numărul total de contribuabili care au efectuat plata impozitelor și taxelor locale (inclusiv amenzi) a fost 149, în timp ce pe site-ul www.ghișeu.ro — 175.

În perioada 1 aprilie — 31 iulie, pe site-ul instituției www.dgitl4.ro, numărul de contribuabili care au efectuat plata impozitelor și taxelor locale (inclusiv amenzi) a fost de 423, în timp ce pe site-ul www.ghișeu.ro — 351. Numărul cetățenilor care în intervalul 1 ianuarie — 31 octombrie au efectuat plata impozitelor și taxelor locale pe site-ul instituției www.dgitl4.ro se ridică la 5.219.

Primăria sectorului 4, prin Direcția de Taxe, urmărește creșterea numărului de persoane care să-și plătească online impozitele și taxele locale. Autoritatea locală le oferă cetățenilor posibilitatea de a-și plăti impozitele și taxele locale prin intermediul site-ului propriu încă de la începutul anului 2010 și prin site-ul www.ghișeu.ro încă din februarie 2012.

Platforma www.ghișeul.ro oferă posibilitatea de a plăti online cu cardul parțial sau total taxele și impozitele locale, precum și amenzile existente, iar dovada plății se primește pe email în doar două minute de la plata efectivă.

Primăria sectorului 4 enumeră printre avantajele efectuării plății online a impozitelor și taxelor locale modalitatea facilă de eliberare a datelor de acces (utilizator și parolă), aceasta realizându-se pe loc la sediul DGITL sector 4, precum și faptul că nu se plătește comision pentru plățile efectuate online cu cardul.

Primăria sectorului 5 a anunțat Agerpres că 1.428 de persoane și-au plătit online taxele și impozitele în perioada 1 august — 31 octombrie.

Biroul de Presă al Primăriei sectorului 6 a informat că în perioada 1 august — 31 octombrie situația încasărilor de la contribuabilii care și-au achitat impozitele și taxele locale prin sistemele electronice de plată este următoarea: online prin ghișeul.ro — 187 de persoane, prin infochioșcuri — 341 de cetățeni, iar prin POS direct la ghișeele casieriilor din centrele DITL sector 6 au achitat 3.086 de persoane.

În perioada similară a anului 2012, prin cele trei sisteme de plată impozitele si taxele locale au fost achitate astfel: prin ghiseul.ro — 68 de persoane, prin infochioșcuri — 197 de cetățeni, iar prin POS — 2.412 de persoane.

Pentru perioada 1 aprilie — 31 iulie 2013, situația încasărilor impozitelor și taxelor locale prin mijloacele electronice de plată este diferită. Astfel, prin ghiseul.ro au plătit 239 de persoane, prin infochioșcuri — 522, iar prin POS — 4.652.

Perioada în care au fost făcute cele mai multe plăți atât online, cât și direct la ghișee a fost cea din primele luni ale anului, respectiv între 1 ianuarie și 31 martie 2013, când s-a acordat bonificația de 10% pentru plata integrală a impozitelor și taxelor locale. Astfel, prin ghiseul.ro au plătit 2.073 de persoane, prin infochioșcuri 4.666 de cetățeni, iar prin POS 20.753 de persoane.

Mediatizarea frecventă a sistemelor alternative pentru plata impozitelor și taxelor locale puse la dispoziția contribuabililor de DITL sector 6 a făcut ca numărul celor care optează să-și achite datoriile către bugetul local prin sistemele electronice să crească de la an la an. Oamenii au înțeles că în acest fel scutesc timpul petrecut la ghișee, iar în plus nu mai sunt legați de programul de funcționare al instituției, a adăugat Biroul de Presă al Primăriei sectorului 6.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii