BANCI | Stirea Zilei

Topul celor mai puternice banci europene prezente in Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-10-04 17:34

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a intocmit o lista cu nivelul de capitalizare al marilor banci europene, conform ultimului exercitiu de recapitalizare prin care institutiilor de credit li s-a impus sa detina un raport al capitalului de baza de rag 1 (Tier-1 capital ratio) de minim 9% din activele ponderate la risc.

In prima jumatate a acestui an, bancile europene au fost nevoite astfel sa-si majoreze capitalurile cu peste 200 de miliarde de euro

In plus, bancile sunt obligate acum de EBA sa detina rezerve suplimentare, denumite „sovereign buffer”, pentru a se proteja impotriva scaderii valorii obligatiunilor din tarile din zona euro. (VEZI detalii in comunicatul EBA).

Marile grupuri europene prezente in Romania au indeplinit cerintele de capital de minim 9%. Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, cea mai mare banca din Romania, avea nevoie de o suplimentare de capital in valoare de 743 milioane de euro, conform testului de stres realizat de EBA anul trecut, dar la finalul lui iunie 2012 a reusit sa ajunga la un raport de capital de 9,9%, fata de minimul de 9% impus.

Raiffeisen Bank avea un gol de capital mult mai mare, respectiv 2,13 miliarde de euro, dar si ea a reusit sa ajunga la un raport de 10,03%, cu un punct mai mare decat nivelul minim.

Erste Bank a reusit sa-si suplimenteze capitalul in principal din profiturile obtinute in ultimele trimestre, in timp ce Raiffeisen Bank a recurs mai ales la vanzarea de active si la convertiri de capital in formele acceptate de EBA.

OTP Bank, banca maghiara de stat, isi confirma profilul conservator, mentinandu-si cel mai mare raport intre capital si active, urmata de olandezii de la ING.

Bancile cipriote nu au reusit sa treaca testul de stres si urmeaza sa adopte noi masuri pentru a strange capitalul necesar, in timp ce bancile grecesti, precum si Volksbank, nu au mai fost analizate, fiind subiectul unor masuri de salvare si restructurare speciale, cu ajutorul statelor sau institutiilor financiare internationale.

Iata topul bancilor europene din Romania in functie de nivelul capitalului de baza de rang 1. (VEZI lista completa in documentul atasat)

1. OTP Bank: 12,92%
2. ING: 11,11%
3. Royal Bank of Scotland (RBS): 10,83%
4. Credit Agricole: 10,73%
5. BNP Paribas: 10,52%
6. Intesa: 10,07%
7. Raiffeisen: 10,03%
8. Societe Generale (BRD): 9,89%
9. Erste Bank (BCR): 9,87%
10. UniCredit: 9,86%
11. Banco Comercial Portugues (BCP)-Millennium Bank: 9,66%
12. Bank of Cypru: 5,97%
13. Marfin Popular Bank: 4,20%

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR: Raportul final privind exercitiul de capital realizat de EBA

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii