BANCI | Analiza

Topul celor mai ieftine carduri de debit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-04-03 22:00

Costul unui card de debit emis de bancile romanesti variaza foarte mult, de la 9,5 lei la aproape 70 de lei, reiese dintr-o analiza realizata de Ghiseulbancar.ro, care a luat in calcul ofertele standard (neconditionate de incasarea veniturilor sau de includerea un diverse pachete de produse) ale celor mai importante 20 de banci romanesti.

Au fost analizate un numar de 10 comisioane aferente cardurilor de debit, care au fost insumate pentru a se obtine un cost total.

Primul comision luat in calcul a fost cel de emitere a unui card, care este 0 la majoritatea bancilor, cel mai mare fiind perceput de Idea Bank: 20 de lei, la reinnoirea cardului dupa trei ani de utilizare.

Jumatate dintre cele 20 de banci analizate nu percep comision nici pentu administrarea lunara sau anuala a unui card de debit. Cel mai scump card din acest punct de vedere, care costa 54 de lei pe an, este cel emis de Credit Agricole, una dintre cele mai mici banci din Romania, detinuta de grupul francez omonim.

Dupa cum se stie, un card de debit functioneaza atasat la un cont curent, pentru care majoritatea bancilor, cu exceptia BCR, Banca Transilvania (BT), Libra Bank si Banca Feroviara, incaseaza un comision lunar. Cel mai mare este la BRD: 4,2 lei.

Insa cel mai mare cost al utilizarii unui card de debit este pentru retragerea de bani de la bancomatele (ATM-urile) altor banci decat cele care au emis respectivul card.

Toate bancile aplica un comision pentru acest serviciu, mai cu seama BCR si BRD, care-si taxeaza cel mai scump clientii: cu 15 lei pentru 1.000 de lei scosi de la ATM-ul altor banci. Cele mai ieftine banci in aceasta privinta sunt Garanti Bank si ING Bank.

Utilizatorii de carduri platesc un comision si pentru retragerile de numerar la ATM-urile propriilor banci, cu exceptia clientilor BCR, Bancii Transilvania, Libra Bank si ProCredit Bank. Cea mai scumpa banca este Alpha Bank, care-si taxeaza clientii cu 2,5 lei pentru retragerea a 1.000 de lei de pe card.

Aproape toate bancile isi taxeaza clientii si atunci cand vor sa vada la bancomate cati bani mai au pe card.

Comisionul pentru interogarea soldului la ATM-ul propriu este 30 de bani la cele mai multe banci dar ajunge si la 2 lei la Idea Bank. Este gratis sa vezi cati bani mai ai pe card daca esti client BCR, ING, Garanti sau Credit Europe.

Pentru interogarea soldului la ATM-urile altor banci din Romania, comisionul ajunge la 4,5 lei in cazul detinatorilor de carduri BCR.

Unele banci ofera si posibilitatea tiparirii unui mini-extras de cont la bancomate, cu ultimele 10 operatiuni, care este gratis la Raiffeisen, ING si Banca Romaneasca, dar costa 4,5 lei la BCR.

Insumate toate aceste comisioane ajung la 69 de lei in cazul Credit Agricole, care ocupa astfel ultimul loc in topul celor mai ieftine carduri de debit. Este urmata de Banca Feroviara si Idea Bank, alte doua bani mici, poate surprinzator pentru ideea de competitie pe piata bancara.

La polul opus, cele mai ieftine banci emitente de carduri de debit sunt Garanti Bank si Libra Bank, ammbele cu un cost total de doar 9,5 lei, urmate de Banca Transilvania (BT), cu 10 lei, Alpha Bank, cu 13 lei, ING Bank, cu 14 lei, CEC Bank si Credit Europe Bank cu 15 lei.

BCR, BRD, Raiffeisen si Unicredit au carduri de debit de trei ori mai scumpe decat cele mai ieftine emise de bancile enumerate mai sus.

Vezi costurile complete aferente cardurilor de debit in CLUBUL BANCHERILOR

Taguri: UniCredit Bank  refinantare credit  BRD Groupe Societe Generale  Raiffeisen Bank  cont online  ProCredit Bank  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  Garanti BBVA  CEC Bank  comisioane cont bancar  Vodafone  Banca Romaneasca  Idea Bank  Credit Europe Bank  banca  Credit Agricole  Techventures Bank  Libra Internet Bank  

Comentarii

andy
confirmare
inca odata mi se confirma ce am constatat inca de acum 20 de ani. Cele mai mari banci = cele mai proaste (scumpe) servicii!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii