BANCI | Analiza

Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la cardurile de debit: Garanti Bank este cea mai ieftina, BCR este cea mai scumpa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-12-16 22:55

O analiza a comisioanelor aferente cardurilor de debit emise de cele mai importante 20 de banci romanesti arata diferente uriase intre costurile practicate de banci: cel mai ieftin card este cel emis de Garanti Bank, pentru care platim comisioane lunare de 8,5 lei, iar cel mai scump este al BCR, cu comisioane de peste patru ori mai mari, mai precis 40,7 lei.

Au fost luate in calcul comisioanele pentru emiterea si administrarea lunara a cardului, pentru retragerea unei sume de 1.000 de lei de la bancomatul propriu si de la cel al altei banci, pentru vizualizarea sumelor de bani ramane pe card la ATM-ul propriu si cel al altei banci, precum si pentru emiterea la bancomat a unui miniextras de cont cu ultimele operatiuni.

La costurile aferente cardului au fost adaugate si cele pentru contul curent pe baza carui functioneaza un card, si anume comisioanele de administrare a contului si cele pentru incasarea banilor in contul de card.

Dupa adunarea tuturor acestor comisioane am constatat ca Garanti Bank este cea mai ieftina banca din Romania in privinta cardurilor de debit, banca avand, practic, doar doua comisioane pentru utilizarea cardului: cel de retragere a banilor de pe card la ATM-urile altor banci, care este de 0,5% din suma retrasa, respectiv 5 lei pentru o suma de 1.000 de lei, precum si un comision de interogare a soldului pe card, tot la ATM-urile altor banci.

Daca se utilizeaza cardul doar la ATM-urile Garanti, clientii bancii nu platesc nimic: nici pentru emitere, nici pentru administrare, nici pentru retragerea banilor sau consultarea soldului de pe card, adica sumele care mai sunt pe card.

Alte banci cu comisioane mici pentru cardurile de debit sunt ING, Volksbank, Credit Europe Bank, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank.

La polul opus, al bancilor scumpe, se afla BCR, cu cele mai mari comisioane, precum si BRD si UniCredit Tiriac Bank. BCR cere clientilor 10 lei pentru emiterea unui card de debit, o practica mai putin obisnuita, intrucat cele mai multe banci emit cardurile gratis.

Ce comisioane platim la carduri

Cel mai important comision aferent unui card este cel de retragere a banilor de la ATM. Acesta difera in functie de bancomatul de unde se scot banii: daca se foloseste bancomatul bancii care a emis cardul, atunci comisionul poate fi 0, cum este cazul Garanti Bank, ING, Volksbank, Banca Transilvania, Intesa, Libra Bank.

La cele mai multe banci, acest comision este de 0,2% din suma retrasa, iar cel mai mare comision il au BCR si Bancpost (0,25%). Unele banci ofera celor care au incheiate conventii de salarii posibilitatea retragerii gratuite a banilor.

BCR are cel mai mare comision si pentru retragerile de numerar cu cardul de la bancomatele altor banci din tara: 1% plus 6 lei, adica 16 lei pentru o retragere de 1.000 de lei. Este vorba de o taxa dubla fata de cea practicata de cele mai multe banci, respectiv de 0,5% plus 2,5 lei.

BCR este campioana comisioanelor si la operatiunea de consultare a contului la bancomatele altor banci, pentru care isi taxeaza clientii detinatori de carduri cu 2,5 lei, fata de o medie de 1,5 lei la alte banci.
Pentru a vedea cati bani au pe card, clientii bancilor platesc in general un comision de 0,3 lei la bancomatele bancii emitente a cardului, in timp ce la unele banci, precum ING sau Volksbank, consultarea contului este gratuita.

Comisioane aferente contului bancar

In plus fata de comisioanele aferente cardului, clientii bancilor trebuie sa plateasca taxe si pentru contul bancar: este vorba, in principal, de comisionul lunar de administrare a contului, dar si de un comision de incasare a banilor in cont, comision care insa este perceput doar de unele banci.

Si nivelul comisioanelor pentru contul bancar difera foarte mult de la o banca la alta: de la 2,5 lei la Garanti Bank la 8,5 lei la BCR si nu mai putin de 12,5 lei la BRD. La acesta din urma banca, cea mai mare taxa este cea aferenta incasarii banilor in cont: 7 lei atunci cand primesti 1.000 de lei in cont, spre deosebire de alte banci, precum Garanti Bank, care nu aplica un astfel de comision pentru sumele care intra in conturile clientilor.

Topul celor mai mici comisioane lunare la carduri

Comentarii

gore din chitila
Aiurea clasamentul
Am cont la Intesa nu platesc nimic la cardul de debit iar comision de retragere inclusiv la ATM CEC e 0. Vedeti ING cate comisioane au si e pe locul 2. Nu stiu cine a facut clasamentu da e pe alaturi.

Bancherul.ro
comisioane Intesa
Noi am luat in calcul pentru realizarea acestui clasament costurile standard, in afara pachetelor. In cazul Intesa, cel mai important cost este cel de emitere a unui card Maestro, de 15 lei, la care se adauga comisionul de retragere numerar de la ATM-urile altor banci (0,5% plus 2,5 lei). Mai trebuie sa platiti, in momentul deschiderii contului, un comision de 5 lei, iar lunar un comision de administrare de 1,25 lei. Pachetele de produse au cost unic de administrare in care intra anumite operatiuni gratis, diferite de la o banca la alta, de aceea e dificil de comparat.

giovi
top costuri pachete
De ce nu faceti un clasament la pachetele de cont curent (cost cont curent plus card debit plus comisioane plati internet banking sa zicem in cazul unei sume de 1000 lei din care 500 lei retrasi de la ATM si 500 lei achitati prin internet banking)? Acesta ar fi un clasament cu adevarat relevant. Prea putini sunt interesati de costurile standard ale bancilor. E drept ca un asemenea clasament presupune munca asidua de cercetare.

Bancherul.ro
pachete cont curent
Vi se pregateste o astfel de surpriza! Mosul e pus pe sotii anul asta! Chiar daca cele mai multe banci nu sunt interesate sa sustina munca de cercetare si de educatie financiara. Stiu ele de ce...

giovi
pachete cont curent
Pariu ca va castiga Intesa? Am studiat de mult timp piata bancara pe acest segment. Trist este ca de la 01.01.2014 introduc comisioane de minim 1 leu la platile prin internet banking in cadrul pachetului lider si salariul meu. Dar ramane pachetul exclusiv, unde cu exceptia taxei lunare de 14,5 lei totul va fi moca. Mai putin la platile de mare valoare. Sunt curios sa vad cum va arata topul, mai ales ca cei de la Credit Europe le va sufla in ceafa. A, inca ceva. La acest capitol un cuvant de spus ar putea avea si dobanzile oferite, care la Alpha ajung si la 3,75% la lei. Asadar comisionul lunar se reduce prin dobanda care se vireaza pe 30/31 ale lunii. Mult succes. Asta numesc eu cercetare in domeniul bancar.

LUK
Pachete cont curent
Eu lucrez cu banca Transilvania am detin 3 contrui la ei si online banking, platesc 1 leu pe luna commission. Sunt o banca buna am luat in considerare si faptul ca pot avea cont de economii si depozite cu 0 lei commission de administrare si legat de schimburi valutare si dobanzi sunt mai buni decat BCR, BRD, UNICREDIT, RAIFFEISEN, GARANTI BANK, BANC POST. Cand alege-ti o banca sa lua-ti in calcul toate variantele de mai suns.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii