BANCI | Stirea Zilei

Suntem codasii Europei si la numarul de banci! Avem mult mai putine banci decat Ungaria, Cehia sau Polonia

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-01-21 22:10

Cu cat o tara este mai dezvoltata din punct de vedere economic, cu atat are mai multe banci. E firesc si este demonstrat si de statistici. Astfel ca si la acest capitol Romania este codasa Europei. Conform datelor publicate astazi de Banca Centrala Europeana cu privire la numarul bancilor din Uniunea Europeana la finalul anului trecut, Romania avea un numar de 39 de institutii de credit, fata de 56 de banci in Cehia, o tara mult mai mica decat a noastra. (Vezi aici comunicatul BCE privind numarul de banci din Europa)

Daca e sa ne comparam cu vecina Ungaria, o tara, de asemenea, mai mica decat a noastra, atunci vedem ca ei au nu mai putin de 189 de banci. Iar in Polonia sunt incomparabil mai multe: 691! De altfel, aceasta tara este in liga statelor dezvoltate in privinta numarului de institutii de credit, alaturi de Austria, cu 731 de banci, Franta cu 623 si Marea Britanie, cu 358 de banci.

De ce avem mai putine banci decat altii

Daca va intrebati de ce aceasta diferenta uriasa intre numarul de banci din Romania sau Bulgaria, raspunsul se afla in modelul economic diferit al tarilor noastre fata de statele dezvoltate in ceea ce priveste dezvoltarea micilor intreprinzatori.

In tarile dezvoltate din vest, incepand cu Ungaria si Polonia, IMM-urile se pot infiinta si dezvolta rapid datorita existentei multimii de banci populare de economii si cooperative de credit la nivel local, care cunosc foarte bine activitatea micilor intreprinzatori, cu care au o relatie de incredere si respect reciproc.

Aceste banci populare si cooperate de credit acorda finantari de valori mici intreprinzatorilor locali, ajutandu-i sa se dezvolte pana la stadiul de companie mijlocie, cand sunt preluate de banci mai mari, precum, Commerzbank in Germania.

La noi, 80% dintre IMM-uri se autofinanteaza, iar cele care reusesc sa obtina credite de la banca sunt in general din categoria firmelor mijlocii spre mari.

O alta problema este faptul ca ele depind de banci comerciale universale si nu de banci specializate pe finantarea intreprinzatorilor, astfel ca o decizie de aprobare a unui credit se ia mai greu iar conditiile de creditare sunt mai restrictive. In plus, nu exista garantia ca o line de credit va fi prelungita in momente in care banca isi schimba strategia si se concentreaza, de exemplu, pe persoanele fizice.

In schimb, bancile locale din vest sunt tot timpul alaturi de intreprinzatori, practic depind de acestia, asigurandu-le practic finantarea necesara dezvoltarii, atat in vremuri bune cat si in cele de restriste.

Un model economic ce poate fi un exemplu si pentru Romania.

Numarul bancilor din Europa este in scadere

Revenind la datele statistice publicate de BCE, acestea arata, cum este si firesc, o diminuare a numarului bancilor si altor institutii financiare din tarile europene.

Astfel, in cele 28 de state din Uniunea Europeană, numărul instituţiilor financiar-monetare a scăzut cu 3,6%, adica 330 de banci si alte institutii de creditare, numarul total al acestora ajungând la 8.746 la finalul anului 2013.

Instituţiile financiar-monetare includ bănci centrale, bănci comerciale, bănci de economii şi firme de creditare.

Faţă de situaţia de la 1 ianuarie 1999, când erau 10.909 de instituţii financiar-monetare în UE, până la 1 ianuarie 2014 s-a înregistrat un declin de 2.163 de unităţi (minus 20%), în pofida adăugării a 1.608 instituţii în 2004, când au aderat la UE încă zece state, a încă 72 de instituţii în 2007, când România şi Bulgaria s-au alăturat UE, şi alte 57 instituţii la 1 iulie 2013, când a aderat Croaţia.

În zona euro, numărul instituţiilor financiar-monetare a scăzut anul trecut la 6.790 de unităţi, în scădere cu 3,8% faţă de 7.059 unităţi în 2012.

Comparativ cu situaţia de la 1 ianuarie 1999, până la 1 ianuarie 2014 s-a înregistrat un declin de 3.066 unităţi (31%), chiar dacă au aderat la euro Grecia (2001), Slovenia (2007), Cipru şi Malta (ambele în 2008), Slovacia (2009), Estonia (2011). De la 1 ianuarie 2014 Letonia este cel de-al 18 membru al zonei euro.

Cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Cipru (26%), Grecia (17%) şi Luxemburg (16%).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii