BANCI | Stirea Zilei

Statisticile dobanzilor la credite cu care vrea sa se laude Isarescu: avem printre cele mai ieftine credite din consum din Europa de Est, dar costurile platite de IMM-uri sunt inca impovaratoare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-04-01 09:08

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, spunea vineri, la briefing-ul de presa, ca si-a insarcinat "corifeii" sa prezinte niste statistici promise cu mai bine de un an in urma pentru a vedea ce dobanzi sunt in Romania in comparatie cu tarile vecine. Guvernatorul are acum cu ce se lauda, intrucat, in sfarsit, am ajuns si cu inflatia si cu dobanzile in liga campionilor europeni.

Statisticile Bancii Centrale Europene (BCE) arata ca romanii platesc pentru creditele de consum negarantate printre cele mai mici dobanzi dintre tarile vecine din Europa de Est.

Astfel, dobanda anuala efectiva (dobanda nominala plus comisioane) la creditele de consum noi in lei, fara garantii, a fost in ianuarie in medie de 12,46%, cea mai mica dintre tarile din regiune: la bulgari a fost de 13,47%, in Polonia de 19,81% (in zloti), 22,74% in Ungaria (in forinti) sau 15,21% in Cehia (in coroane), arata datele BCE (vezi graficul).

La nivelul zonei euro, adica in tarile care utilizeaza moneda euro, dobanda este in medie de 6,62% pe an, conform datelor din ianuarie 2014, asadar de doua sau de trei ori mai mica decat cea in monedele nationale.

Discrepantele sunt insa foarte mari de la tara la tara. De exemplu, in Slovacia, tara care a adoptat moneda euro la 1 ianuarie 2009, dobanda la creditele de consum este de peste doua ori mai ridicata decat media europeana, respectiv 14%, mai mica, totusi, decat dobanda la creditele in coroane cehe, de 15,21%, dar mai mare decat dobanzile pe care le platesc pentru aceleasi credite romanii si bulgarii.

La creditele imobiliare ne comparam cu polonezii

In privinta creditelor imobiliare, dobanda in lei in Romania, de 5,55% in medie in ianuarie, este comparabila cu cea din Polonia (5,61%), mult mai mica decat in Ungaria (8,07%) si Bulgaria (7,81%), dar ramane mai ridicata decat in Cehia, unde e doar 3,57%.

Si aici Slovacia are avantajul monedei unice, dobanda in euro fiind de doar 4,15%, mai ridicata insa decat media europeana, de 3,36%.

Datele confirma o analiza de anul trecut realizata de Bancherul.ro, care a analizat datele prezentate de bancile centrale din tarile din regiune, din care reiesea acelasi lucru: ca in ciuda criticilor ca bancile romanesti ar aplica dobanzi mult mai ridicate decat in alte tari, realitatea este alta.

IMM-urile platesc inca dobanzi mari la credite

In ceea ce priveste costul finantarilor pentru IMM-uri, mai exact credite cu valori de pana la 1 milion de euro, pe o perioada de maxim 1 an, in Romania este printre cele mai ridicate din regiune, conform datele BCE.

Astfel, firmele romanesti platesc dobanzi in lei in medie de 7,05%, conform datelor din ianuarie, ultimele disponibile la BCE, in comparatie cu doar 4,30% in Polonia sau 2,90% in Cehia. Chiar si firmele din Ungaria au costuri mai mici in forinti: 5,64%, in timp ce bulgarii au costuri apropiate de noi: 7,23%.

Slovacia, cu moneda euro, are aici in avantaj, avand o medie a dobanzilor pentru firme de doar 3,70%, sub media europeana, de 3,85%.

In concluzie, asta voia sa spuna Isarescu despre dobanzile din Romania, si probabil ca asta vor arata “corifeii” de la BNR insarcinati sa prezinte niste statistici: ca la creditele de consum dobanzile sunt mai mici decat in alte tari, la cele imobiliare suntem pe la mijoc, insa mai avem de recuperat la cele pentru IMM-uri.

Oricum, dobanzile pentru firme au scazut substantial, respectiv cu 3 puncte, doar pe parcursul anului precedent, odata cu politica de relaxare a dobanzii BNR si de inundare a pietei cu lichiditate, in vederea reducerii dobanzilor interbancare.

In martie 2012, firmele plateau dobanzi de 10,21%, duble fata de firmele poloneze si cele mai mari dintre tarile vecine (vezi graficul).

Ca sa nu mai amintim de situatia din 2009, de dupa criza, cand firmele romanesti au fost impovarate de banci cu ddobanzi de pana la 20%, in timp ce in Polonia se situau la 7-8% pe an.

Comentarii

Andreea
13<12?
"la creditele de consum noi in lei, fara garantii, a fost in ianuarie in medie de 12,46%" si "Doar bulgarii platesc mai putin decat noi la acelasi tip de credit: 13,47% la creditele de consum in leva" Adica sa inteleg ca 13.47%<12.46%...se rascolesc toti matematicienii in mormant iar cei care mai sunt in viata...se uita cruces:))

Bancherul.ro
dobanzi credite
Mersi Andreea pentru sesizare, am corectat in articol. Probabil ca nu ne-a venit sa credem ca avem totusi cea mai mica dobanda, ca suntem mai tari decat bulgarii:))

Andreea
:)
Imi place acest site si il citesc frecvent(aflu informatii care ma intereseaza). Multumesc!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii